Η απουσία ισχυρού καταλύτη, η νευρικότητα που φέρνει το γεωπολιτικό ρίσκο και η κρίση στο Αιγαίο, η μη εισροή νέων κεφαλαίων στο σύστημα, αλλά και η ολοκλήρωση της αποχώρησης της κας Μαριάννας Λάτση από τη Lamda Development, έφερε περαιτέρω «κρέμασμα» σήμερα στο Χ.Α. που έκλεισε στις 626,08 μονάδες με πτώση 1,30%, ήτοι σε χαμηλό δύο μηνών.
Η ψυχολογία της αγοράς είναι ιδιαιτέρως ευμετάβλητη, οποιαδήποτε φημολογία ή αρνητική εξέλιξη διαταράσσει πολύ εύκολα την εικόνα και τις ισορροπίες, δεδομένου ότι οι περιορισμένες συναλλαγές καθιστούν ακόμη πιο ρηχή την αγορά, που σήμερα έδειξε αδυναμία διακράτησης της ζώνης των 630 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης αμέσως μετά την έναρξη έφτασε έως το υψηλό των 641,78 μονάδων (+1,18%), όμως μετά το μεσημέρι γύρισε σε αρνητική τροχιά, ενώ το κλείσιμο στις 626,08 μονάδες ήταν όχι μόνο το χαμηλό ημέρας αλλά και διμήνου, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 25 Μαΐου.
Ήταν η 3η διαδοχικά πτωτική συνεδρίαση για το Χ.Α. και η 4η στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, επιβεβαιώνοντας την κόπωση αλλά και την πλήρη αδυναμία ανοδικής διαφυγής πάνω από το όριο των 650 μονάδων.
Ο FTSE 25 αρχικά έφτασε έως τις 1.550 μονάδες (+1,26%) όμως έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 1.510,40 μονάδες με πτώση 1,35%. Ο τραπεζικός δείκτης αρχικά έφτασε έως το +3,64%, όμως έκλεισε στις 343,95 μονάδες με πτώση 1,99%, επίσης στα χαμηλά ημέρας!
Σήμερα ολοκληρώθηκαν και οι ρευστοποιήσεις της κας Μαριάννας Λάτση στη Lamda Development, καθώς στις 16:50 μ.μ. έγινε ένα πακέτο 5.992.759 μετοχών στα 5,60 ευρώ ανά μετοχή, με την αξία της συναλλαγής στα 33,55 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις έγιναν μέσω της ελεγχόμενης από την οικογένεια εταιρείας Consolidated Lamda Holdings (CLH) και ήταν σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε γνωστοποιηθεί την Παρασκευή.
Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή η κα Λάτση είχε πουλήσει 8,9 εκατ. μετοχές μέσω τριών πακέτων, που συνολικά αποτελούσαν το 5,035% των μετοχών της εισηγμένης. Στην ίδια ανακοίνωση είχε γνωστοποιεί πως «θα εκκινήσει άμεσα διαδικασία διάθεσης συμπληρωματικού πακέτου 5.992.760 μετοχών της Lamda Development AE προκειμένου να διευκολυνθεί η νέα επενδυτική στρατηγική, που η κα Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της έχουν διαμορφώσει και στην οποία δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή τους στη Lamda Development ΑΕ και στο έργο του Ελληνικού».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως «οι οικογένειες Σπύρου Λάτση και Μαργαρίτας Λάτση διατηρούν τη συμμετοχή τους στη CLH και στηρίζουν πλήρως το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού. Μετά την ολοκλήρωση των ως άνω συναλλαγών, η Consolidated Lamda Holdings θα κατέχει ποσοστό 42,2% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda Development AE, διατηρώντας τον έλεγχο της εισηγμένης.
Πάντως, η μετοχή πιέστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς οι ρευστοποιήσεις έγιναν με discount, με τη μετοχή να συγκλίνει προς την τιμή που έγιναν οι πράξεις. Τελικώς, ο τίτλος έκλεισε στα 5,71 ευρώ με πτώση 6,09%, ενώ διακινήθηκε συνολικός όγκος 6.856.968 μετοχών, έναντι 38,58 εκατ. τζίρου.
Ο συνολικός τζίρος της αγοράς έφτασε στα 66,17 εκατ. ευρώ, όμως ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών ήταν μόλις 33 εκατ. ευρώ, αν αφαιρεθούν τα πακέτα. Η εικόνα επιδεινώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα μόνο οι Μυτιληναίος (+1,57% με ώθηση από τα νέα έργα που αναλαμβάνει) και Ελλάκτωρ έκλεισαν θετικά.
Απώλειες άνω του 2% είχαν μετοχές όπως ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΟΛΠ, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και Aegean Airlines, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι EXAE, Viohalco, Εθνική, Jumbo, ΟΤΕ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.
Στον Mid Cap, η Intracom Holdings συνεχίζει την αντίδρασή της, καθώς μετά το 9,26% της περασμένης Παρασκευής και το +12,92% της Τετάρτης, ενισχύθηκε εκ νέου κατά 5,08% σήμερα κλείνοντας στα 0,62 ευρώ, με όγκο 304 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 47,1 εκατ. ευρώ.
Κέρδη είχαν και οι Πλαστικά Θράκης, Ολυμπιακή Τεχνική και ΟΛΘ, ενώ υποχώρησαν οι Intrakat (-4,45%), Έλτον (-2,33%), ΕΥΑΘ (-2,17%), Κρι Κρι, Ικτίνος, Quest Συμμετοχών και Πλαίσιο.
Στο εξωτερικό, οι αγορές είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές, εστιάζοντας στο διπλωματικό «πόλεμο» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου Αμερικής και Κίνας, αλλά και στην εξέλιξη της πανδημίας. Πολλές περιοχές της Ευρώπης φαίνεται να αντιμετωπίζουν μια δεύτερη ισχυρή επέλαση του ιού, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια για μικρή έστω αύξηση του τουρισμού σε χώρες – ισχυρά brands – όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα.
Η εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και το εν γένει ρευστό περιβάλλον ευρύτερα, ακύρωσε το όποιο momentum πήγε να δημιουργηθεί μετά την ιστορική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Βεβαίως, η κούρσα των αγορών το προηγούμενο διάστημα είχε προεξοφλήσει – πάνω κάτω – αυτή την απόφαση, ενώ έμενε να «κλειδώσουν» οι όροι.