Η φετινή χρονιά είχε ξεκινήσει με πολλές ελπίδες για τους κατόχους ασημιού αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν το ίδιο καλά. Η ανοδική ορμή που είχε αποκτήσει από τον Οκτώβριο του 2022 και μετά δεν κράτησε πολύ και από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά άρχισε η σταδιακή υποχώρησή του.
Με την εμφάνιση της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ και την κυριαρχία των σχετικών ανησυχιών, το δεύτερο πιο δημοφιλές πολύτιμο μέταλλο αντέδρασε πολύ θετικά (όπως και ο χρυσός) αλλά και πάλι, η άνοδος αυτή δεν μπόρεσε να κρατήσει πάρα πολύ.
Ο ένοχος για την κακή πορεία του ασημιού (όπως και του χρυσού) είναι λίγο πολύ γνωστός: η ανοδική πορεία των επιτοκίων και η άρνηση του δολαρίου ΗΠΑ να υποχωρήσει περαιτέρω σε σχέση με τα βασικά διεθνή νομίσματα.
Όσο οι μειώσεις επιτοκίων που περιμένουν οι διεθνείς αγορές καθυστερούν να έρθουν, τόσο ελαττώνονται οι πιθανότητες να δούμε μία αξιόλογη ανοδική κίνηση. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως οι κάτοχοι ασημιού πρέπει να χάσουν τις ελπίδες τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκτός από την πορεία των επιτοκίων και τις διακυμάνσεις του αμερικανικού δολαρίου, υπάρχει πάντα και η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Στην περίπτωση του ασημιού, ανεξάρτητα από το πόσο επηρεάζεται από τον χρυσό, είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι σχεδόν το 50% της παγκόσμιας ζήτησης προέρχεται από διάφορους τομείς της βιομηχανίας.
Πάνω σε αυτό το θέμα, ένα χθεσινό άρθρο του Bloomberg δίνει μία πολύ αισιόδοξη εικόνα για τη μελλοντική εξέλιξη της προσφοράς και της ζήτησης για το ασήμι. Βάση της ανάλυσης που κάνουν οι δημοσιογράφοι του διεθνούς πρακτορείου είναι η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ασήμι από την παγκόσμια βιομηχανία φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Όπως επισημαίνουν, με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών του The Silver Institute (μία κλαδική οργάνωση των εταιρειών που σχετίζονται με το ασήμι) η ζήτηση από τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών συστημάτων θα ανέλθει φέτος στο 14% της συνολικής ζήτησης.
Αυτό ίσως να μην ακούγεται τόσο σημαντικό, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο μέγεθος του 2014, όταν ήταν της τάξης του 5%. Δεδομένου του ότι η συνολική ζήτηση για το 2023 αναμένεται να είναι περίπου 15% ανώτερη αυτής του 2014 (36.298 τόνοι από 31.473 τόνους), μπορούμε να αντιληφθούμε εύκολα πόσο σημαντικά αυξήθηκε η ζήτηση για την βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακή ενέργεια.
Για την ακρίβεια, η αύξηση είναι της τάξης του 232% (5.011 τόνοι από 1.507 τόνους). Σύμφωνα με τους συντάκτες του διεθνούς πρακτορείου, η ζήτηση πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά για πολύ ακόμα. Ο πρώτος λόγος που αναφέρουν είναι η συνεχής επέκταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά τον κόσμο.
Ως παράδειγμα αναφέρουν την αλματώδη εξάπλωση της βιομηχανίας φ/β συστημάτων στην Κίνα. Ο φετινός ρυθμός εγκατάστασης νέων συστημάτων είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του BloombergNEF (τμήμα του Bloomberg που ασχολείται με διάφορες αναλύσεις, ειδικά στον ενεργειακό τομέα), σημαντικά μεγαλύτερος από τον περσινό. Αν δεν αλλάξει κάτι απότομα, θεωρείται βέβαιο πως η φετινή επίδοση θα καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η ισχύς των νέων εγκαταστάσεων το 2021 ανήλθε στα 54,90 GW (Gigawatt), το 2022 στα 87,40 GW και για φέτος υπολογίζεται πως μπορεί να ξεπεράσει και τα 150 GW για το σύνολο της χρονιάς. Αν αυτό επιτευχθεί θα είναι πολύ εντυπωσιακό, καθώς θα ξεπερνά το σύνολο της ισχύος όλων των εγκατεστημένων φ/β συστημάτων στις ΗΠΑ μέχρι τις αρχές του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του BloombergNEF.
Οι πολύ ισχυρές φετινές επιδόσεις έχουν κάνει τους αναλυτές του διεθνούς πρακτορείου και τους γνώστες της παγκόσμιας αγοράς φ/β συστημάτων να ανεβάσουν τις εκτιμήσεις τους για την ισχύ των συστημάτων που θα εγκατασταθούν στην Κίνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Είναι προφανές πως η συνεχής αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών συστημάτων θα συνοδευτεί και με σημαντική αύξηση της ζήτησης για ασήμι και τα επόμενα χρόνια.
Ο δεύτερος λόγος που επικαλείται το άρθρο έχει σχέση με την εξέλιξη στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα φ/β πάνελ. Σύμφωνα με τους ειδικούς του BloombergNEF, τα φωτοβολταϊκά συστήματα της επόμενης γενιάς θα έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις αλλά θα χρησιμοποιούν αρκετά περισσότερο ασήμι.
