Ημέρα καθολικής διόρθωσης για όλες τις χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, αλλά και μεγάλης πτώσης στα εμπορεύματα, δεδομένου ότι το στοίχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία ήταν η σημερινή, με το Χ.Α. να ακολουθεί χάνοντας 3,28% κρατώντας οριακά τις 600 μονάδες.
Η διόρθωση κλιμακώθηκε σ’ όλες τις ευρωπαϊκές αγορές το απόγευμα, οδηγώντας σε πτώση έως 3,65% δείκτες όπως ο DAX και -3% τον Stoxx 600, ύστερα από ένα ανοδικό πενθήμερο όπου καταγράφηκαν κέρδη έως και 8%.
Παράλληλα, πτωτικά – διορθωτικά κινούνται σήμερα και οι δείκτες της Wall Street μετά τα αρνητικά μακροοικονομικα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και τα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το α' τρίμηνο του 2020 τρεις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ότι κέρδισε χθες (+3,44%), ενώ ο τραπεζικός κλάδος, πιστοποιώντας ότι παραμένει ο αδύναμος κρίκος της αγοράς, απώλεσε 5,59% παρ’ ότι ελάχιστα είχε κερδίσει χθες (+0,76%). Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο πενθήμερο, τόσο ο Γ.Δ. όσο και ο FTSE 25 είχαν αντίδραση άνω του 16%.
Η κλιμάκωση των δυσμενών ειδήσεων και των απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία αναφορικά με τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό που θα επιφέρει ισχυρό χτύπημα στην επιχειρηματικότητα, αλλά και η υποβάθμιση προοπτικών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη Moody’s, αύξησε τις πιέσεις στο Χ.Α. μετά το μεσημέρι.
Ο αμερικανικός οίκος Moody’s εκτιμά συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας λόγω του ιού, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ ισχυρό πλήγμα θα φέρουν στον τουρισμό οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
Αρνητικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία έκανε και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, που σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πληγεί πολύ περισσότερο καθώς εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό, αλλά και τη ναυτιλία και τις μεταφορές, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορονοϊού. Παράλληλα, η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας την καθιστά πιο ευάλωτη στην κρίση, καθώς – όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, διαθέτει μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 607,57 μονάδες με πτώση 3,28%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,4 εκατ. ευρώ, επίδοση που για Μ. Εβδομάδα κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, ενώ χθες θυμίσουμε ο τζίρος έφτασε στα 50,9 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο Γ.Δ. είχε κέρδη 16,17% στις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις, άρα περιθώρια διόρθωσης υπήρχαν.
Ο FTSE 25 που χθες έκλεισε με άνοδο 2,95% ενώ το 5ήμερο είχε ενισχυθεί κατά 16,32%, διόρθωσε σε ποσοστό 3,65% με κλείσιμο στις 1.472,14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 347,58 μονάδες με πτώση 5,59%, ενώ έφτασε έως το -7,30%. Η Eurobank υποχώρησε 6,25%, η Εθνική -5,54%, Alpha Bank -5,43% και Πειραιώς -4,41%.
Στον ευρύτερο Large Cap, η Ελλάκτωρ μετά το +20,73% χθες και το +85,10% το πενθήμερο, διόρθωσε σε ποσοστό 7,38% με όγκο 2,58 εκατ. τεμάχια. Διόρθωση άνω του 4% είχαν επίσης μετοχές όπως ΔΕΗ, Viohalco, Fourlis, Motor Oil, Coca Cola HBC, Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development.
Στο χώρο του Mid Cap, η Τεχνική Ολυμπιακή μετά το +30% χθες, σήμερα έφτασε έως το +26,45% ενώ τελικώς έκλεισε στο +0,11%, με φόντο το «κλείδωμα» της συμφωνίας της οικογένειας Στέγγου με τον επιχειρηματία Σαββίδη για την πώληση του Πόρτο Καρράς. Στον αντίποδα, διόρθωση άνω του 7% είχε η MIG, ενώ υποχώρησαν και οι Attica Bank, Intracom Holdings, Κρι Κρι, Κέκροπας, Intralot, Ικτίνος, AVAX, Quest Συμμετοχών, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς, 28 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 79 που υποχώρησαν.