Η ευρωζώνη ξαναγράφει θετικές αποδόσεις στα 30ετή κρατικά ομόλογα

Η ευρωζώνη ξαναγράφει θετικές αποδόσεις στα 30ετή κρατικά ομόλογα

Οι αποδόσεις των 30ετών κρατικών ομολόγων στη ζώνη του ευρώ επέστρεψαν σε θετικό πρόσημο, ένδειξη ότι η απαισιοδοξία που επικρατούσε στις αγορές χρέους όσον αφορά στις προοπτικές της οικονομίας ίσως έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Οι αγορές ανά τον κόσμο αισθάνθηκαν τα απόνερα από τις πρόσφατες κινήσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων όπου η άνοδος των αποδόσεων αντανακλά τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάπτυξη και πληθωρισμό λόγω των κρατικών δαπανών που αναμένονται από το πακέτο στήριξης $1,5 τρισ. της κυβέρνησης Biden.

Στα μακροχρόνια ομόλογα, που επηρεάζονται περισσότερο από τον πληθωρισμό, το κύμα πωλήσεων οδήγησε τις αποδόσεις των 30ετων ανοδικά, περισσότερο από ό,τι στα 5ετη και στα 10ετη χρεόγραφα.

Τα σημάδια ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένουν θαμπά σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ασία. Ωστόσο, η απόδοση του γερμανικού 30ετους ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 20 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος ενώ αυτή των 10ετων κατά 13 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 30ετους ομολόγου που έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το μηδέν το 2019 επανήλθε σε θετικό έδαφος στο 0,02%.


Η απόδοση στα 30ετη ομόλογα της Ολλανδίας που επέστρεψε σε θετικό πρόσημο την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά σε πέντε μήνες, κρατήθηκε στο 0% την Τετάρτη. Στα 30ετη της Φινλανδίας η απόδοση αναδύθηκε στο 0,14%.

Γενικότερα, το κόστος δανεισμού στα 30ετους διάρκειας κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 0% σύμφωνα με τις τιμές κλεισίματος στην πλατφόρμα συναλλαγών Tradeweb.

Περίπου 30 δισ. ευρώ των ομολόγων αυτών, ποσό που ισοδυναμεί με ποσοστό 27% του συνόλου είχε αρνητική απόδοση στο τέλος του 2020.

«Έχουμε αμφιβολίες για το αν δικαιολογείται ένα reflation trade στην Ευρώπη, αλλά για τώρα μάλλον θα έχει συνέχεια», εκτιμούν οι αναλυτές της ING. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η ευρωζώνη εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τα απαγορευτικά για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας, από τους βραδύτερους ρυθμούς εμβολιασμών και πιο συγκρατημένες προσδοκίες για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

 Κατά συνέπεια, το να πιάσει η ευρωζώνη ταχύτητα διαφυγής από την πανδημία, δηλαδή ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης που να επιτρέπει την απόσυρση των πολιτικών στήριξης, παραμένει μακρινή προοπτική.

Σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα συναλλαγών Tradeweb, σχεδόν το 75% των κρατικών χρεογράφων της ευρωζώνης, αξίας περίπου 9 τρισ. ευρώ, είχε αρνητικές αποδόσεις τον Ιανουάριο. Καθώς η διακράτηση ομολόγων αρνητικής απόδοσης μέχρι τη λήξη τους σημαίνει ζημιές, η επιστροφή των 30ετων σε θετικό πρόσημο ήταν καλοδεχούμενη από τα συνταξιοδοτικά fund που επενδύουν σε μακροχρόνια χρεόγραφα.

Η επιστροφή των αποδόσεων σε θετικό έδαφος δεν περιορίστηκε στα χρεόγραφα της ζώνης του ευρώ. Αντίστοιχη κίνηση παρατηρήθηκε και σε εκτός ευρωζώνης μακροχρόνια χρεόγραφα. Στην Σκανδιναβία, η απόδοση στα 30ετη κρατικά ομόλογα της Δανίας ανέβηκε πάνω από το 0% και στα αντίστοιχα της Σουηδίας στο 0,66%.

Η μόνη εξαίρεση είναι η Ελβετία, η χώρα με το χαμηλότερο παρεμβατικό επιτόκιο στο 0,75%. Η απόδοση στα ελβετικά 30ετη ομόλογα διατηρεί αρνητικό πρόσημο στο -0,06% αλλά το επίπεδο του 0% είναι πλέον ορατό.