Η μετοχή της 3Ε βάρυνε το ταμπλό, καθώς τόσο το μόνιμα αρνητικό πρόσημο, και μάλιστα μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα της, όσο και οι ασύμμετρα υψηλοί όγκοι συναλλαγών χάλασαν την ψυχολογία, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τη συνέχιση (ή όχι) της ανοδικής κίνησης στο ΧΑΑ.
Και καθώς εκείνη απορρόφησε 5 φορές περισσότερες συναλλαγές από τον ημερήσιο μέσο όρο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη στάθμιση που εκείνη έχει στον Γενικό (αλλουνού παπά ευαγγέλιο, αυτό), δημιούργησε μια δυναμική εις βάρος όλων των δεικτοβαρών μετοχών (και όχι μόνο).
Το αποτέλεσμα ήταν ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αγοραστών να στηρίξουν τους εξαιρετικούς –κατά τ’ άλλα– τίτλους με σοβαρότατες απορροφήσεις των ρευστοποιήσεων πανταχόθεν, τελικά ο Δείκτης έκλεισε αρνητικός με απώλειες 0,69%, στις 899,22 μονάδες.
Είναι έκδηλο ότι ούτε το πρόσημο αποτυπώνει ακριβώς τη δυναμική του χρηματιστηρίου, ούτε η απώλεια των 900 μονάδων ήρθε με «δίκαιους» όρους. Τούτο είναι αληθές υπό το πρίσμα της ουσιαστικά παραμονής όλων των δεικτοβαρών σε ένα εύρος ±2%, με μέτριους όγκους συναλλαγών τόσο στο σύνολο όσο και επί μέρους. Εξάλλου, από τις 25 του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 16 έκλεισαν πτωτικές, επί συνόλω 75 έναντι 53 ανοδικών και 40 αμετάβλητων.
Όσον αφορά δε στους όγκους, ενώ φαινομενικά «πέρασαν» σχεδόν 80 εκατ. ευρώ, τα 29 εξ αυτών αφορούσαν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών, με κυριότερα αυτά σε Εurobank και Πειραιώς.
Τα παραπάνω επιρρωννύονται και από τη συμπεριφορά του τραπεζικού, που τηρουμένων των αναλογιών, επέδειξε ανθεκτικότητα ενώ σε άλλες εποχές θα βλέπαμε ..ακρότητες. Μάλιστα, η μετοχή της Alpha έκλεισε και θετική στο +1,23%, με τον Δείκτη να μαζεύει στο κλείσιμο για άλλη μια συνεδρίαση τις απώλειες από -1,42% (892,62 χαμηλό ημέρας) σε -0,69%.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό ήταν η –οριακή– συντήρηση του επιπέδου 899-902 μονάδων, παρά το ότι ενδοσυνεδριακά απειλήθηκε το στοπ στις 892 μονάδες. Η εν λόγω συμπεριφορά συνήθως οδηγεί σε αντίθετα συμπεράσματα από αυτά που αρχικά εξάγονται φαινομενικά, ενώ πρέπει να σημειωθούν δύο ακόμα καίρια σημεία:
Πρώτον, αναμένουμε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τόσο για τη γενική εικόνα, όσο και ειδικότερα για τον ΔΕΔΔΗΕ, ένα ζήτημα που αν πάει έτσι όπως αναμένεται, η ΔΕΗ –επηρεάζοντας και άλλες– θα κινηθεί πολύ επιθετικά ανοδικά.
Δεύτερον, την άλλη εβδομάδα αναμένουμε το κλείσιμο των παραγώγων, ένα γεγονός που από μόνο του μπορεί να μην λέει κάτι, όμως τα γυρίσματα των θέσεων σε νέα σειρά ρευστότητας επηρεάζουν την αγορά, κυρίως όταν αυτή είναι αβαθής, όπως η δική μας.
Στα διεθνή, η εικόνα στις ευρωαγορές ήταν πάρα πολύ καλή, όχι μόνο λόγω θετικών προσήμων, αλλά κυρίως διότι απορροφήθηκε εντυπωσιακά το κακό άνοιγμα (μεσοσταθμικά -1% στους μεγάλους δείκτες).
Εμείς λοιπόν βρισκόμαστε σε στηρίξεις, με τους περισσότερους τίτλους να βρίσκονται σε σημαντικές επιθετικές στηρίξεις που δικαιολογούν επανατοποθέτηση, με κοντινά στοπ –ενδεικτικα– λίγων μονάδων του Γενικού Δείκτη.