Με απώλειες που πλησιάζουν έως και το 2,5% διαπραγματεύονται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες δεχόμενοι μεγάλη πίεση από τις μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της ταχέως μεταδιδόμενης μετάλλαξης Δέλτα οδηγεί σε πτώση της ζήτησης ενώ εγείρει νέες ανησυχίες για γενικότερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,74% και κινείται στις 446,75 μονάδες υποχωρώντας σε χαμηλά άνω των δύο εβδομάδων, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να πέφτει άνω του 2,9%.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στις 15.241 μονάδες με πτώση 1,9%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 2% και κινείται στις 6.331 μονάδες, όπως και ο FTSE που χάνει 1,95% κινούμενος στις 6.871 μονάδες.
Ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο ιταλικός FTSE MIB που διαπραγματεύεται στις 24.103 μονάδες με απώλειες σχεδόν 2,8%, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που υποχωρεί κατά 1,85% και κινείται στις 8.348 μονάδες.
Η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε ολόκληρη την ήπειρο λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα συνεχίζει να επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές της περιοχής, καθώς μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες να αναγκάζονται να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να άρει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των δικών του παρά το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που έχει.
Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση ενημέρωσε την Παρασκευή ότι αναβάλει προς το παρόν την προγραμματισμένη χαλάρωση των κανόνων καραντίνας για ταξιδιώτες από τη Γαλλία.
Σε αυτό το κλίμα, η Carnival από το χώρο της κρουαζιέρας υποχωρεί κατά σχεδόν 5%, ενώ οι βρετανικές αεροπορικές easyJet και IAG, η μητρική της British Airways, εμφανίζουν απώλειες 5% και 4,3% αντίστοιχα.
Πιέσεις δέχονται επίσης και οι μετοχές του κλάδου του πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η συμφωνία που επιτεύχθηκε στους κόλπους του ΟΠΕΚ+ για τα επίπεδα της παραγωγής αργού είχε αποτέλεσμα σημαντική πτώση των τιμών, με κολοσσούς όπως η BP και η Shell να υποχωρούν κατά 3% και 2,5% καθεμία.
Αντίθετα, με κέρδη 1,8% διαπραγματεύεται ο τίτλος της σουηδικής Husqvarna, μετά κέρδη-ρεκόρ που παρουσίασε για το δεύτερο τρίμηνο την Παρασκευή.