Η διόρθωση στο Χ.Α., η άκρατη παροχολογία και η συνέχεια

Η διόρθωση στο Χ.Α., η άκρατη παροχολογία και η συνέχεια

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σημαντικούς τριγμούς στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τις αγορές ομολόγων προκάλεσε το κρεσέντο παροχολογίας στο οποίο επιδόθηκε η κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, θέτοντας σε αμφισβήτηση τις συμφωνίες με την τρόικα,την ίδια ώρα που και στις διεθνείς αγορές τα θραύσματα του εμπορικού πολέμου τραυματίζουν τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Η εγχώρια και διεθνής αναταραχή είχε ως αποτέλεσμα την αισθητή υποχώρηση των τιμών κατά 5% σε εβδομαδιαία βάση και την δοκιμασία των πρώτων ισχυρών στηρίξεων, όμως ο ουσιαστικός αντίκτυπος έχει να κάνει με την σιωπηρή αναβολή της προγραμματιζόμενης νέας έκδοσης ομολόγου που παγώνει μέχρι νεωτέρας καθώς οι αποδόσεις των ομολόγωνέχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα. Αποδεικνύεται, έτσι πόσο ευάλωτη είναι ακόμη η ελληνική κεφαλαιαγορά στις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν στην πορεία της οικονομίας, ειδικά όταν πολλά από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη κινείται σε μια λεπτή κλωστή.

Βεβαίως, στο χρηματιστήριο έτσι κι αλλιώς αναζητούνταν αφορμή διόρθωσης, μετά το +26% του πρώτου 4μήνου του 2019σε ένα ράλι που τροφοδοτήθηκε από τις προσδοκίες πολιτικής αλλαγής μέσα στο 2019. Όμως η επιδείνωση στις αποδόσεις των ομολόγων έδειξε πιο γενικευμένη και πιο συστημική ανησυχία από την πλευρά των επενδυτών.

Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε που από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πήγε ακόμη πιο πίσω η νέα προσπάθεια για έξοδο στις αγορές.

Εξυπακούεται ότι το «γύρισμα» του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν αποδίδεται αποκλειστικά στον παράγοντα - παροχολογία της κυβέρνησης, αν και ο καταιγισμός των αντιδράσεων και προβληματισμών από διεθνή μέσα, επενδυτές,
αξιωματούχους και φορείς που διατύπωσαν δημόσια την ανησυχία τους για τους κινδύνους στην πορεία ανάκαμψης της
οικονομίας, δείχνει ότι τα αίτια της διόρθωσης εδράζονται στον φόβο να εκτραχυνθεί η κατάσταση μέχρι τις ευρωεκλογές.

Αναλυτές θεωρούν ότι η τρέχουσα διόρθωση δεν απειλεί ακόμη την μεσοπρόθεσμη τάση που είναι ανοδική και έχει ως
στόχο αισθητά υψηλότερες αποτιμήσεις και αρκετοί εξ αυτών εκτιμούν πως η αγορά διαμορφώνει αυτή την περίοδο ευκαιρίες για αγοραστικές τοποθετήσεις σε πολλές μετοχές. Σημειώνουν ωστόσο πως το «στοίχημα» θα παιχτεί με φόντο τοαποτέλεσμα των επικείμενων περιφερειακώνδημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών, πάνω στο οποίο θα φιλοτεχνηθεί και ο καμβάς των προσδοκιών για το μείγμα πολιτικής της επόμενης μέρας.

Αυτή την εβδομάδα, με αφορμή το νέο γύρο που αποφάσισε να ξεκινήσει ο Αμερικανός πρόεδρος αναφορικά με τους
δασμούς που θα επιβληθούν για προϊόντα από την Κίνα, άλλαξε εντελώς το σκηνικό στις διεθνείς αγορές, που δέχτηκαν
ισχυρότατους τριγμούς, με τον Dow Jones να χάνει (την Πέμπτη) και τις 26.000 μονάδες μετά από πολλές ημέρες, όμως έβγαλε αντίδραση το βράδυ της Παρασκευής.

