Ίσως να έχετε ακούσει για την πρόσφατη κατάρρευση του Squid Game. Όχι, δεν σταμάτησε το Netflix να προσφέρει στην πλατφόρμα του τη δημοφιλή σειρά. Ο λόγος για το κρυπτονόμισμα που δολίως πήρε το όνομά του από την κορεάτικη σειρά που κάνει παγκόσμια επιτυχία.
Το Squid token μετά από μόλις δύο εβδομάδες ζωής κατέρρευσε και οι δημιουργοί του λέγεται ότι έβαλαν στην τσέπη πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια. Πολλοί μικροεπενδυτές πόνταραν από τις οικονομίες τους 1.000, 5.000 δολάρια ή και μεγαλύτερα ποσά στο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα ακολουθώντας μία στρατηγική που σε άλλες περιπτώσεις έχει κάνει κάποιους εκατομμυριούχους. Αυτή τη φορά εκατομμυριούχοι έγιναν οι απατεώνες δημιουργοί του Squid token.
Η «αρπαχτή» στα crypto έχει δύο πλευρές. Εκείνη του δημιουργού του ψηφιακού νομίσματος και εκείνη του επενδυτή. Οι επενδυτές που δεν βλέπουν σοβαρά τις αγορές και αντί για ρουλέτα προτιμούν τα κρυπτονομίσματα, ακολουθούν την εξής τακτική: «Αγοράζω κρυπτονόμισματα αξίας μερικών σεντς ή και πολύ χαμηλότερης (η τιμή του Shiba Inu είναι 0,000065 δολάρια), με την προσδοκία να πολλαπλασιαστεί γρήγορα η τιμή τους, είτε γιατί κάποιος διάσημος θα αναφερθεί σε αυτά είτε γιατί… έτσι. Αμέσως μετά θα ρευστοποιήσω για να κατοχυρώσω το πολύ εύκολο κέρδος και μην τον είδατε…». Αν αυτή η στρατηγική δεν είναι αρπαχτή τότε τι είναι;
Η τιμή του Squid από το 1 σεντ έφτασε σε μία εβδομάδα στα 2.856 δολάρια, πριν γκρεμιστεί κατά 99,99% και βγει offline. Το φοβερό ήταν ότι όσοι αγόραζαν το token δεν μπορούσαν να το πουλήσουν κι έτσι όλοι πιάστηκαν στην ίδια παγίδα.
Από την άλλη έχουμε τους δημιουργούς που εκμεταλλεύονται φυσικά την τάση αυτή. Προγραμματιστές φτιάχνουν ένα κρυπτονόμισμα που στην ουσία είναι απάτη και αντιγραφή κάποιου άλλου και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να βρουν ένα ευφάνταστο και «πιασάρικο» όνομα. Όπως ακριβώς συνέβη δηλαδή και με το Squid Game. Θα μπορούσε το επόμενο κρυπτονόμισμα που θα κάνει – έστω για λίγο - θραύση να λέγεται «Casa de Papel Coin» ή τέλος πάντων να έχει ένα όνομα που πουλάει. Χωρίς να φέρνει κάποια καινοτομία, χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Είπαμε, μιλάμε για αρπαχτή.
Το Squid, λοιπόν, αφού κατέγραψε άνοδο 310.000% μόνο την περασμένη Κυριακή, έχασε όλη του την αξία μέσα σε λίγα λεπτά, μετά το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του από το Twitter που εντόπισε κάποια ύποπτη δραστηριότητα. Το δόλωμα για να αγοράσει κάποιος το Squid ήταν ότι θα αποτελούσε το νόμισμα συμμετοχής σε ένα διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι εμπνευσμένο από την σειρά του Netflix. Το παιχνίδι θα επιβράβευσε τους νικητές με περισσότερα Squid tokens τα οποία στη συνέχεια θα ανταλλάσσονταν για άλλα crypto. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gizmodo, μετά την κατάρρευση της τιμής που έφτασε κυριολεκτικά στο μηδέν, οι δημιουργοί του έβαλαν στην τσέπη πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια και έγιναν καπνός.
Όσοι έχουν λοιπόν την αφέλεια να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα που δεν γνωρίζουν απλά και μόνο γιατί πιστεύουν ότι θα βγάλουν εύκολο και γρήγορο κέρδος, θα πρέπει να ξέρουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να τα χάσουν όλα. Όπως ένας κερδοσκόπος που ποντάρει σε «πεθαμένα» assets… Μόνο που ακόμη και τα πιο προβληματικά assets έχουν μία αξία που μπορεί με κάποιο τρόπο να υπολογιστεί.
Μία άλλη φατρία της αγοράς είναι οι κερδοσκόποι. Όχι μεγαλοεπενδυτές, αλλά απλοί πολίτες που έχουν κάποιες οικονομίες στην άκρη και αποφασίζουν να επενδύσουν ένα μικρό μέρος τους σε κάποιο από τα 20 μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα. Οι περισσότεροι ποντάρουν στο γεγονός ότι η αγορά είναι καινούρια και γενικότερα υπάρχει μία αίσθηση ότι θα πάει υψηλότερα. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να αξιολογήσουν την κατάσταση, δεν ξέρουν καν πως λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα. Απλά ελπίζουν σε άνοδο.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Μπορεί να ρυθμιστεί με κάποιο τρόπο η αγορά έτσι ώστε να διασφαλίζονται τουλάχιστον έως ένα βαθμό οι επενδυτές; Για παράδειγμα, όταν αγοράζει κάποιος ένα ETF σε futures του Bitcoin γνωρίζει ότι είναι εγκεκριμένο από την SEC και από πίσω υπάρχει ένας διαχειριστής και επομένως ξέρει που να απευθυνθεί. Στην περίπτωση της κατάρρευσης του Squid ή μετά το κλείσιμο των ανταλλακτηρίων Thodex και Vebitcoin στην Τουρκία νωρίτερα μέσα στο έτος, οι επενδυτές τα έχασαν όλα.
Βέβαια, σε μία τόσο νέα αγορά με τόσο πολύπλοκους και δυσνόητους όρους είναι λογικό οι επενδυτές να κάνουν λάθη ή να πέφτουν θύματα των επιτήδειων. Όταν υπάρχουν πάνω από 13.000 κρυπτονομίσματα και οι επενδυτές ακούνε για απίστευτες αποδόσεις, όπως του Shiba Inu που κέρδισε περίπου 1.000% σε ένα μήνα, δεν θέλει πολύ να την πατήσει κανείς. Γι’ αυτό προσοχή…