Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με την ψυχολογία των επενδυτών στο ναδίρ, ύστερα από τη μεγάλη πτώση – διόρθωση των τελευταίων ημερών και κυρίως από το -5% (και) αυτής της εβδομάδας σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει αδυναμία πειστικής υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων.
Σήμερα η αγορά ξεκίνησε πτωτικά καθώς το Χ.Α. «έχασε» τη χθεσινή συνεδρίαση οπότε υπήρξε «ουρά» πωλήσεων από την έντονα πτωτική (-2,40%) συνεδρίαση της Τετάρτης, κατόπιν έγινε μίνι προσπάθεια ανασύνταξης και υπέρβασης των 800 μονάδων, όμως μετά τη λήξη παραγώγων το μεσημέρι, οι πωλητές πήραν ξανά τα ηνία.
Ο φετινός Αύγουστος είναι απολύτως διορθωτικός μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο, δεδομένου ότι από τις δέκα συνεδριάσεις που έχουν γίνει έως τώρα οι εννέα είναι πτωτικές, και μάλιστα με όγκους και τζίρους που σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπουν σε μήνα όπου παραδοσιακά μειώνονται οι συναλλαγές.
Η κλιμάκωση της διεθνούς κρίσης, με τον πόλεμο των δασμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και όλες οι υπόλοιπες διεθνείς εξελίξεις, έχουν επιβαρύνει ευρύτερα το επενδυτικό κλίμα, με τους επενδυτές να «σηκώνουν» την κερδισμένη ρευστότητα από τις μετοχές και να στρέφονται σε άλλες πιο ασφαλείς επιλογές.
Μέσα σ' αυτό το τοπίο εύλογα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει επηρεαστεί τα μέγιστα, καθ' ότι προέρχονταν και από το εντυπωσιακό ράλι του πρώτου 7μήνου, οπότε η αγορά ήταν «φορτωμένη» έτσι κι αλλιώς με τρομερά κέρδη.
Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου κλείνει με μεγάλες απώλειες για το Γ.Δ. που φτάνουν έως το 5%, επιβεβαιώνοντας ότι ο τρέχον μήνας είναι κατ' εξοχήν διορθωτικός για την αγορά.
Εν μέσω πολλαπλών παλινδρομήσεων λοιπόν και εναλλαγών προσήμων, πλέον ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 795 μονάδες με απώλειες 0,40%, έχοντας – έως τώρα – υψηλό ημέρας στις 801,81 μονάδες στις 11:49 π.μ. και χαμηλό στις 792,97 μονάδες αμέσως μετά τη λήξη παραγώγων στις 14:00 μ.μ. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 38 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες πλέον η εικόνα είναι μεικτή, με την Εθνική να κρατά κέρδη 2,84%, ενώ ηπιότερη διακύμανση παρουσιάζουν οι υπόλοιπες. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, η πλειονότητα των τίτλων υποχωρεί, ενώ θετικά διατηρούνται οι Coca Cola HBC, OTE, Ελλάκτωρ και Aegean Airlines.
Στον αντίποδα, πιέσεις έως 3% δέχεται ο τίτλος της ΓΕΚ Τέρνα, άνω του 2% υποχωρούν οι Jumbo και Fourlis, ενώ πλέον του 1% χάνουν οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Titan, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Cenergy Holdings, ΟΛΠ και Σαράντης.
Στο χώρο του Mid Cap θετικά κινούνται οι Attica Bank, Κρι Κρι, Παπουτσάνης, Τεχνική Ολυμπιακή και AS Company, ενώ πτώση σημειώνουν οι Intracom Holdings, AVAX, Profile, Intrakat, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης και Έλτον.
Στην ευρύτερη αγορά, η εικόνα πλέον είναι αλλαγμένη, με τις μετοχές που υποχωρούν να είναι διπλάσιες όσων ενισχύονται. Ανοδικά διασώζονται μόνο οι Frigoglass, Ελγέκα, Προοδευτική, Attica Συμμετοχών, Ιντερτέκ, ΕλβάλΧαλκορ, Trastor και ΕΥΔΑΠ, ενώ υποχωρούν τίτλοι όπως Reds, Byte Computer, Σελόντα, Ευρωπαϊκή Πίστη, Δρομέας, Centric, Κυριακούλης και Lavipharm. Στο σύνολο της αγοράς, 31 μετοχές ενισχύονται έναντι 60 που υποχωρούν.