Η χθεσινή απόφαση του OPEC+ αποτελεί ένα εξαιρετικό μάθημα διπλωματίας. Θα έχουμε μεν αύξηση στην παραγωγή του πετρελαίου από τον Μάιο, αλλά όχι τόση ώστε να καλύψει τα αναμενόμενα επίπεδα της αύξησης της ζήτησης. Η ατζέντα της Σαουδικής Αραβίας και οι ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον προϋπολογισμό της. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για τις τιμές του πετρελαίου.
Oι traders στο πετρέλαιο χθες πήραν ένα μεγάλο μήνυμα: Οι Σαουδάραβες θα φροντίσουν για την εξασφάλιση της χρυσής τομής που θα διασφαλίζει τα απαραίτητα επίπεδα «υγείας» των πετρελαϊκών τιμών και κατ’επέκταση... του προϋπολογισμού τους.
Έτσι μετά τη στήριξη που βρήκαν οι τιμές από το πρόσφατο έμφραγμα στο Σουέζ-χάρη στο οποίο διεκόπη η βραχυπρόθεσμη ανάσα στο διάγραμμα και κρατήθηκε ο μέσος κινητός των 50 ημερών- χθες επανήλθαν πάνω από τα 65 δολάρια/ βαρέλι χάρη στην μέριμνα και την προνοητικότητα της Σαουδικής Αραβίας.
Οι Σαουδάραβες δεν μπορούσαν αυτή τη φορά να αδιαφορήσουν απέναντι στις πιέσεις να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής, καθώς πολλές οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία στις οποίες έχει ήδη αυξηθεί η κατανάλωση, άρχισαν να ανησυχούν ότι μια περαιτέρω αύξηση των τιμών θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που αυτοί οι φόβοι έχουν αρχίσει να αντικατροπτίζονται στις αγορές ομολόγων.
Αποφάσισαν λοιπόν να υποκύψουν στις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις για αύξηση παραγωγής ενόψει της οικονομικής ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά... με τον τρόπο τους.
Χθες λοιπόν ανακοινώθηκε ότι το καρτέλ θ’ αυξήσει σταδιακά την παραγωγή από τον Μάιο έως τον Ιούλιο έως και 1 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, αλλά όχι έως το αναμενόμενο επίπεδο της αύξησης της ζήτησης, ήτοι πέριξ των 3 εκατ.βαρελιών/ημέρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΟPEC+ θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, θ’αυξήσει αντίστοιχα την παραγωγή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα.
Επιπρόσθετα, η Σαουδική Αραβία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να άρει μέρος-προσοχή όχι το σύνολο- των εθελοντικών περικοπών στις οποίες προέβη η ίδια-1 εκατ. βαρέλια την ημέρα- προφανώς με στόχο «να κρατήσει το λουρί» μέχρι να αρχίσει να αυξάνεται η ζήτηση και στην Ευρώπη.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Σαουδική Αραβία πέρσι τον Απρίλιο πήρε το μάθημα της και είναι αποφασισμένη να κρατήσει τις τιμές στα εύλογα εκείνα επίπεδα που θα συντηρήσουν υγιή τον προϋπολογισμό της, προκειμένου να προλάβει να διαφοροποιηθεί και να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό της οικονομίας της στα πλαίσια του «Vision» 2030.
Σ’ έναν κόσμο που η πράσινη μετάβαση αρχίζει και αυξάνει ταχύτητα, η Σαουδική Αραβία δεν έχει κανένα περιθώριο για καινούργιες περιπέτειες. Θα φροντίσει λοιπόν για την ευημερία των πετρελαϊκών τιμών μέχρι να έρθει η στιγμή της ανεξαρτητοποίησης της από την τιμή του μαύρου χρυσού.
Η τεχνική εικόνα
Η πρώτη αντίσταση πλέον για το brent τοποθετείται στη ζώνη 65,40-65,70 δολάρια/ βαρέλι, ενώ η ζώνη 61,35-62,90 πήρε την σφραγίδα μιας δυνατής στήριξης. Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης, οι επόμενες αντιστάσεις είναι τα 66,81 δολάρια/βαρέλι και τα 69,60 δολάρια/βαρέλι, επίπεδα που θα ξαναζωντανέψουν τις προσδοκίες για τον στόχο των 74 δολαρίων/βαρέλι.
Για το αμερικανικό αργό η πρώτη στήριξη είναι τα 59,80 δολάρια/βαρέλι ενώ η επόμενη αντίσταση στα 62,20 και τα 63,90 δολάρια/βαρέλι. (σ.σ: H μεγάλη εικόνα βέβαια δίνεται από το μηνιαίο διάγραμμα, πέριξ των 70 δολαρίων/βαρέλι).