Οι αγορές των ΗΠΑ ψάχνουν, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, κάποια αφορμή για να αντιστραφεί μια ισχύουσα ανοδική τάση, ή έστω να χαλιναγωγηθεί το τρέχον αγοραστικό μοτίβο, όπως συμβαίνει και στην παρούσα φάση. Ο μόνος διαθέσιμος καταλύτης - εξαιρουμένων απρόσμενων καταστάσεων ή καταστροφών - είναι η πρόβλεψη ότι η οικονομία υπερθερμάνθηκε και ελλοχεύουν πληθωριστικά φαινόμενα, κάτι που εξ ορισμού ανατρέπει τα δεδομένα και εκκινεί έναν μηχανισμό εξισορρόπησης.
Όσον αφορά στα παραπάνω, έχουμε την εξής οικονομική σκέψη: Έχει παρατηρηθεί μια αυξητική τάση των αποδόσεων του κρατικού χρέους (πτώση των τιμών των ομολογιών) με το σκεπτικό ότι ενδέχεται τα νεοεκδιδόμενα ομόλογα να αυξήσουν το ονομαστικό τους κουπόνι, απόρροια μιας μεταστροφής στη νομισματική πολιτική της Fed. Επί τούτου, η απόδοση του 10ετούς ανήλθε την Παρασκευή στο 1,34% αυξημένη κατά 14 μ.β., αγγίζοντας το υψηλό του έτους, καθώς είχε επαναληφθεί μόλις τον Φεβρουάριο του 2020.
Επιπλέον, σε μηνιαίο επίπεδο, είχαμε αύξηση κατά 28 μ.β. στις αντίστοιχες αποδόσεις, κάτι που δημιουργεί κάποιες ανησυχίες στην επιλογή των εταιρειών να δανείζονται, κυρίως αυτών που εξαρτώνται από τακτικό δανεισμό. Ειδικά υπό το πρίσμα της συνεχούς αναχρηματοδότησής τους με το -έως τώρα- φθηνό χρήμα, χάρη στην υφιστάμενη χαλαρή νομισματική πολιτική και την ανοιχτή γραμμή πίστωσης για τέτοιον λόγο.
Πλέον, υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από την ενδεχόμενη αλλαγή - έστω και μεσοπρόθεσμα - της τακτικής αυτής, κάτι που σαφέστατα θα επηρεάσει τις αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων, άρα και την απόδοση των χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, με το συστημικό κίνδυνο να παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος, κάθε επιπλέον απόδοση που «χαρίζεται» στην αγορά ομολόγων, επιτείνει τη διάθεση για το παρκάρισμα χρήματος, δηλαδή την προτίμηση των κεφαλαίων να στρέφονται σε «ασφαλείς» αποδόσεις, με το αντίθετο επίσης να ισχύει, καθώς όλη αυτή η επιθετική τάση των μετοχών προέρχεται εν μέρει από την αποστροφή των κεφαλαίων να δεχθούν τόσο χαμηλές (έως πρότινος) αποδόσεις από τα κρατικά ομόλογα.
Βεβαίως, τα παραπάνω είναι εικασίες σε συνάρτηση με την ως άνω αναφερθείσα παρατηρούμενη αύξηση των αποδόσεων στο ταμπλό ομολόγων, και όχι χαραγμένες πολιτικές (ή δεσμεύσεις) των ιθυνόντων. Διότι είναι σαφές ότι η προσδοκία για τον μελλοντικό πληθωρισμό θα καθορίσει τη συνέχεια, σε συνδυασμό με την κατάσταση στην αγορά εργασίας.
Επομένως, δεδομένης της κρισιμότητας μιας τέτοιας απόφασης για την πορεία των αποδόσεων στους χρηματιστηριακούς δείκτες, εστιάζουμε στις αποφάσεις της Fed, καθόσον η επίδραση και στον υπόλοιπο οικονομικό κόσμο είναι προφανής. Καθότι η διαδικασία είναι προεξοφλητική, συμβαίνει ότι μόλις η Fed παρατηρήσει αύξηση της πιθανότητας να επέλθει πληθωριστικό βήμα, δεσμεύεται την αύξηση επιτοκίων της.
Ακόμα παραπάνω, έχοντας η κεντρική τράπεζα πολύ υψηλό βαθμό «επενδυτικής εμπιστοσύνης», αναγκάζει τους επενδυτές να πιστέψουν ότι πράγματι θα τηρηθούν τα ανακοινωθέντα, και έτσι μεριμνούν ώστε να πουλούν τα παλαιά ομόλογα και να αγοράζουν τα επόμενα, τα οποία προφανώς θα έχουν καλύτερη απόδοση λόγω της παραπάνω αύξησης.
Τέλος, αυτό δημιουργεί ενδιαφέρον και για τα μικτά Α/Κ να αναδιαρθρώνουν υπέρ των ομολογιών, αφήνοντας κάποιες θέσεις από τις μετοχές τους, κάτι που αποτυπώνεται στο ταμπλό με πτώση των τιμών των μετοχών, και σε γενική εικόνα μια «διόρθωση στις χρηματαγορές».
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.