Άνεμο αισιοδοξίας έφεραν στην αμερικανική αγορά τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στη χώρα τον Μάιο, τον μήνα μετά την άρση του lockdown δηλαδή, ωθώντας του τρεις βασικούς δείκτες να κλείσουν με ισχυρά κέρδη κοντά ή και πάνω από το 2%.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 526 μονάδων ή 2,04% στις 26.289 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 έκλεισε στις 3.124 μονάδες με κέρδη 1,9%, όπως και ο τεχνολογικός Nsadaq που ενισχύθηκε κατά 1,75% τερματίζοντας στις 9.895 μονάδες.
Η είδηση της ημέρας, που καθόρισε το κλίμα της συνεδρίασης, ήταν η άνοδος ρεκόρ που κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάιο, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 17,7% σε σχέση με τον Απρίλιο στη μεγαλύτερη κατά πολύ άνοδο που έχουν καταγράψει ποτέ σε μηνιαία βάση. Χαρακτηριστικά είναι τόσο ότι το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 6,7% (τον Οκτώβρη του 2001, μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους) αλλά και ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών κυμαίνονταν σε αύξηση των λιανικών πωλήσεων από 7,5% έως 8%.
Σε αυτό το κλίμα, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των επιχειρήσεων που έχουν επωφεληθεί από την άρση του lockdown, με τις αεροπορικές United, Delta και American Airlines να ενισχύονται κατά περισσότερο από 2%, ενώ στο χώρο της κρουαζιέρας οι Norwegian Cruise Line, Carnival και Royal Caribbean είδαν τους τίτλους τους να καταγράφουν κέρδη άνω του 2,7%.
Επιπλέον τόνωση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε η είδηση που μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές από την κυβέρνηση Τραμπ, ότι το επιτελείο του προέδρου των ΗΠΑ επεξεργάζεται σχέδιο επενδύσεων σε υποδομές ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε η μετοχή της Caterpillar σημείωσε άλμα άνω του 4%, για να ηγηθεί των κερδών του Dow Jones.
Αντίθετα, αρνητική επίδραση στην επενδυτική ψυχολογία, χωρίς βέβαια να αποτυπωθεί ιδιαίτερα στα ταμπλό τελικά, είχε η τοποθέτηση του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στη Γερουσία, ο οποίος προειδοποίησε ότι οικονομία της χώρας βρίσκεται ενόψει σημαντικής μακροπρόθεσμης ζημιάς από την υψηλή ανεργία και το κύμα πτωχεύσεων που αναμένεται να πλήξει κυρίως τις μικρότερες επιχειρήσεις, λόγω της πανδημίας.
O επικεφαλής της Fed σημείωσε ακόμα ότι απώλειες θέσεων εργασίας το τελευταίο διάστημα έχουν πλήξει ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα, τις μειονότητες και τις γυναίκες, προειδοποιώντας για διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.