To ενδιαφέρον των οπαδών των κρυπτονομισμάτων, εστιάζεται τις τελευταίες εβδομάδες στο ανταλλακτήριο της Binance που βρίσκεται αντιμέτωπο με ελέγχους από ελεγκτικές αρχές, με αποκλεισμούς από ρυθμιστικές αρχές και με παρακολουθήσεις από εποπτικές, φορολογικές και διωκτικές αρχές για μια σειρά από παραβιάσεις του ρυθμιστικού πλαισίου.
Ταυτόχρονα ο φόβος πως η Binance μπορεί να έχει την κατάληξη της FTX, έχει οδηγήσει στην απόσυρση αρκετών δισ. δολαρίων που ήταν «παρκαρισμένα» στο συγκεκριμένο ανταλλακτήριο.
Ωστόσο, η φετινή χρονιά δεν ξεκινάει με τον πλέον ευοίωνο τρόπο και για την Coinbase. H Coinbase είναι ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων της οποίας η μετοχή (COIN) διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Nasdaq.
H πορεία της μετοχής της Coinbase από τον Απρίλιο του 2021 που άρχισε να διαπραγματεύεται στην αγορά μέχρι σήμερα, είναι απογοητευτική με την τιμή να υποχωρεί από τα $342 στα $37,70, έχοντας δηλαδή υποχωρήσει κατά -89%, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα.
Μετά από τον συμβιβασμό της Coinbase με την εποπτική αρχή της Νέας Υόρκης / Νew York Department of Financial Services (NYDFS), που είχε καταλήξει σε πρόστιμο ύψους $50 εκατ. και υποχρεωτικές επενδύσεις της εταιρείας ύψους $50 εκατ. στα πλαίσια της κανονιστικής συμμόρφωσης, η Coinbase βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ευρύτερη αμφισβήτηση που δεν περιορίζεται στον στενό πυρήνα των οπαδών των κρυπτονομισμάτων, αλλά επεκτείνεται σε όλο το επενδυτικό και χρηματιστηριακό οικοσύστημα, αφού στη μετοχή (COIN), έχουν επενδύσει ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές.
Τι είχε ανακαλύψει η ενδελεχής έρευνα της NYDFS στο εσωτερικό της Coinbase; Η NYDFS διαπίστωσε σημαντική υστέρηση στην εφαρμογή των απαιτούμενων ελέγχων πάνω στις συναλλαγές του ανταλλακτηρίου, εντοπίζοντας περισσότερες από 100 χιλιάδες περίεργες συναλλαγές οι οποίες απαιτούσαν άμεσο έλεγχο. Διαπίστωσε μη ενεργοποίηση των προληπτικών εσωτερικών μηχανισμών, απέναντι σε συναλλαγές που αφορούσαν ύποπτες δραστηριότητες.
Διαπίστωσε παρεκκλίσεις από τις διεθνώς θεσμοθετημένες πρακτικές εναντίον του ξεπλύματος μαύρου χρήματος “AML / anti-money-laundering” από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και από τα προγράμματα οικονομικών κυρώσεων “OFAC / Office of Foreign Assets Control”. Τέλος, χαρακτήρισε σαν ανεπαρκείς και ερασιτεχνικές τις διαδικασίες για την πιστοποίηση των στοιχείων των πελατών της Coinbase, όπως αυτές υπαγορεύονται από την οδηγία KYC / “know your customer”.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της NYFDS έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω έλεγχο από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), που έχει ενεργοποιηθεί από τον Αύγουστο του 2022.
Με δυο λόγια η Coinbase διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που όχι μόνο δεν είναι επιθυμητά στις κεφαλαιαγορές, αλλά που διώκονται ολοένα και περισσότερο. Έτσι στις 3 Ιανουαρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της Fed, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης των Τραπεζικών Καταθέσεων (FDIC) και το Γραφείο Ελέγχου και προστασίας του Νομίσματος (OCC) προέβησαν από κοινού σε μια ανακοίνωση που αφορά τα ρίσκα και τους κινδύνους που είναι διασυνδεδεμένοι με τα κρυπτονομόσματα.
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν και οι τρεις αρχές από κοινού είναι πως η έκδοση, η κατοχή και μεταβίβαση κρυπτονομισμάτων και παρεμφερών περιουσιακών στοιχείων, σε ένα ανοικτό ή αποκεντρωμένο δίκτυο συναλλαγών, δεν ακολουθεί και δεν τηρεί τους κανόνες ασφάλειας και φερεγγυότητας των τραπεζικών πρακτικών.
Για πρώτη φορά οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ, παρεμβαίνουν με κοινή ανακοίνωση στο οικοσύστημα των cryptos. Και αυτό, διότι ότι έχει συμβεί μέχρι σήμερα με τις καταρρεύσεις, τις πτωχεύσεις, τις κλοπές και τις εξαπατήσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων αφορούσε τους περιθωριακούς οπαδούς των cryptos και μόνο.
Από εδώ και πέρα, αν η «κρυπτομόλυνση» εξαπλωθεί περισσότερο, τότε θα κινδυνέψει και τμήμα των πραγματικών αγορών, όπως είναι η Coinbase, η Grayscale και άλλοι.