Η ενεργειακή κρίση «γονατίζει» το ευρώ

Η ενεργειακή κρίση «γονατίζει» το ευρώ

Σε νέο χαμηλό 20ετίας διολίσθησε το ευρώ με την ισοτιμία του να βάλλεται από την κλιμάκωση των ανησυχιών ότι το ενεργειακό σοκ θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και θα οδηγήσει την οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση. Το ευρώ ήταν το νόμισμα που δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας  ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 για τρείς ημέρες προς το τέλος του Αυγούστου. Η ισοτιμία του έπεσε μέχρι το $0.99005.

Μαζί με το ευρώ εξασθένησε και το κινεζικό γουόν σε χαμηλό διετίας και η στερλίνα της Βρετανίας, η οποία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

«Η δίκαιη τιμή του ευρώ έχει πληγεί από το ενεργειακό σοκ, που σημαίνει ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου δεν είναι ιδιαίτερα φτηνή στα τρέχοντα επίπεδα», εκτιμούν οι αναλυτές στην ING.

Η κίνηση της Ρωσίας να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nοrdstream 1 αναδεικνύει τη μεγάλη αβεβαιότητα του πώς θα ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Γηραιάς Ηπείρου. Τα κύματα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι ήδη πιέζουν τις προμήθειες ενέργειας εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η όποια διαταραχή στους χειμερινούς μήνες μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. 

Ένας πρόσθετος λόγος που τα επενδυτικά κεφάλαια δείχνουν προτίμηση στην ασφάλεια του δολαρίου είναι το ρίσκο «γερακίσιου» μηνύματος από τον επικεφαλής της Fed στο συνέδριο του Jackson Hole αυτή την εβδομάδα, όπου πολλοί θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να δώσει το σήμα νίκης στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Οι ανησυχίες ότι το τριήμερο πάγωμα στις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αργότερα αυτόν το μήνα θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση πίεσαν την ισοτιμία του ευρώ κάτω από το $1. Παράλληλα, τα σήματα από τα «γεράκια της ΕΚΤ και η απαισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές βάρυναν το κλίμα για τις ευρωπαϊκές μετοχές. 

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Rheinischen Post ο επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel επεσήμανε ότι η οικονομία της Γερμανίας είναι από τις πιο ευάλωτες στις διαταραχές της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου και είναι πιθανό να εισέλθει σε ύφεση τον χειμώνα σε περίπτωση που η ενεργειακή κρίση συνεχίσει να επιδεινώνεται. 

Ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας έχει δηλώσει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων παρόλο που αυξάνονται οι πιθανότητες μιας ύφεσης στη Γερμανία, καθώς ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2023.

Στη Rabobank στο Λονδίνο οι αναλυτές σχολιάζουν ότι δεν θα εκπλαγούν αν το ευρώ πέσει προς το  $0.95. «Η άνοδος των ευρωπαικών τιμών φυσικού αερίου στρέφει την προσοχή προς τα ρίσκα ύφεσης τα οποία αντιμετωπίζει η ευρωζώνη αυτό τον χειμώνα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ, που μετρά την αξία του έναντι έξι άλλων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, ανέβηκε στις 108.47 μονάδες, στο υψηλότερο του επίπεδο από τις 15 Ιουλίου. Ο δείκτης ενισχύθηκε 2.3% την προηγούμενη εβδομάδα μετά από σειρά δηλώσεων αξιωματούχων της Fed που τόνιζαν ότι μένει ακόμη αρκετή δουλειά για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός. 

Στην αγορά παραγώγων οι θέσεις αγοραστών στο δολάριο αυξήθηκαν, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και οι θέσεις πωλητών στο ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του CFTC. H αξία των θέσεων long στο δολάριο αυξήθηκε στα $13.4 δισ. , ενώ οι θέσεις short στο ευρώ έφτασαν τα 42.784 συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020. 

Μαζί με το ευρώ χτυπήθηκε και η στερλίνα που έπεσε στο χαμηλότερο σημείο από τα μέσα Ιουλίου έναντι του δολαρίου. Η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και το καλοκαίρι απεργιών αναδεικνύουν την κρίση ακρίβειας στη Βρετανία, εντείνοντας τους φόβους περαιτέρω οικονομικής επιβράδυνσης. 

Οικονομολόγος της Citi προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα κορυφωθεί στο 18% τον επόμενο χρόνο, που σημαίνει ότι θα είναι εννεαπλάσιος του στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας. Την τελευταία φορά που η Βρετανία αντιμετώπισε τόσο υψηλό πληθωρισμό ήταν το 1976.