Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με τις μετοχές των ιχθυοκαλλιεργειών να διαλύονται κυριολεκτικά με απώλειες έως 30%, μετοχές όπως η MIG να χάνουν άνω του 8,2%, τις τράπεζες να υποχωρούν έως 4,6% και blue chips του FTSE 25 να υποχωρούν έως 5,4%, καταλαβαίνουμε το σκηνικό που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ένας συνδυασμός παραγόντων, εγχώριων αλλά και διεθνών, αλλά και η εν γένει αδυναμία της ελληνικής αγοράς να διαμορφώσει momentum, γκρέμισε σήμερα δείκτες και μετοχές, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 750 μονάδες για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου. Ασφαλώς, πάντα η αγορά γνωρίζει καλύτερα και πάντα προεξοφλεί καταστάσεις, έξι ή και οκτώ μήνες μελλοντικά.
Φήμες ότι ξένα funds ψάχνουν για νέες περιπτώσεις τύπου Follie Follie, αποκοπές μερισμάτων, γενικευμένη θολούρα σε σχέση με την πολιτικοοικονομική κατάσταση, πλήρες «σκοτάδι» αναφορικά με την επόμενη ημέρα της χώρας όταν βγει από τα μνημόνια, αλλά και εξαιρετικά αρνητικό διεθνές περιβάλλον, έπληξαν σήμερα τη ρηχή και ευάλωτη ελληνική αγορά.
Το διεθνές περιβάλλον ήταν απολύτως αφιλόξενο, ενδεικτικό ότι ένας «βαρύς» δείκτης όπως ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης έφτασε πρωτύτερα να υποχωρεί άνω των 235 μονάδων ή ποσοστό 1,90%, ενώ ο Cac 40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 1,29% και ο ιταλικός FTSE MIB άνω του 1%.
Η υπόθεση της Folli Follie συνεχίζει να επηρεάζει καταλυτικά όλο το σύστημα, αφήνοντας βαριά σκιά πάνω από την αγορά, ενώ εξαιρετικά είναι και το παρασκήνιο, σε πολλά επίπεδα. Η εικόνα του Χ.Α. λοιπόν όλο το τελευταίο διάστημα και κυρίως από τις αρχές Μαΐου που «έσκασε» η υπόθεση της Folli Follie, έχει… νεκρώσει εντελώς.
Η ζημιά που έχει προκληθεί από αυτό το σκάνδαλο είναι μεγάλη και θα αργήσει πολύ για να ξεπεραστεί από την ελληνική αγορά. Άλλωστε, πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο τουλάχιστον των τελευταίων τριάντα ετών, καθώς μιλάμε για όμιλο του FTSE 25, που ήταν στις πρώτες 12 θέσεις κεφαλαιοποιήσεων, μέλος των δεικτών του MSCI, με δύο εκδόσεις ισχυρών ομολόγων και με ένα από τα πλέον διεθνοποιημένα χαρτοφυλάκια σε όλο το Χ.Α.
Εν μέσω κλιμάκωσης των δυσμενών εξελίξεων αναφορικά με αυτόν τον όμιλο, με την εισαγγελία να αναλαμβάνει πλέον δράση, η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται να δείξει τη «γύμνια» του συστήματος να προστατευτεί αλλά και να προστατέψει τους επενδυτές.
Παράλληλα, δημοσιεύματα θέλουν το αμερικανικό fund QCM να «σκανάρει» και άλλες περιπτώσεις από την ελληνική αγορά και δη από το χώρο του FTSE 25! Παρ'' ότι το εν λόγω fund είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει αντίστοιχη με τη Folli Follie περίπτωση, εντούτοις κάποια δημοσιεύματα επιμένουν, μιλώντας για δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου.
Πρόκειται για μια τοξική κατάσταση που ασφαλώς επηρεάζει όλη την αγορά η οποία μοιραία δεν μπορεί να βρει καμιά ηρεμία και δεν μπορεί να εντρυφήσει σε καμιά τεχνοκρατική προσέγγιση.
