Η μαύρη χρηματιστηριακή εικόνα δεν έχει μεταβληθεί

Η μαύρη χρηματιστηριακή εικόνα δεν έχει μεταβληθεί

Οι καλά πληροφορημένες πηγές του Reuters ανέφεραν προχθές ότι οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού «Nord Stream-1» αναμένεται να επανεκκινήσουν σήμερα Πέμπτη, μετά το πέρας της προγραμματισμένης συντήρησης. Οι αγορές αντέδρασαν πανηγυρικά, προσφέροντας μια ανοδική εκτόνωση στα χρηματιστήρια και μια υποχώρηση στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Ταυτόχρονα η απόφαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων να υπάρξει μια μερική άρση ορισμένων τραπεζικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, έδωσαν έναν ακόμα μεγαλύτερο θετικό τόνο στη ψυχολογία των επενδυτών.

Λύθηκαν λοιπόν όλα τα προβλήματα των χρηματιστηρίων μετοχών και εμπορευμάτων, ως δια μαγείας; Αυτό έχουν εισπράξει σαν εικόνα οι επενδυτές; Είναι δυνατόν ένα μικρό φωτογραφικό στιγμιότυπο να μεταβάλει άρδην, τη μεγάλη εικόνα; Φυσικά και όχι. Απλά, αφαιρέθηκε από το μετρητή του επενδυτικού ρίσκου, ένας παράγοντας που είχε προσμετρηθεί μόλις τις τελευταίες ημέρες.

Και δεν απομακρύνθηκε εντελώς, αφού διατυπώνονται αμφιβολίες για τη δυνατότητα ή την επιθυμία της Ρωσικής πλευράς να χρησιμοποιήσει το 100% της δυναμικότητας του συγκεκριμένου αγωγού, τροφοδοτώντας απρόσκοπτα τις Ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι η πρόοδος των έργων της συνολικής συντήρησης του αγωγού θα είναι αργή. Με αποτέλεσμα η παροχή φυσικού αερίου πιθανότατα να μη καλύπτει, ούτε το 50% των αναγκών.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και τα χθεσινά σχέδια έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ένα σαφέστατο μήνυμα «προς όλους τους δημόσιους φορείς, καταναλωτές, νοικοκυριά, ιδιοκτήτες δημόσιων κτιρίων, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ότι πρέπει τώρα να λάβουν έκτακτα και γρήγορα μέτρα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου».

Για να επανέλθουμε στη μεγάλη εικόνα, ας δούμε στα ακόλουθα γραφήματα την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και του πετρελαίου brent, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, των τελευταίων 30 ημερών, του περασμένου 12μηνου, καθώς και της τελευταίας 5ετίας για να αντιληφθούμε το κατά πόσο η παγκόσμια οικονομία έχει επιστρέψει έστω και κατ’ ελάχιστο στην προηγούμενη κανονικότητα.

Φυσικό Αέριο

Διάγραμμα τιμών φυσικού αερίου 7 ημερών

Διάγραμμα τιμών φυσικού αερίου 30 ημερών

Διάγραμμα τιμών φυσικού αερίου 1 έτους

Διάγραμμα τιμών φυσικού αερίου 5 ετών

Πετρέλαιο Brent

Διάγραμμα τιμών πετρελαίου brent 7 ημερών

Διάγραμμα τιμών πετρελαίου brent 30 ημερών

Διάγραμμα τιμών πετρελαίου brent 1 έτους

Διάγραμμα τιμών πετρελαίου brent 5 ετών

Δεν είναι τυχαία η αναφορά μας στην πορεία των συγκεκριμένων δυο εμπορευμάτων, διότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το 50% του πληθωρισμού οφείλεται στις τιμές των καυσίμων. Και το υπόλοιπο 50% σε μια σειρά από ενδογενείς αλλά και εξωγενείς παράγοντες, σχετικούς με την ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Fed και η ECB, έχουν αποφασίσει να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, με την κλασσική μέθοδο της αύξησης των επιτοκίων. Δηλαδή, με την αύξηση του κόστους του χρήματος. Που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε ανάσχεση των επενδύσεων, της κατανάλωσης αγαθών και της ζήτησης υπηρεσιών. Τι σημαίνει αυτό; Μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, συμπίεση των περιθωρίων κέρδους λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους, που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στη μείωση της καθαρής κερδοφορίας και των μερισμάτων των μετόχων.

Και σε ευρύτερο επίπεδο, η διατήρηση της ισορροπίας των πολιτικών που επιλέγονται από τις κεντρικές τράπεζες, απαιτεί την αποφυγή του ενδεχόμενου ύφεσης και του ενδεχόμενου αύξησης της ανεργίας.

Ήδη τα εταιρικά αποτελέσματα από τη Wall Street δεν είναι ενθαρρυντικά. Συρρίκνωση μεγεθών, αποδόσεις χαμηλότερες από τις εκτιμώμενες, αποκλιμάκωση επενδυτικών σχεδίων και προγράμματα μείωσης του προσωπικού. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, που δεν πρόκειται να μεταβληθεί σύντομα, λόγω κάποιων αντιδράσεων που απορρέουν από την ανάγκη αναζήτησης και υπερμεγέθυνσης θετικών ειδήσεων, μετά από την παρατεταμένη ψυχική καταπόνηση της επενδυτικής κοινότητας. «Ας προσέχουμε λοιπόν, για να έχουμε», όταν πράγματι αλλάζουν οι συνθήκες. Διότι ο στόχος της Fed για πληθωρισμό της τάξης του 2% από τον σημερινό 9,1%, δεν θα επιτευχθεί ούτε σύντομα, αλλά ούτε και ανώδυνα.