Σε συνέχεια του δυστοπικού, πανδημικού 2020, η ανθρωπότητα έμελλε να ζήσει στις αρχές της φετινής χρονιάς ένα ακόμη γεγονός που ταρακούνησε την μεγαλύτερη δημοκρατία του Δυτικού κόσμου. Προσπάθεια κατάληψης του Καπιτωλίου και διάλυσης της συνεδρίασης του Κογκρέσου εκ μέρους «ντοπαρισμένων» από τον απερχόμενο Πρόεδρο αγανακτισμένων οπαδών του, τη στιγμή της επικύρωσης της λαϊκής βούλησης.
Η πιθανότατα εσκεμμένη -όπως όλα δείχνουν- παράλειψη επέμβασης των δυνάμεων της Εθνοφρουράς, έστειλε στους τηλεοπτικούς δέκτες όλου του πλανήτη εικόνες δραματικές, εικόνες που συναντάμε σε κατ' επίφαση δημοκρατίες του τρίτου κόσμου, πληγώνοντας την ηγέτιδα δύναμη του πλανήτη.
Και όμως. Τις στιγμές εκείνες το closing bell του Χρηματιστηρίου της Ν.Υόρκης έβρισκε τον Dow Jones να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών με άνοδο μεγαλύτερη των 400 μονάδων! Αναπόφευκτα, το καμπανάκι των χρηματιστηριακών αναμνήσεων «χτύπησε» στη μνήμη των παλαιότερων. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 η Ελλάδα έζησε τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας με 143 νεκρούς και ζημιές ύψους 3 δισ. ευρώ, αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε την ανοδική του πορεία μέχρι τα ιστορικά υψηλά της 17ης Σεπτεμβρίου σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.
Το ερώτημα σε αυτές τις περιπτώσεις επαναλαμβάνεται: Γιατί οι επενδυτές δεν αντιδρούν σε αρνητικές ειδήσεις που «καίγονται» σε ένα περιβάλλον αυξημένης ευφορίας; Μήπως πλησιάζει το τέλος μιας μακροχρόνιας και παρατεταμένης ανόδου των αξιών; Πρόκειται για γεγονότα που δεν επηρεάζουν την κίνηση των μετοχών ακόμα και όταν πλήττεται η Δημοκρατία; Μήπως αυτές οι πολιτικές αντιδράσεις εκφράζουν πραγματικά μια βαθιά κρίση κοινωνική και οικονομική μεγάλου μέρους του πληθυσμού;
Οι απαντήσεις σπάνια δίνονται σε πρώτο χρόνο. Η πολιτική επιστήμη έχει απαντήσεις, όμως οι απαντήσεις που αφορούν την συσχέτιση παρόμοιων φαινομένων με την κίνηση των αγορών είναι σαφώς πιο περίπλοκες.
Στη χρονική φάση που διανύουμε, το στοίχημα είναι στις πληγές της πανδημίας που θα κληρονομήσουν οι οικονομίες. Οι διαφαινόμενες απώλειες στην αγορά εργασίας θα επηρεάσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ενώ πολλές κυρίως μικρότερου βεληνεκούς εταιρείες παρά τις κρατικές στηρίξεις δύσκολα θα αποφύγουν την πτώχευση.
Τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δημιουργεί η πανδημία είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις τράπεζες και τις οικονομίες όλου του κόσμου. Στην Ευρώπη ο SSM έχει προειδοποιήσει ότι τα NPLs των τραπεζών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 1,4 τρισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Το σημαντικό εδώ είναι το μέχρι πότε τα μέτρα τόνωσης των οικονομιών θα βρίσκονται εν ισχύ έτσι ώστε η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες να μένουν στο περιθώριο. Ένα ακόμα αναπάντητο ερώτημα τίθεται με την ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού και την επιτυχία των εμβολίων να τον αντιμετωπίσουν δίνοντας τη μεγάλη ανάσα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Υπάρχουν βέβαια και οι απαντήσεις της θετικής χροιάς που δίνουν ελπίδα στις αγορές να κρατούν και να αυξάνουν το βηματισμό τους. Και φαίνεται ότι σε αυτές βασίζονται οι επενδυτές οδηγώντας τις τιμές ψηλότερα. Πράγματι οι θετικές ανακοινώσεις των εμβολίων δημιούργησαν ελπίδες ανάκαμψης το 2021. Οι ονομαστικές και οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να υποχωρούν στις ανεπτυγμένες οικονομίες, φτάνοντας σε πολλές περιπτώσεις στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, στρέφοντας το ενδιαφέρον και προς τις μετοχές, κυρίως αυτές οι κλάδοι των οποίων είχαν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Οι αναλυτές αναμένουν κινητικότητα και στο μέτωπο εξαγορών και συγχωνεύσεων που είχαν καθυστερήσει λόγω της κρίσης το 2020 ενώ οι μετοχές των «πράσινων» επενδύσεων θα έχουν την τιμητική τους τη φετινή χρονιά.
Οι μετοχές ευνοήθηκαν από το χαμηλότερο προεξοφλητικό επιτόκιο που συνεπάγονται τα χαμηλά επιτόκια για τα μελλοντικά κέρδη.
Έτσι οι πολλοί τίτλοι παραβλέπουν την υποτονική ανάπτυξη, σκαρφαλώνοντας ψηλότερα έχοντας ευνοηθεί και από τη χαμηλή αύξηση των μισθών. Oι μετοχές που κέρδισαν από τις τεχνολογικές και διαρθρωτικές αλλαγές, συγκεκριμένα οι FAAGNs -το Facebook, η Apple, η Amazon, η Google και το Netflix- θεωρούνταν αυτές που θα έχουν τις καλύτερες προοπτικές αύξησης των εσόδων, οπότε επωφελήθηκαν περισσότερο από τη μείωση των προεξοφλητικών επιτοκίων . Και είναι κυρίως αυτές που εκτόξευσαν τους αμερικανικούς δείκτες στα ιστορικά υψηλά τους.
Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για τον χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα, θεωρείται βέβαιο ότι η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, καθώς αυτό θα μπορέσει να βελτιώσει τη δραστηριότητα, και άρα τη βιωσιμότητα του χρέους των χωρών.
Υπ' αυτές τις συνθήκες και το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden δέχεται ήδη εισηγήσεις για αύξηση της δημοσιονομικής τόνωσης κατά 2,5 τρισ. δολάρια από το 2021-2023, προϊδεάζεται μια συνέχιση της ανοδικής κίνησης των περιουσιακών στοιχείων. Στη δική μας αγορά οι ευρωπαϊκές εισροές κεφαλαίων για αποκατάσταση των υποδομών, την προστασία του περιβάλλοντος , τη μείωση των ανισοτήτων και την τόνωση της εργασίας είναι πιθανόν να συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές επιλεγμένων τίτλων που θα εκμεταλλευτούν αυτό το ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ».
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.