Μέσα σ'' όλα τα παραπάνω, αποτελώντας μια έτσι κι αλλιώς ρηχή, περιφερειακή αγορά, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει φαινόμενα παρακμής, ειδικά το τελευταίο δίμηνο. Αύριο είναι η τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου, με το μήνα να χαρακτηρίζεται από την κατακόρυφη μείωση των επενδυτικών κινήσεων και του τζίρου.
Παρ' ότι η χώρα (δείχνει να) βγαίνει από τα μνημόνια και τα προγράμματα στήριξης, παρ' ότι ήρθαν αναβαθμίσεις, η αγορά παραμένει «κολλημένη» στην εσωστρέφεια και την ακινησία.
Γενικευμένο ξεπούλημα σήμερα σε όλο το ταμπλό
Σήμερα Πέμπτη λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε όλη την ημέρα σε αρνητική τροχιά κλείνοντας στις 748,03 μονάδες με απώλειες 2,59%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 744,37 μονάδες (-3,07%) και υψηλό στις 763,40 μονάδες (-0,48%). Κλείσιμο κάτω από τις 750 μονάδες το Χ.Α. είχε να κάνει από τα τέλη του Μαΐου, καθώς στις 29/5 είχε κλείσει στις 738,08 μονάδες που είναι έως τώρα χαμηλό για το 2018.
Μόνο η ΕΥΔΑΠ (+1,64%) έκλεισε ανοδικά στο χώρο του FTSE 25 ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή του ΟΛΠ. Από εκεί και πέρα, στις τράπεζες, η Eurobank υποχώρησε κατά 4,58%, η Alpha Bank -3,08%, η Εθνική -2,62%, η Πειραιώς -2,54%, η Attica Bank -2,94% και η Τράπεζα Ελλάδος -2,40%.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, εξ αρχής... γραμμή στην πτώση έδειξαν οι δύο leader της αγοράς, Coca Cola HBC και ΟΤΕ, οι οποίες από σήμερα διαπραγματεύτηκαν χωρίς το μέρισμα των 0,35 και 0,54 ευρώ αντίστοιχα, με το «κενό» στην τιμή τους να επιβαρύνει όλη την αγορά.
Η Coca Cola HBC έκλεισε με πτώση 3,74%, ενώ ο ΟΤΕ απώλεσε το 4,03% της αξίας του. Κατά τα λοιπά, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Fourlis -5,41%, Viohalco -4,44%, ΔΕΗ -3,74%, Motor Oil -3,60%, ΕΧΑΕ -2,85%, ΕΛΠΕ -2,33%, Μυτιληναίος -2,19%, Lamda Development -2,09%, Τέρνα Ενεργειακή -2,07%, ΓΕΚ Τέρνα -1,96%, ΟΠΑΠ -1,81%, Σαράντης -1,33% κ.ο.κ.
Στην ευρύτερη αγορά, κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν το μνημειώδες άδειασμα στις μετοχές των Ιχθυοκαλλιεργειών, που πλέον έχουν ισοπεδωθεί εντελώς. Το τίμημα για την πώλησή τους στο επενδυτικό fund Amerra Capital Management ήταν εξαιρετικά «ταπεινωτικό»τόσο για την ιστορία των ομίλων, όσο και για τους μετόχους μειοψηφίας.
Και όλα αυτά, ασχέτως με τις προοπτικές που ανοίγονται για την (επιχειρηματική) ανάκαμψη των δύο ομίλων κάτω από το νέο management. H Νηρέας έκλεισε στο limit down και στο -29,95% με όγκο 1,35 εκατ. τεμάχια, ενώ η Σελόντα απώλεσε το 20% της αξίας της με όγκο 164.500 τεμάχια.
Στο χώρο του Mid Cap η Ελλάκτωρ ξεχώρισε θετικά με άνοδο 4,33% με φόντο τη διαφαινόμενη αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο γενικής συνέλευσης, ενώ στον αντίποδα, ισχυρότατες ήταν οι πιέσεις σε τίτλους όπως MIG -8,20%, Intracom Holdings -6,59%, Cenergy Holdings -3,38%, Intralot -3,10%, ΕΥΑΘ -3,70%, J&P Άβαξ -2,12%, Υγεία -2,09%, Intracom Κατασκευές -2,17% κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 25 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 85 που υποχώρησαν.