Την Πέμπτη που μας πέρασε, ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ του κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο και των επικεφαλής των νομοθετικών σωμάτων της πολιτείας, για τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η συμφωνία περιγράφει σε γενικές γραμμές το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί, να καλλιεργεί και να πουλά κάνναβη μέσα στα όρια της πολιτείας.
Όταν αρχίσει η εφαρμογή της, πράγμα που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα γίνει σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο από τώρα, θα έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι όπου θα πωλείται και θα μπορεί να «καταναλώνεται» η κάνναβη, με την προϋπόθεση πως στον ίδιο χώρο δεν θα πωλούνται και δεν θα καταναλώνονται αλκοολούχα ποτά. Επίσης, κάθε κάτοικος της πολιτείας θα μπορεί να καλλιεργεί, για προσωπική του χρήση, μέχρι έξι φυτά κάνναβης στους εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους του σπιτιού του.
Αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά, το νομοσχέδιο πάνω στο οποίο συμφώνησαν οι πολιτειακοί ηγέτες της Νέας Υόρκης θα ψηφιστεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Οι εκτιμήσεις πάνω στις οποίες βασίστηκε, προβλέπουν πως ο κύκλος εργασιών της νόμιμης βιομηχανίας κάνναβης μέσα στα όρια της πολιτείας θα ανέλθει περίπου στα 1, 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και θα φθάσει στα 4,2 δις το 2027, η ευρύτερη οικονομική επίδραση θα είναι της τάξης των 2,7 δις και 10,9 δις δολαρίων αντίστοιχα και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι 21.000 και 76.000. Τα εκτιμώμενα φορολογικά έσοδα για το 2023 είναι 362 εκατομμύρια δολάρια και 1,3 δις δολάρια για το 2027.
Μία πολύ ενδιαφέρουσα και χαρακτηριστική πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι πως το 40% των εσόδων που θα εισπράττει μέσω φόρων η πολιτεία, θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των μειονοτικών κοινοτήτων (κυρίως αφροαμερικανικών και λατινόφωνων) που έχουν υποφέρει επί δεκαετίες από την αστυνομική καταδίωξη και τις φυλακίσεις πολλών μελών τους για κατοχή ή χρήση κάνναβης. Άλλο ένα ποσοστό 40% θα κατευθυνθεί στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της πολιτείας και το υπόλοιπο 20% σε κέντρα θεραπείας χρηστών και πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών.
Μέχρι πριν λίγους μήνες δεν φαινόταν πολύ πιθανή η άμεση νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης, λόγω της αντίθεσης του κυβερνήτη Κουόμο, ο οποίος ποτέ δεν έβλεπε με καλό μάτι αυτή την προοπτική. Όμως, η μεγάλη μείωση των εσόδων της πολιτείας ως συνέπεια της πανδημίας τον ανάγκασε να αλλάξει σταδιακά στάση. Η απόφαση της γειτονικής πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ να προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση επέσπευσε τις εξελίξεις, αφού ο Κουόμο φοβήθηκε πως αν δεν κινηθεί γρήγορα, τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως (όπως είδαμε παραπάνω) σε έσοδα από φόρους θα κατευθύνονταν στην γειτονική πολιτεία.
Αυτό όμως που πραγματικά έκανε τον κυβερνήτη να βιαστεί και να συμφωνήσει άμεσα με τους νομοθέτες της πολιτείας, ήταν τα μεγάλα προσωπικά του προβλήματα. Όπως ίσως είναι γνωστό, το τελευταίο δίμηνο έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές καταγγελίες από συνεργάτιδες του κυβερνήτη, παλαιές και τωρινές, οι οποίες τον κατηγόρησαν για σεξουαλική παρενόχληση και γενικότερη ανάρμοστη συμπεριφορά.
Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, ο Κουόμο προσπάθησε να μεταφέρει αλλού την προσοχή των ψηφοφόρων και επέσπευσε τις διαδικασίες, φροντίζοντας μάλιστα να δείξει στην αφροαμερικανική κοινότητα, η οποία τον υποστηρίζει παραδοσιακά, πως θα ωφεληθεί σημαντικά από τη νέα νομοθεσία. Έτσι εξηγείται εν μέρει η ευκολία με την οποία δέχθηκε την πρόταση των πολιτειακών βουλευτών για την χρήση μεγάλου μέρους των φορολογικών εσόδων προς ενίσχυση των μειονοτικών κοινοτήτων.
Ανεξάρτητα από τα πραγματικά κίνητρα του κυβερνήτη Κουόμο, η αλήθεια είναι πως η κοινή γνώμη στις Η.Π.Α. γενικά, και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ειδικά, είναι υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης. Ποσοστό 71% των κατοίκων αφροαμερικανικής καταγωγής είναι υπέρ αυτής της εξέλιξης, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.Πέρα από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, άλλες 4 πολιτείες αναμένεται σύντομα να ακολουθήσουν σύντομα (Νέο Μεξικό, Βόρεια Ντακότα, Μέρυλαντ και Κοννέκτικατ).
Ακόμα πιο σημαντική εξέλιξη όμως θα είναι η αλλαγή της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, η οποία αυτή την στιγμή ακόμα δεν αφήνει τις αμερικανικές τράπεζες να συνεργαστούν με τις εταιρείες παραγωγής και διανομής κάνναβης που λειτουργούν νόμιμα σε πολιτειακό επίπεδο, και γενικότερα η άρση των εμποδίων για την λειτουργία της βιομηχανίας σε διαπολιτειακό επίπεδο. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό, δεν έχουμε όμως αμφιβολία πως θα γίνει κατά την διάρκεια της θητείας του προέδρου Μπάιντεν.
Αυτό πιστεύουν και οι επενδυτές και οδηγούν τις μετοχές του κλάδου σε όλο και ψηλότερα επίπεδα. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι η πρώτη φορά από το 2017 που οι μετοχές του κλάδου θα σημειώσουν άνοδο για δύο συνεχόμενα τρίμηνα (το 4ο του 2020 και το 1ο του 2021). Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε πως η πορεία των μετοχών των εταιρειών που έχουν σχέση με την βιομηχανία κάνναβης χαρακτηρίζεται από έντονη και μερικές φορές σχεδόν εξωφρενική μεταβλητότητα, αλλά οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις δείχνουν πως, ανεξάρτητα από τις έντονες διακυμάνσεις, το μέλλον του κλάδου προβλέπεται θετικό.
Αυτό δείχνουν εξάλλου και οι συνεχιζόμενες επενδύσεις μεγάλων επιχειρήσεων από άλλους κλάδους (κυρίως αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων) σε επιχειρήσεις της βιομηχανίας κάνναβης, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα 175 εκατομμύρια δολάρια που επένδυσε η μεγάλη καπνοβιομηχανία Β.Α.Τ. αγοράζοντας το 20% της Organigram. Δεν μπορεί... κάτι θα ξέρουν.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.