«Και όταν η αγορά γυρίσει, τι θα κάνουμε;»

«Και όταν η αγορά γυρίσει, τι θα κάνουμε;»

Όσο περνάνε οι μέρες, τόσο η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που δεν μοιάζει ούτε με φούσκα, ούτε με κερδοσκοπικό ράλι, ούτε με ένα τυχαίο σπριντ, ούτε και με ξεφόρτωμα. Ένα πρόσωπο που παρουσιάζει υγεία και που προεξοφλεί τις θετικές εξελίξεις που περιμένουν την οικονομία της χώρας.

Η ανοδική αναστροφή που ακολούθησε τη χρονίζουσα χρηματιστηριακή νοσηρότητα και την εξαντλητική συσσώρευση των τελευταίων μηνών, επισφραγίσθηκε και από δυο ανακοινώσεις που αν μη τι άλλο, πιστοποιούν ότι αυτή τη φορά συμβαίνει κάτι διαφορετικό.

Η πρώτη ανακοίνωση αφορούσε την Capital Group, που συμμετέχει πλέον με ποσοστό της τάξης του 5,06% στην Eurobank. Μια ανακοίνωση που αποδεικνύει ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, που απαλλασσόμενο από το βάρος των NPEs, προσβλέπει στην καταλυτική συμμετοχή του, στο νέο αναπτυξιακό κύκλο που ανοίγεται για την εγχώρια οικονομία.

Η δεύτερη ανακοίνωση αφορούσε στην είσοδο της Goldman Sachs με ποσοστό 5% στην ΕΧΑΕ. Με δεδομένο ότι η πορεία της ΕΧΑΕ, είναι συνυφασμένη με τους τζίρους του χρηματιστηρίου, είναι φανερό ότι οι ξένοι δεν παρακολουθούν με αδιαφορία τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Ειδικά σήμερα, που σύμφωνα με τις εκθέσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων, παρατηρούνται σημαντικές μετακινήσεις κεφαλαίων προς τις ευρωπαϊκές αγορές και τις αναδυόμενες αγορές.

Η κατά σχεδόν +35% άνοδος του δείκτη, άφησε τους περισσότερους επενδυτές και ειδικούς, άφωνους και «χωρίς χαρτιά» όπως συνηθίζεται να λέμε στη χρηματιστηριακή γλώσσα. Όσοι δεν είχαν τα κότσια ή την ευλυγισία να ξεπεράσουν την παγιωμένη αρνητική εικόνα για την αγορά, την είδαν να φεύγει σαν την αμαξοστοιχία στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Επομένως και η απάντηση στο ερώτημα «και όταν η αγορά γυρίσει, τι θα γίνει;», εξαρτάται από την πλευρά του ερωτώμενου. Αν ο ερωτώμενος βρίσκεται χωρίς μετοχές, πρέπει πρώτα να απαντήσει στο αν έχει μεταβάλει την άποψη, που έχει για την αγορά. Διότι αν εξακολουθεί να μην έχει πειστεί για αυτό που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του, τότε το όποιο πισωγύρισμα της αγοράς θα αποτελεί ηθική δικαίωση γι’ αυτόν και όχι μια ευκαιρία τοποθετήσεων. Αν πάλι, έχει αλλάξει τη στάση του για τα τεκτενόμενα, τότε πράγματι η κάθε οπισθοχώρηση των τιμών θα αποτελεί μια ευκαιρία εισόδου στην αγορά.

Από τη άλλη πλευρά, όσοι συμμετείχαν στην ανοδική κίνηση βρίσκουν ευκαιρίες ρευστοποιήσεων καθώς η αγορά έχει ήδη δώσει εξαιρετικά ικανοποιητικά κέρδη, οπότε κάθε διόρθωση είναι ταυτισμένη με την επανατοποθέτηση σε μετοχές ή δείκτες.

Όσοι κινούνται με τους κλασσικούς τρόπους στα χρηματιστήρια, έχουν τα δικά τους κριτήρια για το πότε ρευστοποιούν τις θέσεις τους. Υπάρχουν αυτοί που τις ρευστοποιούν διότι έχουν καταγράψει συγκεκριμένες αποδόσεις, αυτοί που τις ρευστοποιούν διότι έχουν πιάσει κάποια επίπεδα τιμών ή αντιστάσεων, που εκ των προτέρων είχαν ορίσει και αυτοί που με το που αισθάνονται ότι η βραχυπρόθεσμη τάση αλλάζει και απειλούνται ή διασπώνται κάποιες προκαθορισμένες στηρίξεις, ρευστοποιούν άμεσα το χαρτοφυλάκιο τους.

Επειδή όμως στις αγορές ουδείς αγοράζει στον απόλυτο πυθμένα και ουδείς ρευστοποιεί στην απόλυτη κορυφή, λόγω της διαφορετικής ψυχικής καταπόνησης κάθε φορά, καλό είναι να ακολουθούμε συγκεκριμένα συστήματα πειθαρχίας. Τέτοια συστήματα είναι τα αλγοριθμικά συστήματα που παρουσιάζονται καθημερινά στην αρθρογραφία, αλλά και στην LIVE μετάδοση της συνεδρίασης του Liberal Markets.

Σύμφωνα με αυτά, με το άνοιγμα μιας θέσης, γνωρίζουμε με ακρίβεια το σημείο του stop loss. Δηλαδή το σημείο, το οποίο αν διασπαστεί καθοδικά, τότε ρευστοποιούμε άμεσα τη θέση μας, χωρίς να ρωτήσουμε το πως και το γιατί. Διότι ο αλγόριθμος, δεν καταπονείται συναισθηματικά, ούτε ταλαιπωρείται ψυχολογικά. Αναλύει ψύχραιμα μέσω μαθηματικών υπολογισμών την τάση και δίνει τα σήματα του.

Για παράδειγμα με τον Γενικό Δείκτη στο 791, το stop loss του αλγοριθμικού συστήματος που καθημερινά παρακολουθεί το liberalmarkets είναι στις 698 μονάδες, παρ’ όλο που τα επίπεδα στήριξης είναι αισθητά υψηλότερα. Aκολουθώντας το σύστημα, δεν υπάρχει λόγος να κάνει κανείς εικασίες κορύφωσης ή υποχώρησης, ούτε να σχεδιάζει περιττά σενάρια δράσης. Ο αλγόριθμος, δίνει από μόνος του απαντήσεις. Δεν θα αγοράσει ούτε στα πιο χαμηλά, αλλά ούτε και θα ρευστοποιήσει στα πιο υψηλά. Όμως κάθε φορά, σε κάθε επιτυχή κίνηση, θα έχει «κλειδώσει κέρδη». Και σε κάθε ανεπιτυχή κίνηση, θα έχει ελαχιστοποιήσει τη ζημιά ενεργοποιώντας το stop loss.

Σύμφωνα με το σύστημα που παρουσιάζει καθημερινά ο Ηλίας Ζαχαράκης, στο Liberal Μarkets, το stop loss της Alpha Bank είναι στο 0,76 ευρώ, της Μυτιληναίος στα 10,87 ευρώ, του ΟΤΕ στα 12,03 ευρώ, της ΔΕΗ στο 6,60 ευρώ και πάει λέγοντας.

Όπως, πολύ σωστά είχε πει ο Σπύρος Αλεξόπουλος στη πρώτη συνάντηση των συντελεστών του site, εμείς είμαστε με τον «αλγόριθμο» και όχι με τον «αλογόριθμο». Αυτό θα απαντούσα και σε όσους ερωτούν «και όταν η αγορά γυρίσει, τι θα κάνουμε;»

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.