Ένας νόμος της Καλιφόρνιας σχετικά με τη σκληρότητα κατά των ζώων βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Ανώτατου Δικαστηρίου με τους παραγωγούς χοιρινού κρέατος να υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανατρέψει ολόκληρη τη βιομηχανία και να αυξήσει το κόστος των προϊόντων σε εθνικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος που απαιτεί περισσότερο χώρο για τους χοίρους αναπαραγωγής θα κοστίσει στη βιομηχανία 26 δισ. δολάρια αν και το σύνολο του χοιρινού κρέατος παράγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου εκτός Καλιφόρνιας.
Όπως σημειώνει το AP το ζήτημα που εγείρεται ωστόσο είναι το εξής: Αν ψηφιστεί ο νόμος, που προβλέπει χώρο 24τμ για τους χοίρους αναπαραγωγής, τότε κάθε προϊόν χοίρου που καταναλώνεται στην Καλιφόρνια θα πρέπει να πληροί αυτές τις προϋποθέσεις παραγωγής.
«Σε ποιο βαθμό μπορεί η Καλιφόρνια να ελέγχει τι κάνει η Αϊόβα σε σχέση με την παραγωγή χοιρινού κρέατος;» αναρωτιέται o δικαστής Τζάκσον.
Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση Μπάιντεν προέτρεψε τους δικαστές να σταθούν στο πλευρό των παραγωγών χοιρινού κρέατος καταθέτοντας στο δικαστήριο ότι η υιοθέτηση του νόμου της Καλιφόρνια θα προκαλούσε μεγάλες αλλαγές στο τρόπο εκτροφής και εμπορίας του χοιρινού κρέατος.
Μέχρι στιγμής, τα κατώτερα δικαστήρια έχουν ταχθεί στο πλευρό της Καλιφόρνια και των οργανώσεων για την προστασία των ζώων αλλά ο νόμος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.