Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν σήμερα ότι θα ταχθούν υπέρ ενός παγώματος στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές, ενώ εκπρόσωποι κάποιων χωρών στον ΟΠΕΚ προέβλεψαν ότι η συνάντηση των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών στην Αλγερία αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε και πάλι να οδηγήσει σε συμφωνία για περιορισμό της προσφοράς.
Οι τιμές του αργού έχουν μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ από τα επίπεδα του 2014 λόγω του κορεσμού της αγοράς, οδηγώντας τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, που δεν είναι μέλος του οργανισμού, να επιδιώξουν μια εξισορρόπηση της αγοράς που θα ενισχύσει τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και θα βοηθήσει τους προϋπολογισμούς τους.
Από τις αρχές του 2016, η βασική ιδέα που επικρατούσε ανάμεσα στους παραγωγούς ήταν να συμφωνήσουν στον περιορισμό της παραγωγής, αν και όσοι παρακολουθούν την αγορά πετρελαίου έχουν πει ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει την υπερβάλλουσα προσφορά.
Καθώς οι αξιωματούχοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Αλγέρι, κάποιοι υπουργοί και αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα.
«Εάν όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ είναι σε συμφωνία για μια απόφαση, νομίζω ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα να εξασφαλιστεί η στήριξη των άλλων, ιδιαίτερα της Ρωσίας», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχαΐλ μπιν Μοχάμεντ αλ-Μαζρούι. «Για εμάς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είμαστε υπέρ μιας απόφασης. Πιστεύουμε ότι ένα πάγωμα θα βοηθήσει εάν συμφωνηθεί. Ελπίζουμε ότι όλοι θα συμφωνήσουμε».
Εκπρόσωπος χώρας που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πάγωμα της παραγωγής. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει προσυμφωνία».
Το ζήτημα είναι να πεισθεί το Ιράν να παγώσει την παραγωγή σε επίπεδα που να είναι αποδεκτά για τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), δήλωσε άλλος αξιωματουχος.
Η παραγωγή του Ιράν έχει μείνει στάσιμη περίπου στα 3,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα τους τρεις τελευταίους μήνες, κοντά στα επίπεδα παραγωγής της χώρας πριν από την επιβολή των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης το 2012. Οι κυρώσεις ήρθησαν τον Ιανουάριο του 2016 και το Ιράν έχει πει ότι θέλει να πετύχει παραγωγή άνω των 4 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο SHANA, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Μπιτζάν Ζανγκανέχ δήλωσε ότι η συνάντηση στην Αλγερία είναι μόνο «συμβουλευτική» και δεν θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας στις 26-28 Σεπτεμβρίου, στο οποίο συμμετέχει επίσης και η Ρωσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