Εκεί που υπήρχαν ανησυχίες για γενικευμένη ύφεση στην Ευρώπη, κυρίως εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, το κλίμα αλλάζει ελαφρώς προς το καλύτερο και πλέον προβλέπεται οικονομική στασιμότητα για την οικονομία της Ευρωζώνης, με πολύ μικρές διαφορές ανά χώρα. Μία στασιμότητα βέβαια που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική αν δεν αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα της ακρίβειας. Η Ελλάδα αν και με βάση τις προβλέψεις δεν πρόκειται να εντυπωσιάσει όπως έγινε το 2021 και το 2022, τοποθετείται στο top 3 των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις τόσο φέτος όσο και το 2024.
Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,8% το 2023, όμως τα πάντα είναι ρευστά και οι υποθέσεις βάσει των οποίων γίνονται οι σχετικές εκτιμήσεις των αναλυτών συνεχώς πληθαίνουν. Είναι πιθανό η οικονομία να τρέξει με χαμηλότερο ρυθμό, π.χ. της τάξης του 0,7% που δίνει η ING, αλλά θα μπορούσε και να ξεπεράσει για τρίτη διαδοχική χρονιά τις προσδοκίες με ανάπτυξη άνω του 2%. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον συνδυασμό πληθωρισμού, επιτοκίων και γεωπολιτικών εξελίξεων.
Αν, για παράδειγμα, βρεθεί κάποια ειρηνευτική λύση στην Ουκρανία, το κλίμα προφανώς θα βελτιωθεί. Επίσης, αν οι ευρωπαϊκές οικονομίες αποφύγουν την ύφεση και η ακρίβεια υποχωρήσει, ο ελληνικός τουρισμός θα δεχθεί μεγαλύτερη ώθηση, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αναμένεται και κύμα Κινέζων που τα τελευταία χρόνια δεν ταξίδεψαν λόγω των περιορισμών.
Το ενθαρρυντικό για την Ελλάδα είναι ότι οι αναλυτές δεν βλέπουν σε καμία περίπτωση ύφεση και την τοποθετούν στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις την επόμενη διετία. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας στην εξίσωση μπαίνουν και οι εκλογές, οι οποίες παραδοσιακά συνοδεύονται από καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων καθώς και από αυξημένα επίπεδα αβεβαιότητας που κάνουν πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές.
Για τον πληθωρισμό το τοπίο είναι πολύ θολό. Η πτώση του Δεκεμβρίου είναι ενθαρρυντική αλλά δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη λόγω της υψηλής περσινής βάσης σύγκρισης. Ακόμη και αν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν φέτος σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2022, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να υπάρξουν εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις από την επανεκκίνηση της Κίνας. Σε κάθε περίπτωση η ακρίβεια έχει ήδη ροκανίσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η κατανάλωση υποχωρεί.
Όσο για την ύφεση, μπορεί συνολικά η Ευρώπη να γλιτώνει τα χειρότερα που ήθελαν μέχρι και συρρίκνωση του ΑΕΠ σε κάθε τρίμηνο του 2023, ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει στα ύψη και ανά πάσα στιγμή οι συνθήκες μπορούν να επιδεινωθούν, εξαιτίας λ.χ. της επιμονής της ΕΚΤ για υψηλότερα επιτόκια υπό το φόβο της ακρίβειας.
Με όλα αυτά κατά νου, η ING προσπάθησε να καταρτίσει τον οικονομικό χάρτη του 2023 στηριζόμενη στα νέα δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο αισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με άλλους οίκους, τοποθετεί την Ελλάδα στο top 3 των χωρών με την υψηλότερη ανάπτυξη φέτος. Η Γερμανία και η Αυστρία είναι οι δύο χώρες των οποίων η οικονομία θα δεχθεί το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα, ενώ η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι αυτές που αναμένεται να εμφανίσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, χωρίς όμως να εντυπωσιάσουν. Η Ιρλανδία, βέβαια, αποτελεί μοναδική περίπτωση καθώς τα οικονομικά της στοιχεία διογκώνονται από το γεγονός ότι στη χώρα εδρεύουν για φορολογικούς λόγους παγκόσμιοι κολοσσοί όπως η Google, η Microsoft, η Twitter, η Facebook, η PayPal και η AirBnB.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η ING δίνει μεγάλη έμφαση και στο γεγονός ότι το 2023 είναι έτος εκλογών και ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πολιτική αβεβαιότητα. Ο ολλανδικός οίκος προβλέπει ανάπτυξη 0,7% το 2023 και 1,6% το 2024. Στην κορυφή βρίσκεται η Ιρλανδία με εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης 3,8% το 2023 και 3% το 2024 και ακολουθεί η Ισπανία 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024 και η Ελλάδα. Για τη Γερμανία προβλέπει ύφεση 0,1% το 2023 και ανάπτυξη 0,5% το 2024, ενώ για την Αυστρία κάνει λόγο για ύφεση 0,4% φέτος και ανάπτυξη 1,1% το 2024.