Μπορεί ο τζίρος του Χρηματιστηρίου να κάνει κοιλιές και να παρουσιάζει μεγάλα νεκρά διαστήματα όμως ο Γενικός Δείκτης της ελληνικής αγοράς φέτος έχει μέχρι και σήμερα πραγματοποιήσει ένα μικρό θαύμα: Κόντρα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον και μια όχι και τόσο εύκολη συγκυρία κόστους (ενέργεια, ναύλα, επιτόκια κλπ) έχει καταφέρει να ισοσκελίσει τις απώλειες της χρονιάς περνώντας μάλιστα και σε θετικό έδαφος στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Αν έβγαινε κάποιος στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές μετοχές όχι απλά θα κινηθούν αμυντικότερα από τις ξένες αγορές αλλά 38 συνεδριάσεις πριν το τέλος του έτους θα είναι σε θετικό έδαφος με τον S&P 20% χαμηλότερα, θα κέρδιζε τη χλεύη της αγοράς και πιθανότατα να έμπαινε στο πάνθεον των πιο γραφικών δηλώσεων που έχουν γίνει για την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Υπάρχουν δύο ακόμα παράμετροι που αυξάνουν την σπουδαιότητα αυτής της επίδοσης: Οι εισηγμένες έχουν μοιράσει φέτος 2,1 δις ευρώ σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι αυτή η χρηματοροή είναι ένα επιπλέον 3% στην τιμή του Γενικού Δείκτη ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού έχουν εκροές 27 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Επειδή οι μετοχές ανεβαίνουν με χρήματα και πέφτουν με χαρτιά η ισορροπημένη εικόνα της απόδοση του ΧΑ αποδίδεται σε εισροές από ιδιώτες του εξωτερικού και Ασφαλιστικές εταιρίες (+112 εκατ. ευρώ) στις αγορές ιδίων αλλά και στις αγορές εκ μέρους Ανωνύμων Εταιριών που δεν αφορά τις επενδυτικές εταιρίες (+310 εκατ. ευρώ) και σε Οργανισμούς της Ε.Ε (+71,9 εκατ. ευρώ).
Πέρα από την φωτογραφική εικόνα των ροών υπάρχει και μια τεχνική διάσταση στο θέμα που αφορά την ρευστότητα των δημοσίων προτάσεων: Οι ιδιώτες, οι επενδυτικές εταιρίες και τα Αμοιβαία είναι μεν πωλητές αλλά σε κάποιο σημαντικό βαθμό αυτό προέκυψε από ανάγκη. Οι Δημόσιες Προτάσεις των Ευρωπαϊκή Πίστη, Byte, Ελλάκτωρ, Reds, Trastor, Νίκας που διεκπεραιώθηκαν φέτος οδήγησαν σε αναγκαστικές πωλήσεις αυξάνοντας έτσι την αναλογία της επενδυτικής λιανικής και των θεσμικών επενδυτών στο κομμάτι των εκροών. Πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ρευστότητας μαζί με τα πλούσια μερίσματα επανατοποθετήθηκε σε μετοχές του ΧΑ συγκρατώντας την υποχώρηση των τιμών.
Όμως δεν πρέπει να αδικούμε τις εισηγμένες για αυτό που έχουν πετύχει φέτος. Η κερδοφορία που ανακοινώνεται και η προβολή της στην χρονιά φαίνεται ότι θα είναι η καλύτερη από το 2007. Η προοπτική αυτή κάθε άλλο αμελητέα είναι αφού τουλάχιστον 11 εταιρίες από την μεσαία και μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιήσουν φέτος την καλύτερη επίδοση κερδών από την ίδρυση τους. Επίσης θα φέτος η πρώτη χρήση στην οποία όλες οι τράπεζες θα είναι κερδοφόρες με μονοψήφια NPEs. Άρα και το περιεχόμενο της αγοράς παρουσιάζει μια ποιοτική βελτίωση ώστε να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα ή έστω καλύτερα από το ρεύμα.
Το 2019 το ΧΑ είχε την καλύτερη απόδοση από όλες τις αγορές του πλανήτη. Φέτος μπορεί να έχει μια πολύ «τίμια» επίδοση τηρουμένων των συνθηκών, την οποία θα έχει κατακτήσει επειδή οι εταιρίες έκαναν πράγματα που βελτίωσαν την κερδοφορία και εν τέλει την αξία τους. Αρκεί να μην κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα και δημιουργήσουμε θέματα από το πουθενά. Στο να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας έχουμε δημιουργήσει μια παράδοση που κάθε άλλο παρά θετικό επενδυτικό κλίμα δημιουργεί. Και αυτή είναι –δυστυχώς- μια διαχρονική σταθερά της ελληνικής αγοράς.