Σημαντικές απώλειες καταγράφουν την Πέμπτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του την Τετάρτη επισήμανε τους κινδύνους που εξακολουθούν να υφίστανται αναφορικά με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει απώλειες 2,41% και βρίσκεται στις 325,91 μονάδες, με όλους τους επιμέρους τομείς να διαπραγματεύονται με αρνητικά πρόσημα, ενώ ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας καταγράφει πτώση άνω του 2%.
Στην Γερμανία, ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση 2,3% και βρίσκεται στις 10.299 μονάδες, όπως και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 που διαμορφώνεται στις 4.245 μονάδες, με απώλειες 2,28%.
Παρόμοια εικόνα και για τον δείκτη FTSE 100 στην Μεγάλη Βρετανία που χάνει 3,08% στις 5.724 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB βρίσκεται στις 16.785 μονάδες, με πτώση 2,31%.
Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 χάνει 1,08% και διαμορφώνεται στις 6.506 μονάδες.
Νωρίτερα, με απώλειες έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να καταγράφει πτώση 1,74% στις 29.914 μονάδες, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι δείκτες Shanghai στην ηπειρωτική Κίνα και HSI στο Χονγκ Κονηκ που σημείωσαν πτώση 0,96% και 1,38% αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται, πως την Τετάρτη ο Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του ινστιτούτου Πίτερσον ανέφερε ότι πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για την στήριξη της οικονομίας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι προς το παρόν η επιβολή αρνητικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας δεν αποτελεί λύση, με αποτέλεσμα οι δείκτες της Wall να σημειώσουν βουτιά κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση.
«Δεν έχουμε αλλάξει γνώμη για τα αρνητικά επιτόκια. Δεν θέλουμε να μεταβάλουμε το επιτόκιο κάτω από τη ζώνη του 0%.Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι ένα ελκυστικό όπλο νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο έχουμε άλλα όπλα. Αν χρησιμοποιήσουμε τα αρνητικά επιτόκια, αυτό θα γίνει πολύ αργότερα» επισήμανε ο Πάουελ.
Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της Fed έρχεται παρά την πίεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δήλωσε εκ νέου χθες «Οι υπόλοιπες χώρες απολαμβάνουν οφέλη από την καθιέρωση των αρνητικών επιτοκίων. Και οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το δώρο».
«Η αμερικανική απάντηση μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα άμεση και ισχυρή», τόνισε ο Πάουελ κατά την ομιλία του αλλά, πρόσθεσε, ότι η ανάκαμψη μπορεί να χρειαστεί κάποιο διάστημα μέχρι να συγκεντρωθεί η δυναμική και θα υπαγορεύεται από την πρόοδο στην καταπολέμηση της πανδημίας.