Όταν ο ΓΔ κλείνει με κέρδη 11,5% την εβδομάδα και μάλιστα κέρδη που ήρθαν στην συνεδρίαση της Δευτέρας, σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες ανόδους στην ιστορία του, δεν μπορεί παρά να υποθέσει κανείς πως κάτι σημαντικό συμβαίνει στην αγορά μας.
Οι περισσότεροι πιάστηκαν εξαπίνης μιας και η οικονομία διανύει το δεύτερο Lockdown μέσα στην χρονιά. Το διπλό νέο που ήταν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του εμβολίου έδωσε, τον καταλύτη στην αγορά που έσπευσε να προεξοφλήσει μελλοντικά νέα δεδομένα.
Η συνεδρίαση της Δευτέρας μαζί με την συμπεριφορά όλης της υπόλοιπης εβδομάδας πάνω στις αντιστάσεις θύμισε άλλες εποχές αρκετά χρόνια πίσω. Χρειάστηκαν 4 συνεδριάσεις για να απορροφήσουν την προσφορά των επιπέδων χωρίς να δούμε σοβαρή διόρθωση ή συνέχιση. Μένει να δούμε αν η αγορά καταφέρει να επιτύχει και το πολύ σημαντικό μηνιαίο επίπεδο των 667 μονάδων μέχρι το κλείσιμο του Νοεμβρίου, καθώς αν τα καταφέρει θα μας δώσει και μηνιαίο αγοραστικό σήμα.
Οι θεσμικοί κλείνουν βιβλία
Από την άλλη θυμίζουμε ότι τέλος του μήνα κλείνουν βιβλία οι ξένοι θεσμικοί με τους Έλληνες αντίστοιχα τέλος του χρόνου. Η διαδικασία αυτή μπορεί να βοηθήσει την αγορά να δοκιμάσει κλείσιμο προς τα υψηλά της αν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια θέλουν να περιορίσουν τις απώλειες του έτους.
Θυμίζουμε ότι οι ξένες αγορές είτε καταγράφουν σημαντικά κέρδη και νέα υψηλά (ΗΠΑ), είτε έχουν περιορίσει ή και μηδενίσει τις απώλειες για το 2020, με τον Γενικό Δείκτη στον αντίποδα να χάνει -ακόμα και μετά από σημαντική άνοδο- το 32% της αξίας του.
Αυτό σαν δεδομένο μαζί με την αναβάθμιση της Moody’s με πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια μπορεί να αποτελέσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για το διάστημα που υπολείπεται μέχρι τέλους του μήνα, με συνέχεια και για την επόμενη χρονιά.
Αν τώρα υπάρξει ένας ακόμα θετικός καταλύτης για να περάσουμε το δύσκολο επίπεδο του 667 το οποίο συμπίπτει με τον 200αρη κινητό μέσο όρο, θα είναι ακόμα καλύτερο για την αγορά. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε ένα πολύ ρηχό χρηματιστήριο και αυτό αποτυπώνεται στο ταμπλό με μεγάλες διακυμάνσεις κάθε φορά που υπάρχουν θετικά ή αρνητικά νέα.
Διεργασίες στον επιχειρηματικό στίβο
Η εβδομάδα εκτός από την Moody’s και το εμβόλιο είχε την πώληση της σταθερής το ΟΤΕ στην Ρουμανία, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή νέων από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για την Vivartia, την Εθνική Ασφαλιστική αλλά και τη Cenergy, με την τελευταία να αποτελεί και την “έκπληξη” της εβδομάδας στον στίβο των επιχειρηματικών εξελίξεων της πραγματικής οικονομίας.Εντύπωση προκαλεί ότι η είσοδος της χώρας σε νέο lockdown όχι μόνο δεν επηρέασε την αγορά, αλλά αντίθετα έδωσε και ανοδική κίνηση, αποδεικνύοντας στην πράξη για ακόμα μία φορά ότι οι αγορές προεξοφλούν.
Πλέον μέρα με την μέρα όλο και περισσότεροι βλέπουν θετικά την αγορά, ενώ αν καταφέρει να δώσει και μηνιαίο αγοραστικό σήμα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε ακόμα μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η αλήθεια είναι ότι η αγορά μας θυμίζει το 1996-1998 και μάλιστα προς το τέλος της περιόδου. Φυσικά όλα θα αλλάξουν προς το θετικότερο όταν λυθεί ο γόρδιος δεσμός του τραπεζικού που μας ταλαιπωρεί αρκετά χρόνια.
