Ενισχύθηκε η προσπάθεια αντίδρασης στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την απόφαση για προσωρινό «πάγωμα» των επιχειρήσεων του Όρουτς Ρέις εν αναμονή συζητήσεων με την Ελλάδα, με τις τράπεζες να ενισχύονται πλέον έως 4%, ενώ ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε προσπάθεια επανάκτησης της ευρύτερης ζώνης των 630 – 635 μονάδων.
Η «στροφή» σε περισσότερο διαλλακτική στάση από την πλευρά της Τουρκίας, δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση στους αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρ’ ότι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα παραμένει, κάτι που αντανακλάται και στην αξία συναλλαγών που δεν συνηγορεί σε ουσιαστική αλλαγή σκηνικού.
Σε κάθε περίπτωση, οι πωλητές εξ αρχής της σημερινής συνεδρίασης είναι αποδυναμωμένοι, οπότε ακόμη και οι λίγοι αγοραστές διαμορφώνουν συνθήκες αντίδρασης, δεδομένου ότι η αγορά προέρχεται από τριήμερο σερί πτώσης, με τις απώλειες σε επίπεδο Γ.Δ. στο -3,35% και στις τράπεζες στο -7,69%.
Θυμίζουμε ότι με το χθεσινό κλείσιμο στις 626,08 μονάδες το Χ.Α. βρέθηκε σε χαμηλό δύο μηνών, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 25 Μαΐου, οπότε σήμερα γίνεται μια προσπάθεια μερικής εξισορρόπησης και τακτοποίησης. Ο Γενικός Δείκτης πλέον διαπραγματεύεται στις 635 μονάδες με άνοδο 1,47%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 629,04 μονάδες (+0,47%) στο άνοιγμα και υψηλό στις 638,42 μονάδες (+1,97%).
Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.534 μονάδες με άνοδο 1,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 334 μονάδες με άνοδο 2,82%. Στον κλάδο των τραπεζών, κέρδη άνω του 3% έχουν οι Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, ενώ στο +1,81% βρίσκεται η Alpha Bank.
Στον ευρύτερο Large Cap, η εικόνα είναι ήπια θετική, ενώ ξεχωρίζουν μετοχές όπως ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Σαράντης, Lamda Development, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ κ.λπ.
O τζίρος διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ, κινούμενος σε ελαφρώς καλύτερο τέμπο έναντι της χθεσινής συνεδρίασης, που συνολικά έφτασε στα 66,17 εκατ. ευρώ, όμως ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών ήταν μόλις 33 εκατ. ευρώ, χωρίς τα πακέτα της Lamda Development.
Στο χώρο του Mid Cap, κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως AVAX, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Attica Bank, Intrakat, MIG, Intracom Holdings, Κρι Κρι και Cenergy Holdings. Στην ευρύτερη αγορά, ξεχωρίζει η Παπουτσάνης με άνοδο 8,33% με αυξημένο όγκο, ύστερα από τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Στον αντίποδα, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Ίλυδα, Intralot, Medicon, Πετρόπουλος, Ιντερτέκ, Attica Συμμετοχών, Centric, Δρομέας και Byte Computer. Στο σύνολο της αγοράς, 62 μετοχές ενισχύονται έναντι 25 που υποχωρούν.