Χωρίς να θέλουμε να υπεισέλθουμε σε πολύ τεχνικές λεπτομέρειες, οι ειδικοί εκτιμούν πως η ποσότητα ασημιού που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος ενός Watt, θα αυξηθεί από 30% έως 120% ανάλογα με τη μέθοδο που θα διαλέξει ο κάθε παραγωγός φ/β συστημάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του The Silver Institute, η προσφορά ασημιού δεν είναι εύκολο να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς η χρήση ανακυκλωμένου ασημιού δεν είναι τόσο εύκολη ενώ ακόμα πιο δύσκολη είναι η αύξηση της προσφοράς μέσω λειτουργίας νέων ορυχείων που να εξορύσσουν αποκλειστικά ασήμι.
Η λεπτομέρεια αυτή είναι σημαντική καθώς το 80% της παραγωγής ασημιού προέρχεται από ορυχεία που έχουν ως κύριο αντικείμενο την εξόρυξη κάποιου άλλου μετάλλου, όπως χρυσού, ψευδαργύρου, μολύβδου ή χαλκού. Κατά συνέπεια, η παραγωγή ασημιού δεν μπορεί να αυξηθεί πολύ εύκολα αν οι τιμές των άλλων μετάλλων δεν ανεβούν και αυτές σημαντικά.
Θεωρητικά αυτό μπορεί να σημαίνει πως αν η ζήτηση για ασήμι αυξηθεί τόσο σημαντικά όσο υποθέτουν οι αναλυτές του BloombergNEF με βάση τις εκτιμήσεις τους για τις μελλοντικές εξελίξεις στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών συστημάτων, η προσφορά δεν θα μπορεί να αυξηθεί στον ίδιο βαθμό.
Σε μία τέτοια περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι η εμφάνιση ελλείψεων και βέβαια η σημαντική αύξηση της τιμής του μετάλλου. Εδώ βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος, ο οποίος είναι ο εξής: αν το ασήμι παραγίνει ακριβό οι βιομηχανίες θα βρουν τρόπο να το αντικαταστήσουν με κάτι άλλο και η ζήτηση για το ασήμι θα μειωθεί.
Αυτό υποστηρίζει και ο πρόεδρος της Longi Green Energy Technology Co., η οποία είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια φ/β συστημάτων στον κόσμο. Ο Ζονγκ Μπαοσέν υποστηρίζει πως η εταιρεία του, όπως και άλλες κινεζικές, δοκιμάζει ήδη συστήματα όπου αντί για ασήμι χρησιμοποιούνται άλλα μέταλλα και προσθέτει πως αν η τιμή του ασημιού ανεβεί πολύ θα αρχίσουν την μαζική κατασκευή των εναλλακτικών φ/β συστημάτων. Όπως βέβαια επισημαίνεται στο άρθρο του Bloomberg, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αυτών των δοκιμών δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά όσο υπονοεί ο Κινέζος επιχειρηματίας.
Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το πόσο θα αυξηθεί η ζήτηση για ασήμι τα επόμενα χρόνια λόγω των αναγκών της βιομηχανίας φ/β συστημάτων. Φαίνεται όμως πολύ λογικό να περιμένουμε πως για μερικά χρόνια ακόμα θα αυξάνεται με πιο γρήγορο ρυθμό από την προσφορά. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράλογο να πούμε πως οι πιθανότητες ανόδου της τιμής του ασημιού τα επόμενα χρόνια είναι μάλλον μεγαλύτερες από τις πιθανότητες πτώσης.
Αναφερόμαστε βέβαια στην τιμή που έχει τώρα το ασήμι, κοντά στα 23 δολάρια/ουγγιά. Μπορεί να απέχει αρκετά από τα χαμηλά του καλοκαιριού του 2022 κοντά στα 17,50 δολάρια/ουγγιά αλλά απέχει αρκετά από τα υψηλά των αρχών του φετινού Μαΐου κοντά στα 26 δολάρια/ουγγιά και από τα υψηλά του 2021 που ήταν κοντά στα 30 δολάρια/ουγγιά.
Η σημαντική αύξηση στις εγκαταστάσεις νέων φ/β συστημάτων είναι μία τάση που δεν φαίνεται πιθανόν να αλλάξει σύντομα, άρα η κατάσταση στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης για το ασήμι λογικά θα κλίνει για αρκετό καιρό υπέρ της ζήτησης. Καθώς δεν φαίνεται πολύ εύκολη, αυτή την στιγμή τουλάχιστον, η υποκατάσταση του ασημιού από κάποιο άλλο μέταλλο στα φ/β συστήματα, η κατοχή ή η αγορά ασημιού ακούγεται σαν μία ενδιαφέρουσα πρόταση για όποιον μπορεί να αντέξει τις μεγάλες διακυμάνσεις που χαρακτηρίζουν τις αγορές μετάλλων και εμπορευμάτων.
Εξίσου ενδιαφέρουσα μπορεί να αποδειχθεί και η αγορά ή η κατοχή μετοχών των εταιρειών που ασχολούνται με εξόρυξη ασημιού, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε πως και εκεί οι διακυμάνσεις των τιμών τους είναι μερικές φορές πάρα πολύ έντονες.