**Ακολουθούν αρκετά γραφήματα με την εικόνα της αγοράς. Παρόλα αυτά κάποιος μπορεί να ανατρέξει στο live Χρηματιστήριο του Liberal Markets και να δει πολλά περισσότερα και σε intraday και σε ημερήσια σε όποια ημερομηνία θελήσει.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 550 ΜΟΝΑΔΕΣ
To 667 επίπεδο δοκιμάστηκε και δεν μπόρεσε να σπάσει σε πρώτη φάση. Θυμίζουμε ότι το επίπεδο είναι μηνιαία αντίσταση και αγοραστικό σήμα αν τα καταφέρει στο κλείσιμο Νοεμβρίου. Το 645 και 635 κοντινές στηρίξεις με το 614 να έχει γίνει κύρια. Μια κατοχύρωση του 667-671 μπορεί να δώσει κίνηση στο 723 ή το 740.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟ
FTSE25: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 1285 ΜΟΝΑΔΕΣ
Ο FTSE εκτός από ημερήσιο έδωσε και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα και πλέον βλέπει και πάλι το 1650 ως επόμενο στόχο και το 1602 και 1620 κοντινές αντιστάσεις. Το 1539-1555 είναι κοντινό επίπεδο στήριξης που διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στο 1520 ή στο 1500 επίπεδο.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG- STOP 238 ΜΟΝΑΔΕΣ
Ο τραπεζικός με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, δοκιμάζοντας το πολύ σημαντικό 314-317 που κατοχύρωση σε κλείσιμο Παρασκευής δίνει και εβδομαδιαίο αγοραστικό. Επόμενος στόχος 365 και ενδιάμεσος το 350. Στήριξη στις 301 μονάδες, με διάσπαση της οποίας μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στο 275.
EURO/USD: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 1,1611
Συσσώρευσης συνέχεια με το 1,1854 κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει το 1,1980. Το 1,11775 κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί και πάλι να μας φέρει στο 1,1611.
DAX: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG- STOP 11450 ΜΟΝΑΔΕΣ
Το 12820-12900 γίνεται σημαντική στήριξη που μόνο κατοχύρωση μπορεί να οδηγήσει στο 12428. Το 13250 αντίστοιχα είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 13500 και να κλείσει και το χάσμα του Μαρτίου.
S&P 500: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 3511 ΜΟΝΑΔΕΣ
To 3511 επίπεδο έχει γίνει κύρια στήριξη αλλά και stop στο long σε ημερήσιο κλείσιμο. Το 3593 κοντινή και το 3654 κύρια αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση.
DOW JONES: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG -STOP 28902 ΜΟΝΑΔΕΣ
To 29467 είναι κοντινή αντίσταση με επόμενη και μεγάλο στόχο που θέλει απαραίτητα την προσοχή μας αν πληρωθεί είναι η ζώνη του 31100. Το 28680-28920 είναι στήριξη με το stop στο 28902 σε κλείσιμο ημέρας.
GOLD: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG - STOP 1850 ΔΟΛΑΡΙΑ
To κερί της Δευτέρας έκανε την απαραίτητη εξαέρωση συντηρώντας παρόλα αυτά το Long με το στοπ μας να κατεβαίνει κατάτι στο 1850. Το 1896 και 1922 κοντινές αντιστάσεις. Διάσπαση της δεύτερης μπορεί να δώσει και πάλι καλύτερη ανοδική τάση.
LAMDA: ΗΜΕΡΗΣΙΟ LONG -STOP 4,80 ΕΥΡΩ
Πριν λίγο καιρό ήταν της “μοδός” παρόλα αυτά ξεχάστηκε αμέσως μετά την ΑΜΚ που έχει γίνει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Το 5,72 κοντινή κύρια στήριξη που διάσπαση θα μας φέρει σε πρώτη φάση στο 6,09. Το 5,28 είναι στήριξη ενώ μεγάλοι όγκοι έχουν συντελεστεί στην ζώνη του 6.
Αποποίηση ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.