Στο φίνις κρίθηκε το πρόσημο
shutterstock
shutterstock

Στο φίνις κρίθηκε το πρόσημο

Με βάση το χθεσινοβραδινό κλείσιμο στην Wall Street και από την αρχή του χρόνου, οι Dow Jones και S&P 500 κατέγραφαν απώλειες 8,4% και 19,6%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 33,7%. Ο S&P 500 βαδίζει για τον έβδομο χειρότερο χρόνο του από το 1928. Από εκείνο το έτος, μόνον 20 χρονιές ο εν λόγω δείκτης έχει κινηθεί σε ετήσια βάση, με πτώση άνω του 10%.

Από την άλλη, ο ΓΔΧΑ παραμένει κοντά στο υψηλό οκτώ μηνών, καταγράφει μικρά κέρδη από την αρχή του χρόνου, ενώ αρνείται να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 920 μονάδων, ένδειξη απουσίας επιθετικών πωλητών, τουλάχιστον στην παρούσα περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και κατά τη σημερινή συνεδρίαση δοκιμάστηκε η στήριξη στις 920 μονάδες, ενώ το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης κρίθηκε στο φίνις και στις τελικές δημοπρασίες.  

Χωρίς καμιά αμφιβολία και ενώ απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι τζίροι των τελευταίων ημερών, κατέβασαν σημαντικότατα τον πήχη των προσδοκιών, για όσους περίμεναν ένα “year end rally”, που θα έδινε κάποιο πρόσθετο ενδιαφέρον, στις συνεδριάσεις του Χ.Α.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, η χρονιά που ολοκληρώνεται θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική, αν συνυπολογιστούν οι απώλειες των διεθνών αγορών.

Οι περισσότερο συντηρητικά σκεπτόμενοι, απλά σπεύδουν να επισημάνουν ότι με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο και αν ο γενικός δείκτης ολοκληρώσει το 2022 με μικρά κέρδη, η πλειονότητα των εισηγμένων τίτλων καταγράφει απώλειες από την αρχή του χρόνου και αυτό κάτι σημαίνει για την συνέχεια.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις τίτλων που είτε επιχειρείται η διαμόρφωση καλύτερης αποτίμησης, είτε υπάρχουν σενάρια για πιθανές μετοχικές εξελίξεις.

Ανεξάρτητα όλων των παραπάνω, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την έλλειψη καταλύτη, που θα μπορούσε να δώσει κίνηση προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση και όλοι αναλυτές συμφωνούν πως τα ορόσημα των επόμενων μηνών είναι οι εκλογές και η πιθανότητα της επενδυτικής βαθμίδας

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 632,49 (-0,26%) και 638,59 μονάδων (+0,70%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 637,54 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,54%.

Μεταξύ 920,6 (-0,29%) και 924,71 μονάδων (+0,16%) κινήθηκε ο ΓΔΧΑ και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 923,79 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,06%.

Ο τζίρος, οριακά ενισχυμένος, στα 37 εκατ., από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΕΤΕ (+1,28%) και ΟΠΑΠ (+2,70%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΑΡΑΙΓ (-1,27%), ΒΙΟ (-1,72%), ΜΥΤΙΛ (-1%) και ΟΤΕ (-1,02%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΑΝΕΚ (+6%), ΑΤΤΙΚΑ (+4,88%), ΙΝΤΚΑ (+4,11%), ΛΥΚ (+3,32%) και ΚΟΥΑΛ (+3,21%).

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.