Μέσα από την αρθρογραφία του Liberal Μarkets, γίνεται συχνή αναφορά στους δυο διαφορετικούς επενδυτικούς κόσμους που συναντώνται τα τελευταία χρόνια στις αγορές, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Σήμερα δεν συναντώνται και συγκρούονται, αυτοί που πιστεύουν ότι οι αγορές θα ανέβουν, με αυτούς που πιστεύουν ότι οι αγορές θα πέσουν. Συναντώνται και συγκρούονται επενδυτές, που έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη για το τι είναι επένδυση και τον τρόπο που αυτή αποτιμάται. Βρισκόμαστε μπροστά στην ηχηρή αμφισβήτηση της φιλοσοφίας των αποτιμήσεων των αξιών.
Τι υποστηρίζει η κλασσική επενδυτική σχολή; Ότι η επενδυτική στρατηγική πρέπει να υπακούει σε μια σειρά από επενδυτικά κριτήρια όπως είναι η προϊστορία μιας εταιρείας, η προβλεψιμότητα της ανάπτυξη της, ο κύκλος εργασιών της, η κερδοφορία και τα χαρακτηριστικά της, η διατηρησιμότητα της κερδοφορίας, η σταθερή μερισματική απόδοση και άλλα.
Τι υποστηρίζει η σημερινή «εναλλακτική» επενδυτική σχολή; Ότι η επενδυτική στρατηγική πρέπει να εδράζεται στην ανάπτυξη των εταιρειών και όχι στην κερδοφορία τους. Στις προοπτικές και στις προσδοκίες της ανάπτυξης και όχι στα τρέχοντα ή μελλοντικά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη. Στο παιχνίδι των υπεραξιών και όχι στο σεβασμό των ισχυρών θεμελιωδών στοιχείων.
Οι δυο αντιδιαμετρικές επενδυτικές φιλοσοφίες, οδήγησαν και στην υιοθέτηση διαφορετικών τακτικών, απέναντι στα μακροοικονομικά γεγονότα, που ήταν ήδη ορατά από το καλοκαίρι του 2021.
Η κλασσική επενδυτική σχολή, ανίχνευσε με προσοχή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, για τη αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης και για τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.
Η εναλλακτική επενδυτική σχολή, ουδόλως ασχολήθηκε με τα μακροοικονομικά δεδομένα, μια που η αντίληψη της για τα πράγματα, στηρίζεται στην έννοια της «αέναης ανάπτυξης», που δεν αντιμετωπίζει εμπόδια, καθώς υποστηρίζει, ότι «αυτή τη φορά όλα είναι διαφορετικά».
Εμείς σαν μαθητές της κλασσικής επενδυτικής σχολής από νωρίς είχαμε αναζητήσει τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων που είχαν εμφανιστεί “ante portas”. Τον περασμένο Ιούλιο στο άρθρο «Τι κάνουν οι επενδυτές όταν έρχεται πληθωρισμός;», είχαμε παρουσιάσει τις κινήσεις άμυνας που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές απέναντι στον πληθωρισμό.
Και ταυτόχρονα είχαμε παρουσιάσει ένα επενδυτικό προϊόν που επιτρέπει σε όσους το επιθυμούν, να κερδοσκοπήσουν πάνω στην άνοδο του πληθωρισμού, επενδύοντας σε ένα «χρηματιστηριακό καλάθι εμπορευμάτων», όπως είναι το κλασσικό ETF “iShares S&P GSCI Commodity-Indexed Trust (GSG)”.
Όπως παρατηρούμε στο ακόλουθο διάγραμμα το ETF iShares S&P GSCI Commodity-Indexed Trust (GSG) από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχει προσφέρει μια απόδοση της τάξης του +21,5% τη στιγμή που κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου ο S&P 500 έχει απόδοση της τάξης του -2,5%.
Με τον ίδιο τρόπο προσέγγισης, είχαμε αναλύσει τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, στο άρθρο του Ιανουαρίου: «Η μπαγκέτα της Fed δίνει το δικό της τόνο στο χορό των αγορών». Και αυτό διότι η αύξηση των επιτοκίων, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και εντός της επενδυτικής κοινότητας.
Παράλληλα είχαμε παρουσιάσει δυο ενδιαφέροντα επενδυτικά προϊόντα, που επιτρέπουν στους επενδυτές να κερδίζουν πάνω στην πτώση των αγορών.
Συγκεκριμένα, το ETF ProShares UltraPro Short QQQ (SQQQ) που από τις 6 Ιανουαρίου 2022, μέχρι σήμερα έχει απόδοση +37%, καθώς και το ProShares Ultra VIX Short-Term Futures (UVXY) που έχει απόδοση +49%, ενώ αντίθετα ο S&P 500 έχει απόδοση -8% μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Στα ακόλουθα διαγράμματα, παρουσιάζεται η κίνηση τους κατά τη διάρκεια του 2022.
Τέλος στο άρθρο της 12ης Ιανουαρίου: «Tι επιφύλαξε η είσοδος του bitcoin, στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια;», https://www.liberal.gr/market/ti-epifulaxe-i-eisodos-tou-bitcoin-sta-megala-ependutika-salonia/425665, είχαμε αναφερθεί στη δυνατότητα που προσφέρουν τα ETF των κρυπτονομισμάτων, στους επενδυτές να «σορτάρουν», ποντάροντας στην πτώση των crypto, σε αντίθεση με τα ανταλλακτήρια που δεν επιτρέπουν θέσεις short.
Tο γνωστότερο σε όλους μας, εμβληματικό Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), έχει δώσει μέσα σε δέκα μόλις ημέρες, απόδοση “short” της τάξης του +28,2%, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα.
Όλα τα επενδυτικά προϊόντα, που είχαν αναφερθεί σε όλα τα προαναφερθέντα άρθρα, αποτελούν εργαλεία της κλασσικής επενδυτικής σχολής, που δεν έχει λόγο ούτε να ενθουσιάζεται, αλλά ούτε και να αποθαρρύνεται από την πορεία των αγορών. Η κλασσική επενδυτική σχολή μοιάζει με τον ιστιοπλόο, που γνωρίζει ότι δεν πρέπει να εναντιώνεται στην πορεία του ανέμου, αλλά να προσαρμόζει τη θέση των ιστίων του σκάφους, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου. Και στην προκειμένη περίοδο, ο άνεμος πνέει με κατεύθυνση το short.
Υ.Γ. Αντίθετα σύμφωνα με την εναλλακτική επενδυτική σχολή, ο ιστιοπλόος εκτιμά ότι είναι πλοηγός διαστημόπλοιου, που κατευθύνεται σε έναν άλλο γαλαξία.