Τη γενικευμένη αλλαγή πλεύσης και τη διάθεση ανάληψης ρίσκου σ’ όλες τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και σ’ όλα τα επενδυτικά assets ακολούθησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου με αιχμή τις τράπεζες αλλά και τις μετοχές ενέργειας, υποδομών και άλλων κλάδων, επανήλθε πάνω από τις 550 μονάδες.
Μετά από αρκετές ημέρες ετερόκλητων συμπεριφορών στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, σήμερα καταγράφηκε απόλυτη συγχορδία εντυπωσιακής ανοδικής αντίδρασης, με κορυφαίους δείκτες τόσο στην Ασία, όσο και στην Ευρώπη αλλά και στη Wall Street να κερδίζουν 6% και 7%.
Καταλύτης για την ισχυρή αντίδραση που έχει σημαντικά ποιοτικά στοιχεία ήταν η δέσμευση της Federal Reverse, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για απεριόριστες αγορές και διάθεση ρευστότητας όσο χρειαστεί για τη μάχη κατά των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Παρ’ ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το που θα σταματήσει το μνημειώδες «άδειασμα» των μετοχικών αξιών σ’ όλες τις αγορές, υπάρχει ένα γενικευμένο ανασκούμπωμα, τόσο από τις κεντρικές τράπεζες όσο και απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Κεντρικοί θεσμοί και επιμέρους κράτη προβαίνουν σε ρηξικέλευθα και σημαντικά προγράμματα στήριξης των οικονομιών και των επιχειρήσεων, σε βαθμό που ουδέποτε έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα καταγράφεται σημαντική αντίδραση τόσο στις μετοχές όσο και στη συντριπτική πλειονότητα των εμπορευμάτων, με οδηγούς το πετρέλαιο, το χρυσό αλλά και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα.
Σε κάθε περίπτωση, μένει να δούμε την ανθεκτικότητα της αντίδρασης διεθνώς, δεδομένου ότι όπως σημειώνουν ορισμένοι αναλυτές, η αβεβαιότητα για το βάθος αλλά και τη χρονική διάρκεια της κρίσης, είναι και παραμένουν οι ισχυρότεροι καταλύτες.
Εντός αυτού του σκηνικού, το ελληνικό χρηματιστήριο που χθες υποχώρησε σε ποσοστό 5,58% υπερβάλλοντας – όλο το τελευταίο διάστημα στην πτώση έναντι των ευρωπαϊκών αγορών – έβγαλε σημαντική ανοδική αντίδραση, με σημαντικά πονταρίσματα τόσο στις τράπεζες, όσο και στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 552,45 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 7,68%, ενώ έφτασε έως το +8,76%, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 104,1 εκατ. ευρώ, όμως τα 40,67 εκατ. ευρώ, ήτοι το 41% του συνόλου, ήταν πακέτα.
O FTSE 25 που χθες υποχώρησε κατά 8,30% έκλεισε στις 1.332,49 μονάδες με άνοδο 8,32%, ενώ έφτασε έως το +9,56%. Ο τραπεζικός δείκτης που χθες είχε μεγάλη πτώση 13,94% πέφτοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά, έκλεισε στις 297,98 μονάδες με άνοδο 10,90%, ενώ στο υψηλό ημέρας έφτασε έως το +15,10%. Τέλος, ο Mid Cap έκλεισε στις 762,31 μονάδες με άνοδο 6,86% που ήταν και το υψηλό ημέρας.
Στις τράπεζες, κέρδη άνω του 14% είχε η Πειραιώς, στο +13,58% έκλεισε η Alpha Bank, +8,82% η Εθνική, +8,57% η Eurobank, η Ελλάδος +5,39% και Attica Bank +4,92%.
Στον ευρύτερο Large Cap ξεχώρισαν ενεργειακά blue chips και μετοχές υποδομών και κατασκευών, ενώ αντίδραση έβγαλαν και οι Jumbo και Coca Cola HBC που είχαν πιεστεί πολύ εσχάτως. Η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 15,38%, η Jumbo +14,99%, Lamda Development +12,29%, ΓΕΚ Τέρνα +11,98%, Μυτιληναίος +9,73%, Coca Cola +9,17%, ΕΧΑΕ +9,09%, Viohalco +9,05%, ΑΔΜΗΕ +8,14% κ.λπ.
Στο χώρο του Mid Cap, αντίδραση σε ποσοστό 18,03% έβγαλε η Intralot που είχε εξαϋλωθεί τελευταία, διψήφια αντίδραση έβγαλαν οι Ικτίνος, Ολυμπιακή Τεχνική, Κέκροπας και AVAX, ενώ σημαντική άνοδο είχαν επίσης οι Quest Συμμετοχών, ΟΛΘ, MIG, Intrakat, Intracom Holdings, Έλτον, Cenergy Holdings κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς, 96 μετοχές ενισχύθηκαν, έναντι 17 που υποχώρησαν.