Μέσα σ'' αυτό το τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 4,95% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το 5ήμερο, κάνοντας την πρώτη ουσιαστική διόρθωση εντός του 2019. Ο δείκτης FTSE 25 είχε απώλειες 4,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση σε ποσοστό 6,16%, όμως μέσα στην εβδομάδα οι απώλειες ξεπέρασαν το 10%. Πλέον, από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη για το Γ.Δ. μειώθηκαν στο 20%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 14,83%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 36,25%.

Οι φόβοι

Την ανησυχία και τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ελληνική οικονομία τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της προεκλογικής παροχολογίας εξέφρασε σε έκθεσή της η Capital Economics, εκτιμώντας ότι είναι δικαιολογημένη η άνοδος της απόδοσης των ελληνικών κρατικών 10ετών ομολόγων στο 3,5%.

Η Capital Economics σημείωσε πως «μπορεί το κόστος (σ.σ. των μέτρων) να μην είναι καταστροφικό καθώς το δημοσιονομικό πλεόνασμα ξεπέρασε το 1% του ΑΕΠ πέρσι ενώ βρισκόταν σε τροχιά για πλεόνασμα και φέτος, ωστόσο με τις εκλογές να πλησιάζουν και την οικονομία να έχει βγει λιγότερο από ένα χρόνο από τα μνημόνια, είναι βέβαιο ότι χτυπάνε "καμπανάκια"».

Από την πλευρά του, την Πέμπτη το Reuters, ανέφερε πως αξιωματούχοι της Ε.Ε. εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση είναι εναρμονισμένα με τις δεσμεύσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν. Αξιωματούχος που δεν κατονομάστηκε φέρεται να σημείωσε πως «οι προτάσεις Τσίπρα αποτελούν ακριβώς την οικονομική χαλάρωση που είναι συνδεδεμένη με την πολιτική για την οποία είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους».

Τέλος, πως το θέμα ίσως τεθεί σε συζήτηση στο τελευταίο Eurogroup στις 16 Μαΐου, κάτι που όπως και να ''χει, φέρνει την Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο και υπό... εξέταση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Μέσα σ'' αυτό το τοπίο, την Πέμπτη το 10ετές αναρριχήθηκε στο 3,538%, έχοντας απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά 14 ετών και το 3,28%, ενώ το 5ετές διαμορφώθηκε στο 2,441%, μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που είχε βρεθεί τον περασμένο μήνα. Την Παρασκευή το 10ετές διαμορφώθηκε στο 3,515%.

Beta ΑΧΕ: Εντός πλαισίου η διόρθωση μετά από ισχυρό ράλι

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριαή Μάνος Χατζηδάκης στην εβδομαδιαία έκθεσή του θεωρεί πως «ο εμπορικός πόλεμος Αμερικής- Κίνας δεν ήταν παρά μια άριστη αφορμή να πάρει κάποιες βαθιές ανάσες η αγορά μετά από ένα ράλι τεσσάρων μηνών.

Το Χ.Α. έφθασε στην μέγιστη τιμή του Γενικού Δείκτη να γράφει κέρδη έως και 28% από την αρχή του έτους, οδηγώντας την κούρσα των αποδόσεων στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια».

Έτσι, οι επενδυτές κινήθηκαν στην λογική της τάσης κλειδώνοντας κάποιες αποδόσεις αναζητώντας χαμηλότερα σημεία εισόδου που δημιουργεί το γρήγορο χρήμα που ως επί το πλείστων είναι και πιο αδύναμο να αντέξει συνθήκες έντονων και συνεχών διακυμάνσεων».

Σύμφωνα με τον αναλυτή όμως, «σε αντίθεση με το ξεκίνημα της χρονιάς υπάρχουν πλέον νέες υπολογίσιμες δυνάμεις. Ο Απρίλιος έδειξε ότι υπάρχουν και εγχώριες δυνάμεις που μπορούν να βάλουν πλάτη σε μια τάση ακόμα και μετά από μια πολύμηνη άνοδο:

Οι Έλληνες ήταν αγοραστές με εισροές 19 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο τα οποία μάλιστα προήλθαν σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση της δραστηριοποίησης των κωδικών ιδιωτών οι οποίοι πληθυσμιακά ξεπέρασαν τις 25.000, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2017».

