Η υποχώρηση της τιμής της μετοχής της Tesla, από τα $1.145 στα $876 μέσα στον Απρίλιο, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αβεβαιότητα των μετόχων σχετικά με τη χρηματοδότηση της δημόσιας πρότασης του Έλον Μασκ, προς τους μετόχους του twitter. Μια χρηματοδότηση, που θα έχει σαν εγγύηση μετοχές της Tesla. Και μια χρηματοδότηση, της οποίας οι τοκοχρεολυτικές δόσεις είναι αμφίβολο αν θα αποπληρωθούν από τα έσοδα του twitter. H μετοχή της Tesla είναι μια ακόμα «αναπτυξιακή μετοχή» που υποχωρεί εν μέσω κρίσης, ακολουθώντας την τάση που απομακρύνει τα κεφάλαια από τις εταιρείες ανάπτυξης, στις εταιρείες αξίας.
Σε προηγούμενο άρθρο «Τι δείχνουν οι κινήσεις κεφαλαίων στη Wall Street», είχαμε παρουσιάσει αυτήν ακριβώς την κατάσταση. Και κυρίως τη μετακίνηση επενδυτικών κεφαλαίων ανάμεσα σε δυο σημαντικά ETFs, όπως είναι το iShares Russell 100 Value ETF, που επενδύσει σε «μετοχές αξίας» και το iShares Russell 100 Growth ETF, που επενδύει σε «αναπτυξιακές μετοχές».
Έτσι μέσα στη γενική αίσθηση ότι πιθανότατα να έχουν σπάσει όχι μόνο τα φρένα, αλλά και τα χειρόφρενα των αγορών, οι «μετοχές ανάπτυξης» υφίστανται πρωτοφανείς πιέσεις, εν αντιθέσει προς τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και τις «μετοχές αξίας» που υποχωρούν, αλλά όχι με τόση ορμή. Στο ακόλουθο διάγραμμα, βλέπουμε τη συμπεριφορά του ARK Innovation ETF, σε σχέση με την πορεία του S&P 500 και του Nasdaq Composite.
Χρησιμοποιούμε το παράδειγμα του ARK και της ιδρύτριας του Κάθι Γουντ, διότι είναι ότι πιο χαρακτηριστικό υπάρχει στο χώρο της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Η επενδυτική της φιλοσοφία εστιάζεται περισσότερο στην καινοτομία, στην ανάπτυξη και τις προοπτικές και λιγότερο στις κερδοφορίες και στα μερίσματα. Έτσι το ARK Innovation ETF, επενδύει τα διαθέσιμα του χαρτοφυλακίου, σε εταιρείες της νέας ψηφιακής οικονομίας και κυρίως σε εταιρείες τεχνολογίας, που διαταράσσουν τις υπάρχουσες δομές των επικοινωνιών, της παραγωγής και της γενικότερης λειτουργίας της κοινωνίας. Σε εταιρείες, που βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, των big data και των κρυπτονομισμάτων. Σε εταιρείες, οι περισσότερες εκ τω οποίων, δεν παρουσιάζουν κέρδη.
Ο πρώτος που είχε αμφισβητήσει την παντοκρατορία της Κάθι Γουντ, ήταν ο περίφημος Big Short, Μάικλ Μπέρι, ο οποίος από το καλοκαίρι του 2021 είχε ανοίξει θέσεις short απέναντι στο ARK ETF, μέσω της Scion Asset Management. To παράδειγμα του, ακολούθησαν και άλλοι επενδυτές και στο τέλος δημιουργήθηκε και ένα αντίστοιχο επενδυτικό προϊόν το Tuttle Capital Short Innovation ETF / SARK (Short ARK Fund), το οποίο κινείται ακριβώς αντίθετα από το ARK Innovation ETF.
Και παρ? όλο που η Κάθι Γουντ, θεωρεί ότι είναι ανόητοι όσοι «σορτάρουν», μετοχές της καινοτομίας, εκ του αποτελέσματος, όσοι ποντάρουν στο «παράδοξο» των υψηλών αποτιμήσεων των εταιρειών καινοτομίας (και όχι στη ίδια την καινοτομία) προς το παρόν είναι κερδισμένοι.
Στον ακόλουθο πίνακα της 23 Απριλίου 2022, βλέπουμε τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου του ARK Innovation ETF, τις μετοχές του, τα ποσοστά συμμετοχής τους στο ενεργητικό του, τις ημερομηνίες στις οποίες οι μετοχές αυτές κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές της τελευταίας πενταετίας, τις απώλειες από κείνη την ημερομηνία, τα ποσοστά της ανόδου που απαιτούνται για να επανέλθουν οι μετοχές σε εκείνες τις τιμές, καθώς και τις απώλειες από τη αρχή του 2022. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Οι ζημίες από τα υψηλά των τιμών των μετοχών κυμαίνονται από -43,84% έως -94,77%. Τα δε ποσοστά που απαιτούνται για να επανέλθουν οι τιμές στα υψηλά αυτά επίπεδα κυμαίνονται από +78,06% έως +1.811,63%. Και τα μεγέθη σήμερα, είναι πολύ χειρότερα, μετά από τη συνεχιζόμενη πτώση.
Στα ακόλουθα γραφήματα, καταγράφεται η διαφορετική χρηματοστηριακή συμπεριφορά ανάμεσα στο ARK ETF και στο SARK ETF.
ARK INNOVATION ETF
SARK (Short ARK ETF)