Αμείωτη διατηρείται η έντονη μεταβλητότητα στις ευρωαγορές, καθώς μετά τις σημαντικές απώλειες της Δευτέρας και τη θετική αντίδραση χτες οι δείκτες της Γηραιάς ηπείρου σήμερα κινούνται ξανά με αρνητικά πρόσημα και πτώση που ξεπερνά το 1,5%, με τη νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου να επιτείνει τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται στις 448,85 μονάδες με απώλειες 1,6%, με νέα πίεση από τον τεχνολογικό κλάδο που πραγματοποιεί βουτιά 2%, ενώ οι τράπεζες είναι ο τομέας που διασώζεται με οριακή πτώση 0,1%.
Παρομοίως, στη Γερμανία ο DAX βρίσκεται στο -2% και τις 14.889 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,8% και κινείται στις 6.458 μονάδες, όπως και ο FTSE 100 στη Βρετανία που σημειώνει απώλειες 1,3% κινούμενος στις 6.991 μονάδες.
Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται στις 25.504 μονάδες με απώλειες 1,8%, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που εμφανίζει πτώση 1,6% κινούμενος στις 8.782 μονάδες.
Η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι ο εξαιρετικά υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να μην έχει την προσωρινή φύση που του αποδίδουν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, οδηγώντας σε νέα άνοδο τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κάτι που με τη σειρά του πυροδότησε νέο sell off στους υψηλή ανάπτυξης τίτλους όπως της τεχνολογίας.
Με το δεκαετές ΗΠΑ να βλέπει την απόδοσή του να σκαρφαλώνει έως και στο υψηλό τρεισήμισι μηνών 1,56%, η σχετική αποτίμηση των μελλοντικών κερδών των εταιρειών που στηρίζονται στην ανάπτυξή τους καθίσταται λιγότερη ελκυστική, ωθώντας τους επενδυτές σε έξοδο από του τίτλους τους.
Η εν λόγω κίνηση δεν αφορά μόνο τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά είναι μάλλον η κοινή συνισταμένη που ορίζει το ρυθμό των αγορών παγκοσμίως το τελευταίο διάστημα, κάτι που φαίνεται και σήμερα καθώς η αντιστροφή του κλίματος ξεκίνησε από την Ασία που κινήθηκε μικτά πρόσημα, ενώ πλέον και τα futures της Wall Street μετά τη σημαντική αντίδραση χτες σήμερα δείχνουν απώλειες περίπου 1%.
Σημειώνεται ότι η τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου ανήλθε σε ιστορικό υψηλό χτες, Τρίτη, σε Βρετανία και Ολλανδία, εν μέσω ευρύτερης ανόδου στην αγορά ενέργειας.
«Οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται πραγματικά στα ύψη αυτή τη στιγμή και η ερώτηση είναι αν οι κεντρικές τράπεζες θα ενεργήσουν για αυτό με γνώμονα τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να ανέβει υψηλότερη, ή με γνώμονα την ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα», αναφέρει ο Μπερ Κόλιν, ανώτερος οικονομολόγος της ING.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «δεν περιμένουμε μακροπρόθεσμα στασιμοπληθωρισμό, αλλά ο αντίκτυπος όλου αυτού θα μπορούσε να έχει τέτοιο χαρακτήρα».
Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και άλλες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν επιβαρύνει την πορεία της παγκόσμια οικονομικής ανάκαμψης, τη στιγμή που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν σταδιακά τη θηριώδη νομισματική στήριξη που παρείχαν λόγω πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα άλλωστε στην Γερμανία, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη χώρα υποχώρησαν περισσότερο των εκτιμήσεων λόγω ασθενούς ζήτησης στο εξωτερικό της, έπειτα από δύο μήνες ασυνήθιστα ισχυρής ανόδου.
Με το τρίτο τρίμηνο να ολοκληρώνεται πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των εταιρειών του Stoxx 600 θα έχουν σημειώσει άλμα 46% μεσοσταθμικά, κυρίως λόγω της κερδοφορίας των ενεργειακών και βιομηχανικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES, έπειτα από άνοδο 15,2% το δεύτερο τρίμηνο και έναντι πτώσης 25% την ίδια περίοδο πέρυσι.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων εγγυάται υψηλότερη κερδοφορία για τις τράπεζες, κάτι που αποτυπώνεται στις ευρωαγορές με το ράλι 3% που σημειώνει ο τίτλος της HSBC, ωστόσο η γερμανική Commerzbank διέγραψε τα κέρδη σχεδόν 2% που σημείωνε και πλέον κινείται πέριξ του αμετάβλητου.
Στη Βρετανία η Tesco κινείται επίσης με ράλι 4,4%, καθώς ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής της χώρας αναβάθμισε το outlook για το σύνολο του έτους και ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους ύψους 500 εκατ. λρών.
Αντίθετα, ο τίτλος της Deutsche Telekom πραγματοποιεί βουτιά 4,6%, αφότου η Goldman Sachs πούλησε μετοχές της εταιρείας αξία 1,58 δισ. ευρώ στα πλαίσια σχετικής συμφωνίας με την SoftBank.