Η αντίδραση και η συνέχεια

Μετά την ταχύτατη – και με βίαια χαρακτηριστικά διόρθωση όπου ο Γ.Δ. έφτασε να χάνει άνω των 60 μονάδων από το πρόσφατο (ενδοσυνεδριακό) υψηλό των 785,31 μονάδων, χθες Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 736,01 μονάδες με άνοδο 1,01%.

Ήταν μια αντίδραση αυτοσυντήρησης, πρωτίστως τεχνικής μορφής, η ποιότητα και η ανθεκτικότητα της οποίας θα κριθεί στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας. Όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα βρει δυνάμεις η αγορά να προσεγγίσει με πειστικότητα την περιοχή των 750 – 755 μονάδων.

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, «η ταχύτητα της πτώσης έκοψε μέσα σε τρεις συνεδριάσεις καθοδικά MACD, κινητό μέσο 30 ημερών, πλαγιοανοδικό κανάλι στήριξης και κινητό μέσο 50 ημερών για να επανέλθει στην συνεδρίαση της Παρασκευής οριακά υψηλότερα των 50 ημερών».

Ο ίδιος επισημαίνει πως «ωστόσο τέτοια φαινόμενα δεν είναι απίθανα σε ανοδικές αγορές καθώς οι διορθώσεις μετά από πολύμηνες ανόδους είθισται να είναι γρήγορες απότομες και να προκαλούν αμφιβολίες για το μέλλον της ανόδου».

Κατά τον αναλυτή η διόρθωση θα θεωρηθεί περαιωμένη σε κλείσιμο πάνω από τις 755 μονάδες ενώ σε αντίθετη περίπτωση η ταλαιπωρία του Γενικού Δείκτη θα συνεχιστεί προσεγγίζοντας τα επίπεδα των 710 μονάδων που αποτελούν μια πιο στιβαρή βάση στήριξης από τα τρέχοντα επίπεδα».

Η επιστροφή τραπεζών στον MSCI

Τέλος, την προσεχή Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI) για τις μετοχές που θα αποτελούν – διεθνώς – τις επιλογές της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Εθνική και Eurobank θα μεταφερθούν από τον δείκτη MSCI Greece Small Cap στον μεγαλύτερο MSCI Greece Standard.

Aν και εφόσον επιβεβαιωθούν τελικά αλλαγές στον δείκτη MSCI Standard, πιθανότατα αλλαγές στάθμισης ή και προσθήκες θα λάβουν χώρα και στον μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι εισροές που θα δρομολογηθούν θα κυμανθούν μεταξύ 100 και 130 εκατ. ευρώ και για τις δύο τραπεζικές μετοχές. Πάντως, στη συνεδρίαση της Παρασκευής ξεχώρισε με έμφαση ημετοχή της Εθνικής έχοντας άνοδο 8,51% με κλείσιμο στα 2,04 ευρώ που είναι νέα υψηλά 8μήνου! Παράλληλα, σε μια πτωτική εβδομάδα για τον κλάδο, η μετοχή έβγαλε θετικά το 5ήμερο.

H προεξόφληση ότι την προσεχή Δευτέρα θα επανέλθει στους δείκτες MSCI Greece και οι εισροές που θα συνεπάγεται αυτό, φαίνεται πως είναι η αιτία που ο τίτλος όλο το τελευταίο διάστημα πάει εξαιρετικά.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη εβδομάδα θα δείξει που θα πάει η κατάσταση, πάντα με γνώμονα τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο που είναι ο κυρίαρχος καταλύτης που οριοθετεί παγκόσμια το momentum των αγορών, με το Χ.Α. ασφαλώς να μη δύναται να πάει κόντρα...