Με αφορμή τη στρέβλωση στις τιμές και τη δυσλειτουργία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία, ο έως προ περιόδου μηδενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκσφενδονίστηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Πλέον, διατρέχουμε υψηλά 28 ετών (4,1%), με το κρισιμότερο στοιχείο να μην είναι το απόλυτο - υψηλότατο - ποσοστό, αλλά ο ακαριαίος τρόπος με τον οποίον αυτός εκδηλώθηκε.
Με δεδομένο ότι το παραπάνω είναι φαινόμενο που συναντάται και σε άλλες μεγάλες οικονομίες σήμερα, η θέση της ΕΚΤ αλλά και των υπολοίπων των κεντρικών τραπεζών είναι πολύ αμυντική, καθώς αφενός στηρίζουν τη διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων, αφετέρου εμφανίζουν ισχυρά αποθέματα υπομονής από τη μία δημοσίευση μακροοικονομικών στην άλλη.
Και το αφήγημα της «αυτοδιόρθωσης» του πληθωρισμού καλά κρατεί, υπό το πρίσμα της σχετικής αιτιότητας της ως άνω αναφερθείσας στρέβλωσης λόγω πανδημίας. Με άλλα λόγια, ο αυξημένος πληθωρισμός προήλθε από την κεκτημένη ταχύτητα της επαναφοράς των τιμών σε πρότερα επίπεδα, και όχι από κάποιον συμβατικό διαρθρωτικό μηχανισμό, ώστε να εικάζεται ότι τα επίσης συμβατικά μέσα (λ.χ αύξηση επιτοκίων) θα είχαν περισσότερες αρνητικές συνέπειες παρά θετικές.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι λογικό η αύξηση των τιμών να επεκτείνεται και στις τιμές των μετοχών. Συνήθως, η συσχέτιση είναι ισχυρή, ώστε να υπάρχει έντονο ανοδικό κομμάτι λόγω της υπερμεγέθυνσης των εταιρειών και τον επίσης συσχετισμένο - φθηνό - δανεισμό τους, που οδηγεί σε πολύ ισχυρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Εξάλλου, αυτός είναι και ο αρχικός λόγος παραμονής σε μηδενικά επιτόκια, η μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.
Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες ανά τον κόσμο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι ΗΠΑ, επί παραδείγματι, κατέγραψαν μόνο για φέτος 65 νέα τέτοια ιστορικά κλεισίματα, με τον S&P 500 να κερδίζει 114% από τα χαμηλά της πανδημίας και 39% από τα υψηλά προ πανδημίας, όντας ήδη σε ιστορικά υψηλά εκείνη την εποχή.
Στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανά κράτος μέλος παρουσιάζουν έντονες αποκλίσεις ως προς τη συμπεριφορά τους, καθώς ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αφορά στο μεσοσταθμικό σύνολο. Ωστόσο, οι δύο «πανευρωπαϊκοί» βασικοί δείκτες Eurostoxx 50 και Eurostoxx 600 καταγράφουν και σήμερα ιστορικά υψηλά για πολλοστή φορά μέσα στο έτος, ενώ και ο μεγάλης κεφαλαιοποίησης γερμανικός DAX40 παρουσιάζει την ίδια εικόνα.
Αναλυτικότερα, ο 50άρης παραμένει σε υπεραγορασμένη περιοχή με τη διάσπαση των 4.320 μονάδων, και με κοντινή στήριξη τις 4.380 μπορεί να δει έως και τις 4.420. Το κοντινό στοπ σε βραχυπρόθεσμες θέσεις οριοθετείται κάτω από 4.328 σε ωριαίο κλείσιμο. Από τα χαμηλά επίπεδα εν μέσω πανδημίας, έχει αποδώσει +91%.
Ο 600άρης, με... μόλις +81% στο ίδιο διάστημα, συνεχίζει ανοδικά έχοντας πάρει επιπλέον ώθηση από τη διάσπαση των 475. Ο στόχος από τον σχηματισμό είναι οι 508 μονάδες, με κοντινή στήριξη τις 485.
Και προφανώς, ο δείκτης με τη μεγαλύτερη απόδοση από τα χαμηλά της κρίσης είναι ο γερμανικός DAX40 (πρώην 30άρης), ενώ αντίστοιχα ο πληθωρισμός στη Γερμανία είναι υψηλότερος από τον μεσοσταθμικό (4,5% τρέχων). Εκείνος, δείχνει να κινείται προς τις 16.520 μονάδες, με στήριξη τις 16.080.
Τα παραπάνω καταδεικνύουν τη σημασία της άμβλυνσης των πληθωριστικών πιέσεων που έχουν ταλαιπωρήσει αρκετούς μήνες την επενδυτική κοινότητα. Ο πληθωρισμός έως τώρα φαίνεται «υγιής», στα πλαίσια μιας ανάλυσης μη διαρθρωτικού προβλήματος, με τις αγορές μετοχών επίσης να μην ανησυχούν ιδιαίτερα, όπως φαίνεται, καθώς αυτά τα υψηλά επίπεδα παραμένουν ελεγχόμενα στο μέτρο που η ΕΚΤ δεν αντιδρά άτσαλα.
Και στην περίπτωση που η κεντρική τράπεζα επαληθευτεί και η αυτοδιόρθωση έρθει ομαλά πριν εκκινηθεί κάποιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αύξησης επιτοκίων, αλλά μικρές παρεμβάσεις, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών θα μεταφρασθούν σε νέα ρεκόρ στους χρηματιστηριακούς δείκτες, υπενθυμίζοντας ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν εισέλθει πελώρια χρηματικά κεφάλαια, εν είδει πακέτων στήριξης.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.