Υψηλά επιτόκια, επιβράδυνση της ανάπτυξης και ένας τραπεζικός τομέας που ακόμη ανακάμπτει από την αναταραχή του Μαρτίου θα δικαιολογούσαν ένα βαθμό επιφυλακτικότητας, ωστόσο, η παγκόσμια αγορά μετοχών βρίσκεται σε υψηλό 14 μηνών, ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street εισήλθε σε περιοχή bull market και οι δείκτες μεταβλητότητας παραμένουν περίεργα «ήρεμοι».
Για μερικούς αναλυτές η απάντηση στην αισιοδοξία των αγορών βρίσκεται στην υψηλή ρευστότητα που «βρέχει» το χρηματοοικονομικό σύστημα, η οποία όμως μπορεί να μην διαρκέσει. ΟΙ ΗΠΑ πρόκειται να απορροφήσουν ρευστότητα με νέες εκδόσεις χρεογράφων και αυτό μπορεί να χαλάσει την όρεξη για ρίσκο που απολαμβάνουν οι αγορές.
Σύμφωνα με τη BNP Paribas, η υπερβάλλουσα ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα έχει αυξηθεί κατά $640 δισ. από το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022 και δεν θεωρείται διατηρήσιμη, καθώς μεγάλες κεντρικές τράπεζες ξεφορτώνονται ομόλογα που διακρατούν με τη διαδικασία της ποσοτικής σύσφιξης σε εξέλιξη.
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι αγορές ρίσκου που απολαμβάνουν συνθήκες υψηλής ρευστότητας μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον προκλήσεων.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών κερδίζει 11% φέτος, η Τεχνητή Νοημοσύνη πυροδοτεί ράλι των μετοχών τεχνολογίας στις ΗΠΑ και το βαρόμετρο φόβου, ο δείκτης VIX που μετρά την προσδοκώμενη μεταβλητότητα, πρόσφατα έπεσε στο χαμηλότερο του επίπεδο από το 2020.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σχεδιάζει να ξαναγεμίσει τα ταμεία του με εκδόσεις $1 τρισ. βραχυπρόθεσμων ομολόγων και ΕΓΔ, ενδεχομένως με αποδόσεις που θα είναι αρκετά ελκυστικές ώστε να αποσύρουν ρευστότητα από τις αγορές ρίσκου.
Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα των τραπεζών να δανειοδοτούν καθώς θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τα καταθετικά τους επιτόκια ώστε να είναι ανταγωνιστικά με αυτά των κρατικών ομολόγων, εξέλιξη που μπορεί να μειώσει τις πιστωτικές ροές προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Οι διαχειριστές στην εταιρεία Invesco διατηρούν θέσεις αγοραστή στο δολάριο το οποίο συνήθως ευνοείται όταν το επενδυτικό κλίμα γίνεται πιο επιφυλακτικό.
Υπάρχει βέβαια και το εναλλακτικό σενάριο που θέλει τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων στις ΗΠΑ, που έχουν δεχτεί τεράστιες καταθετικές ροές μετά τη φυγή αποταμιευτών από τις περιφερειακές τράπεζες τον Μάρτιο, να απορροφούν μεγάλο μέρος των νέων εκδόσεων βραχυπρόθεσμων ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να μένουν σταθερές.
Τα μετρητά των αμοιβαίων διαχείρισης διαθεσίμων τείνουν να ρέουν προς τα αντίστροφα repos με τη Fed που προσφέρουν ελκυστική απόδοση για «παρκάρισμα» μετρητών overnight. Τα μετρητά αυτά μπορεί να στραφούν τώρα σε έντοκα γραμμάτια των ΗΠΑ.
Το βασικό σενάριο της BNP Paribas είναι ότι η παγκόσμια ρευστότητα θα μειωθεί 6%-9% μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και 7%-11% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Βέβαια η ρευστότητα δεν είναι ο μόνος λόγος που το γενικότερο κλίμα είναι θετικό στις αγορές.
Πέρα από τον ενθουσιασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι δυνατοί ισολογισμοί και η υψηλή ρευστότητα στους κολοσσούς κεφαλαιοποίησης, όπως η Apple, προσελκύουν επενδυτές στις μετοχές αυτές που κυριαρχούν στους παγκόσμιους μετοχικούς δείκτες.
Πάντως, η Morgan Stanley επιμένει να είναι «αρκούδα» όσον αφορά στις μετοχές, προβλέποντας ότι θα υπάρξει ύφεση στα κέρδη των επιχειρήσεων. Οι δε strategists στην Pictet Asset Management διατηρούν στάση «underweight» στις μετοχές και τοποθετούνται σε ομόλογα προβλέποντας πιστωτική στενότητα και ύφεση.