Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεδρίαση αιχμηρής πτώσης – διόρθωσης ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η λήξη παραγώγων αλλά και η κλιμάκωση των απωλειών στον Xetra DAX «απελευθέρωσαν» τους short οδηγώντας – μετά το μεσημέρι σε μεγάλη πτώση κατ'' αρχήν τις τράπεζες και κατόπιν σχεδόν σύσσωμο τον FTSE 25.
Μάλιστα, η σημερινή πτώση που ήταν και η 15η συνεδρίαση του Ιουλίου είχε και το μεγαλύτερο τζίρο για τον τρέχοντα μήνα, ο οποίος ανήλθε στα 35,65 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένος ήταν και ο όγκος της αγοράς που έφτασε στα 20,4 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι ότι άλλαξε κάτι δραματικά στην αγορά, όμως η απουσία καταλύτη, η αβεβαιότητα σε όλο το χρηματοπιστωτικό περιβάλλον διεθνώς με τις παρενέργειες από τον εμπορικό πόλεμο, συνδυαστικά με την εγχώρια αβεβαιότητα, δεν επιτρέπει στους επενδυτές σε σημαντική ανάληψη νέων ρίσκων.
Παράλληλα, εκθέσεις διαφόρων οίκων για την επόμενη ημέρα της χώρας που κάθε άλλο παρά εύκολα θα είναι στη μετά από τα μνημόνια εποχή επιτείνουν την ανησυχία, ενώ εντυπωσιακή αδυναμία συνεχίζει να δείχνει στο ταμπλό ο τραπεζικός κλάδος, εδώ και αρκετές εβδομάδες μάλιστα.
Σε διεθνές επίπεδο, μετά το σοκ από τον εμπορικό πόλεμο που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Τράμπ, αλλά και τη γενικευμένη πολιτική κρίση που τους προηγούμενους μήνες ταλάνισε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, οι επενδυτές δεν προβαίνουν σε νέα ρίσκα σε μετοχές, αντιθέτως «μαζεύονται».
Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια περιμένουν να δουν πως θα εξελιχτεί η κατάσταση πρωτίστως σε ότι αφορά τον εμπορικό πόλεμο και τους δασμούς από την πλευρά των ΗΠΑ, που ανάλογα με το βαθμό που θα εφαρμοστεί, θα φέρει αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό status quo επηρεάζοντας νομοτελειακά και τις κερδοφορίες μεγάλων εταιρειών.
Το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα λοιπόν είναι σε μεταβατικό στάδιο, αναζητώντας τις νέες ισορροπίες και τους νέους καταλύτες, ειδικά μετά την αλλαγή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών που πλέον δεν «ελευθερώνουν» φθηνό χρήμα στην αγορά.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αγορές έως πριν έξι περίπου μήνες βάδιζαν σ'' ένα πρωτοφανώς ανθεκτικό bull market, με αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, ενώ και τώρα υπάρχουν δείκτες (σ.σ. Nasdaq) που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Εύλογα λοιπόν, το σύστημα που ήταν «φορτωμένο» να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις, αποσύροντας μέρος της ρευστότητας από τις μετοχές.
Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. είχε την ατυχία να χάσει όλο το bull market των διεθνών αγορών, μένοντας όλα τα τελευταία χρόνια εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια των δημοσιονομικών προβλημάτων, ενώ τώρα «χτυπάει» εύλογα στην αλλαγή του σκηνικού διεθνώς.
Παράλληλα, υπάρχουν και τα εγχώρια εγγενή προβλήματα όπως είναι ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια, ο προβληματικός τραπεζικός κλάδος αλλά και η κρίση αναξιοπιστίας σε όλη την επιχειρηματική κοινότητα από το σκάνδαλο της Folli Follie.
Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης
Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες λοιπόν σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 754,36 μονάδες με πτώση 1,60% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 753,42 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 767,44 μονάδες στο ξεκίνημα. O FTSE 25έκλεισε στις 1.999,33 μονάδες με πτώση 1,54%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.249,86 μονάδες με πτώση 0,18%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατήλθε στις 832,13 μονάδες με πτώση 3,05%.
Μεγάλες ήτα οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Alpha Bank να υποχωρεί σε ποσοστό 3,71%, η Πειραιώς -3,33%, η Eurobank -3,25%, η Εθνική -1,44% και η Attica Bank -2,62%.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως ΟΤΕ -3,21%, Μυτιληναίος -2,28%, Lamda Development -2,38%, ΟΠΑΠ -2,21%, Τιτάν -2,15%, ΔΕΗ -2,06%, Jumbo -2,03%, ΕΥΔΑΠ -1,72%, Viohalco -1,45% κ.λπ.
Ανοδικά στο χώρο του Large Cap έκλεισαν μόνο οι Coca Cola HBC, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.
Στον Mid Cap το εντυπωσιακό +8,70% της Ικτίνος που έφερε τη μετοχή στα 5,50 ευρώ και σε νέα ιστορικά υψηλά, στήριξε το δείκτη του μεσαίου χώρου, ενώ ανοδικά έκλεισαν επίσης οι Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Κρι Κρι και Πλαίσιο. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως MIG -3,47%, Intralot -2,35%, Intracom Holdings -2,28%, Νηρέας -2,27%, ΟΛΘ -1,57% και J&P Άβαξ -1,02%.
Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα και κέρδη παρουσίασαν τίτλοι όπως Γ.Ε. Δημητρίου, Φιερατέξ, Ίλυδα, Ευρωπαϊκή Πίστη, Εικόνα Ήχος, Καρέλιας, CPI και Autohellas. Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως ΑΝΕΚ, Lavipharm, Quality & Reliability, Mevaco και ΙΑΣΩ.
Πάντως, παρά τη μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη, στο σύνολο της αγοράς οι πτωτικές μετοχές δεν ήταν συντριπτικά περισσότερες εξ όσων ενισχύθηκαν. Πιο αναλυτικά, 44 μετοχές είχαν κέρδη, έναντι 56 με απώλειες.