Εντυπωσιακές είναι οι εναλλαγές στην ψυχολογία των επενδυτών καθώς η ακραία αβεβαιότητα δίνει τη θέση της στην αισιοδοξία κάθε φορά που υπάρχει κάποια θετική ένδειξη για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και το αντίθετο. Με τη Fed να έχει ήδη προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018 και τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας να συνεχίζονται, οι αγορές στρέφουν το βλέμμα στους συνεχώς αυξανόμενους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και η μεταβλητότητα κυριαρχεί.
Ενδεικτικό του πολυσύνθετου σκηνικού είναι το πόσο απότομα υποχώρησε ο χρυσός μέσα σε λίγες ημέρες από τα 2.075 στα 1.900 δολάρια, παρά το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε σοβαρή πρόοδος στο διπλωματικό μέτωπο. Η πορεία του πολύτιμου μετάλλου είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο από τη στιγμή που ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο και οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν που πρέπει να τοποθετήσουν τα χρήματά τους για να προστατευθούν από τις αμέτρητες εστίες αβεβαιότητας, όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακρίβεια σε ενέργεια, πρώτες ύλες και τρόφιμα.
Στην αγορά κυκλοφορούν προβλέψεις για… όλα τα γούστα, από το να υποχωρήσει ο χρυσός κάτω από τα 1.800 δολάρια, μέχρι να εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στα 2.300 δολάρια. Ο επενδυτής, ωστόσο, που ψάχνεται και θέλει να ενημερώνεται για όλες τις απόψεις δυσκολεύεται να αποφασίσει γιατί το τοπίο σήμερα είναι ενδεχομένως πιο πολύπλοκο από ποτέ.
Ή μήπως είναι πιο απλά τα πράγματα; Η Goldman Sachs εμφανίζεται σίγουρη για την πορεία του χρυσού. Όχι γιατί αναμένει κλιμάκωση του πολέμου και ακόμη χειρότερες γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά επειδή αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης ακόμη και στις ΗΠΑ, την ώρα που παραδοσιακά ο χρυσός σημειώνει ράλι όταν ξεκινά νέος κύκλος αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.
Ακόμη και πριν τη ρωσική εισβολή, προς τα τέλη Ιανουαρίου, η Goldman έδινε τιμή - στόχο 12 μηνών για τον χρυσό στα 2.150 δολάρια, με τη λογική ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα ενίσχυσε τις ανησυχίες για ύφεση κι έτσι θα σημειώνονταν εισροές 300 τόνων σε ETFs χρυσού. Σήμερα, πιστεύει ότι η άνοδος των τιμών στα εμπορεύματα επιδεινώνει το μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες που συνεπάγεται ότι οι φόβοι για ύφεση μεγαλώνουν κι έτσι οι εισροές σε ETFs χρυσού θα φτάσουν τους 600 τόνους και η τιμή του χρυσού θα ανέλθει στο επίπεδο των 2.350 δολαρίων που είναι το υψηλότερο όλων των εποχών. Μάλιστα, αυτό πλέον είναι το βασικό σενάριο του οίκου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Credit Suisse. Ο ελβετικός κολοσσός εκτιμά ότι παρά την… άτακτη υποχώρηση των τιμών του χρυσού από τις 9 Μαρτίου, με μοναδική εξαίρεση την περασμένη Πέμπτη, το πολύτιμο μέταλλο θα επιστρέψει σε ανοδική τροχιά για να φτάσει έως το επίπεδο των 2.285-3.000 δολαρίων. Η επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει πως όσο η τιμή του χρυσού διατηρείται πάνω από τα 1.863 δολάρια, η διόρθωση θα είναι προσωρινή. «Ο χρυσός βρήκε αντίσταση ιστορικό υψηλό των 2.075 δολαρίων, αλλά η πρόβλεψή μας είναι ότι μετά από μία σύντομη οπισθοχώρηση, η άνοδος θα συνεχιστεί αν δεν διασπαστούν τα 1.863 δολάρια που είναι ο μέσος όρος 55 ημερών. Τα επόμενα επίπεδα αντίστασης, σύμφωνα με την Credit Suisse είναι στα 2.120 δολάρια και στα 2.167 δολάρια.
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, πολλοί εκτιμούσαν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιτάχυναν τις αυξήσεις επιτοκίων (κυρίως η Fed), όμως τα πραγματικά επιτόκια θα παρέμεναν χαμηλά εξαιτίας του πληθωρισμού κι έτσι για τον χρυσό ανέμεναν μία… επανάληψη του 2021, καθώς αντίρροπες δυνάμεις θα υποστήριζαν και ταυτόχρονα θα περιόριζαν τις επιδόσεις του.
Όμως οι αναλυτές της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, JPMorgan, δίνουν ένα μεγάλο εύρος διακύμανσης από τα 1.800 έως τα 2.200 δολάρια, στο οποίο και πάλι βέβαια επικρατεί η άνοδος, προειδοποιώντας τους επενδυτές να περιμένουν έντονη μεταβλητότητα. Ενδεχόμενη συνέχεια στην υποχώρηση των πραγματικών αποδόσεων και η ενίσχυση της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια θα στείλουν τον χρυσό στα 2.200 δολάρια αν και αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο, σημειώνει η JPMorgan.
Ο οίκος Fitch από την πλευρά του, ενώ αναβάθμισε την πρόβλεψη για τον χρυσό, δίνει ένα εύρος μεταξύ 1.800 και 1.900 δολαρίων, που σημαίνει ότι δεν βλέπει να υπάρχουν άλλα περιθώρια ανόδου, ενώ πιο μακροπρόθεσμα βλέπει τον χρυσό να επιστρέφει στα 1.600 δολάρια το 2026.
Τέλος, η ABN Amro προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού θα διαμορφωθεί στα 2.000 δολάρια στο τέλος του 2022 και στο τέλος του 2023. Ο οίκος εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο διεθνές εμπόριο και ότι τα προβλήματα στο πεδίο της προσφοράς θα διαρκέσουν έναν ολόκληρο χρόνο. Η ανάπτυξη θα είναι ασθενέστερη απ’ ότι αναμενόταν και ο πληθωρισμός υψηλότερος, ενώ οι πραγματικές αποδόσεις θα βρεθούν υπό πίεση. Και η ABN Amro προειδοποιεί για υψηλή μεταβλητότητα καθώς οι πληθωριστικοί φόβοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις τιμές του χρυσού αλλά ένας πανικός στις αγορές θα μπορούσε να πυροδοτήσει μεγάλη διόρθωση.