Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σοβαρή απειλή που άλλαξε συνήθειες και τρόπο ζωής επηρεάζοντας κάθε μορφή ανθρώπινης δραστηριότητας.
Οι κυβερνήσεις βρέθηκαν σε μια νέα πραγματικότητα διαχείρισης που από την μία έπρεπε να διαφυλάξουν την ασφάλεια των πολιτών τους και από την άλλη να διατηρήσουν ένα ελάχιστο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας που θα εξυπηρετούσε βασικές ανάγκες. Στο τέλος αυτής της χρονιάς οι ελπίδες αναπτερώθηκαν με την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανή κινητοποίηση κρατών και οργανισμών προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος απόκτησης ανοσίας του πληθυσμού . Η άγνοια για την πανδημία ήταν ο λόγος που οι μετοχές ξεπουλήθηκαν μέσα στο Μάρτιο, η ανακοίνωση του εμβολίου στις 9 Νοεμβρίου είναι ο λόγος που σημειώνονται ιστορικά υψηλά στην Αμερική και ένα από τα πιο ισχυρά ράλι ανόδου στην εγχώρια Αγορά.
Η επόμενη χρονιά θα έχει ως σημείο αναφοράς την εφαρμογή των πολιτικών ανάκαμψης μέσω των πακέτων στήριξης των οικονομιών σε Ευρώπη και Αμερική. Τα προγράμματα δημοσιονομικής υποστήριξης αναμένεται να αυξήσουν την ρευστότητα της οικονομίας και απασχόληση στην αγορά εργασίας κατά τα προσεχή έτη, επαναφέροντας σταδιακά τις οικονομίες σε επίπεδα κανονικότητας.
Οι κερδισμένοι μιας δύσκολης χρονιάς
Υπάρχουν κερδισμένοι κλάδοι που μέσα από αυτά τα προγράμματα θα δουν εισροές και ανάπτυξη των εργασιών τους όπως οι κατασκευές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι εταιρίες ψηφιακών εφαρμογών αλλά και παρελκόμενοι τομείς της οικονομίας οι οποίοι μεσολαβούν (τράπεζες) ή εφάπτονται (δομικά υλικά) στις εν λόγω αναπτύξεις. Για την Ελλάδα καταγράφεται μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθούν έργα και οικονομικές δράσεις προστιθέμενης αξίας οι οποίες σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ. Πολλά θα κριθούν και από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο το πλάνο (Έκθεση Πισσαρίδη) που έχει σχεδιαστεί έχει πλέον τις βασικές του παραμέτρους προσδιορισμένες.
Η αφύπνιση του Χ.Α
Το Χρηματιστήριο μετά από αρκετό καιρό δείχνει να αφυπνίζεται. Εκτός από την αύξηση του ενδιαφέροντος σε κωδικούς και ρευστότητα υπάρχουν πλέον κινήσεις που υποδηλώνουν ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές υψηλού ειδικού βάρους. Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, οι συναλλαγές του CVC, η εντονότερη παρουσία Ολλανδικών κεφαλαίων στον κατασκευαστικό κλάδο, η πώληση της ΔΕΠΑ, οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των Aegean και Ελλάκτωρ είναι μέρος από τα άμεσα «προσεχώς» του 2021. Σημαντικά ιδιωτικά (Ελληνικό, Καστέλι, FSRU) και Δημόσια (Μετρό 4, Οδικός άξονας 65) έργα βρίσκονται κοντά στην έναρξη τους που θα αλλάξουν το τοπίο των υποδομών και της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Μέσα σε αυτή τη χρονιά οι Ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματισμένες συναλλαγές τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων 24 δισ. ευρώ ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα λάβουν χώρα τα τεστ αντοχής. Το αν θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα είναι μόνο συνάρτηση του κλίματος και τις ευχέρειας πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου αλλά και της θέλησης των διοικήσεων για ταχύτερη επιστροφή σε αμιγώς οργανική κανονικότητα. Τέλος, οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα καθώς η πανδημία μπορεί να έφερε σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ άφησε ωστόσο ανέπαφο το απόθεμα ρευστότητας ασφαλείας ενώ το επιτόκιο του δεκαετούς συνεχίζει να καταγράφει ιστορικά χαμηλές τιμές.
Οι πρωταγωνιστές του 2021
Όλα τα παραπάνω βάζουν πολλές εισηγμένες εταιρίες στο στόχαστρο επιλογής για την επόμενη χρονιά. Ξεχωρίζουν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Quest, ΓΕΚΤΕΡΝΑ οι οποίες έχουν λόγους να περιμένουν μια καλύτερη χρονιά από την φετινή έχοντας παράλληλα δείξει τις αντοχές τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Η Εθνική Τράπεζα τέλος από τον τραπεζικό κλάδο απέχει πολύ λίγο από το ένα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα επισφαλειών.
Η τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με την άνοδο του Δεκεμβρίου έχει ξεπεράσει το 61,8% της διόρθωσης από τα χαμηλά του Μαρτίου Αυτό δίνει πλέον σοβαρή πιθανότητα μέσα στο 2021 η Αγορά να δει εκ νέου τις 950 μονάδες και να επιχειρήσει εφόσον οι συνθήκες ρευστότητας το επιτρέπουν την υπέρβαση των 1.000 μονάδων. Οι 1.000 μονάδες πάντως δεν αποτελούν κάποιο τεχνικό όριο, είναι απλώς ένα στρογγυλό νούμερο το οποίο έχει περισσότερο ψυχολογική σημασία. Επομένως οι προκλήσεις των βασικών αντιστάσεων βρίσκονται στις 950 μονάδες όπου και ολοκληρώνεται ο σχηματισμός αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε μηνιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη προοπτική κοιτάζοντας και κοντά στα υψηλά του 2014 δηλαδή τις 1.380 μονάδες, ωστόσο το βάθος αυτής της προοπτικής είναι πιο μακροπρόθεσμο και πιο εξαρτώμενο από τον τραπεζικό κλάδο. Μπαίνοντας στην επόμενη χρονιά ο Γενικός Δείκτης διατηρεί τα μακροπρόθεσμα εβδομαδιαία αγοραστικά σήματα με την αξία των συναλλαγών να λειτουργεί υποστηρικτικά στην προσπάθεια ανακατάληψης του χαμένου εδάφους των αρχών του 2020.
Συμπερασματικά, η άνοδος που ξεκίνησε το Νοέμβριο ήταν καταλυτική για την μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα και ο συνδυασμός της αύξησης των μέσων ημερήσιων τζίρων δίνει πλέον καθαρό προβάδισμα στους αγοραστές στην μεγάλη εικόνα.
Στο εξωτερικό η ατζέντα της επόμενης χρονιάς παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η νέα κυβέρνηση (20/1) στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα θελήσει γρήγορα να δώσει το στίγμα της με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτερη προώθηση των έργων δημοσιονομικής επέκτασης. Πριν από την αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ προηγείται το brexit, η συμφωνία αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. με παρελκόμενες συνέπειες εφόσον δεν γίνει συντεταγμένα σε Ιρλανδία και Σκωτία. Το επόμενο Φθινόπωρο θα διεξαχθούν οι Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές με όριο διεξαγωγής την 24η Οκτωβρίου. Το 2021 είναι πριν καν αρχίσει μια μοναδική χρονιά: θα είναι η πρώτη φορά που σε μονή χρονιά που θα διεξαχθούν καλοκαιρινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.