Η εκτόξευση της μεταβλητότητας στη Wall Street, λόγω των ανησυχιών για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορονοϊού που ανιχνεύτηκε στη Νότιο Αφρική, έστρεψε πολλούς επενδυτές σε αμυντικά δικαιώματα προαίρεσης (options) με το βαρόμετρο φόβου της χρηματιστηριακής αγοράς, τον δείκτη VIX, να σκαρφαλώνει σε υψηλό δύο μηνών.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX αυξήθηκε στις 26,95 μονάδες, το υψηλότερο του επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς ο δείκτης S&P500 έκανε βουτιά 1,9% με τις μετοχές των αερομεταφορέων και των τραπεζών να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από το ξεπούλημα.
Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος του δείκτη VIX από τις 27 Ιανουαρίου. Ο κύριος φόβος είναι αν η νέα μετάλλαξη διαπερνά τα εμβόλια.
Στην αγορά παραγώγων οι traders αγόρασαν δικαιώματα puts στον δείκτη S&P500 για ασφάλεια σε περίπτωση περαιτέρω πτώσης με τους όγκους να εκτοξεύονται.
Τα δικαιώματα puts δίνουν το δικαίωμα στον αγοραστή να πωλήσει μετοχές σε συγκεκριμένη τιμή μελλοντικά και χρησιμοποιούνται για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από περαιτέρω πτώση των τιμών. Αντίστροφα, τα διακαιώματα calls δίνουν στον αγοραστή το δικαίωμα να αγοράσει μετοχές σε συγκεκριμένη τιμή στο μέλλον και χρησιμοποιούνται για να προλάβουν άνοδο των μετοχών.
Την Παρασκευή ο όγκος των puts στον δείκτη S&P500 ήταν διπλάσιος των calls, ξεκάθαρη ένδειξη οτι το κλίμα γύρισε απότομα σε «risk off” στη χρηματιστηριακή αγορά.
H εκτόξευση της μεταβλητότητας ήλθε μετά από εβδομάδες σχετικά γαλήνιων συνθηκών στην αγορά που είδαν τον δείκτη S&P500 να σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά, με τις μετοχές να δείχνουν ατάραχες στην άνοδο του πληθωρισμού και τις ανησυχίες ότι θα αναγκάσει την Federal Reserve να ομαλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική γρηγορότερα από ότι αναμένεται.
Σύμφωνα με αναλυτές, η ένταση του ξεπουλήματος της Παρασκευής μπορεί να επιδεινώθηκε από το κλείσιμο θέσεων από traders που θεωρούσαν ότι η περαιτέρω άνοδος των μετοχών είναι μονόδρομος καθώς δεν υπάρχουν πιο ελκυστικές εναλλακτικές επιλογές στις τρέχουσες συνθήκες.
Διαχειριστές σχολίαζαν οτι η πρόσφατη άνοδος των μεγάλων ονομάτων της τεχνολογίας με μεγάλη βαρύτητα στον δείκτη S&P500 – όπως η Apple, η Amazon και η Microsoft – είχε καμουφλάρει την αδυναμία άλλων κλάδων στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.
Αυτό άνοιξε την όρεξη των πωλητών να πιέσουν την αγορά προς τα κάτω και η είδηση της μετάλλαξης «Όμικρον» άναψε τη φωτιά των αρκούδων, χειροτερεύοντας την κατάσταση.
Το βαρόμετρο φόβου, ο δείκτης VIX, ωστόσο, παραμένει αρκετά κάτω από το ιστορικό υψηλό των 82,69 μονάδων που σημειώθηκε στο κραχ του Μαρτίου του 2020. Περαιτέρω άνοδος του στο επίπεδο των 45 με 50 μονάδων θα είναι ένδειξη πανικού στην αγορά.
Οι δείκτες Dow Jones και S&P500 είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση εδώ και μήνες με τους κλάδους που είχαν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία COVID-19 και είχαν ανακάμψει μετά το άνοιγμα των οικονομιών να χάνουν και πάλι έδαφος μετά την ανακάλυψη της νέας μετάλλαξης.
Η αβεβαιότητα που προκάλεσε ανάγκασε τις αρχές πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορα τους σε επισκέπτες από χώρες της Αφρικής μέχρις ότου εξακριβωθεί το πόσο πιο μεταδοτική είναι, αν μπορεί να παρακάμψει την θωράκιση από τα εμβόλια και πόσο βαριά νόσηση προκαλεί.
Οι μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας όπως της Carnival, της Royal Caribbean και της Norwegian Cruise Line έχασαν πάνω από 10% ενώ οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών Delta, United Airlines και American Airlines είχαν σημαντικές απώλειες.
Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης των αερομεταφορέων έχασε 6,45%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2020. Παρά το ξεπούλημα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση επιδεινώθηκε λόγω των χαμηλών όγκων στην εορτή του Thanksgiving στις ΗΠΑ.
Ο τραπεζικός δείκτης έχασε 3,8% καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις προσδοκίες ταχύτερων αυξήσεων επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, με την ενέργεια, τον κλάδο με την καλύτερη επίδοση φέτος να κλείνει με απώλειες 4%, τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και οκτώ μήνες, καθώς η τιμή πετρελαίου έκανε βουτιά $10 το βαρέλι.
Αν η κατανόηση της επιστημονικής κοινότητας για την μετάλλαξη «Όμικρον» και την επικινδυνότητα της οδηγήσει σε περαιτέρω ανησυχίες, πολλοί επενδυτές δεν θα έχουν διάθεση για έκθεση σε ρίσκο τις επόμενες ημέρες.