Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να σταμάτησε και πάλι ενδοσυνεδριακά στις 895 μονάδες, ωστόσο η ενδυνάμωση των τοποθετήσεων στις τραπεζικές μετοχές σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των πιέσεων στους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, υποδεικνύουν ότι η εβδομάδα που έρχεται θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από αυτήν που έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη.
Το εν λόγω επίπεδο των 895 - 896 μονάδων του Δείκτη έχει τη σημασία του, λογιζόμενο ως σημαντική αντίσταση που οριοθετεί την τρέχουσα πλαγιοκαθοδική κίνηση του Οκτωβρίου όντας μάλιστα δοκιμασμένο τρεις φορές πλέον.
Το παραπάνω έχει τη σημασία του διότι ενδεχόμενη αδυναμία των αγοραστών να υπερκεράσουν την προσφερόμενη ποσότητα εκεί θα αναγκάσει τον Δείκτη να κινηθεί καθοδικά με τον σχηματισμό να οδηγεί μοιραία στις 835-840 μονάδες, κάτι που συνάδει και με τη μεσοπρόθεσμη εικόνα και τη στήριξη του μεσοπρόθεσμου σχηματισμού.
Το αρνητικό σενάριο όμως φαίνεται να απομακρύνεται, καθώς μια προσεκτικότερη ματιά αναδεικνύει μια λύση του πτωτικού μοτίβου που ταλαιπωρεί τόσες μέρες τον Γενικό.
Και μάλιστα, η εν λόγω διάσπαση φέρει δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ξαφνικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές και τη γενικότερη αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα των 61,5 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον συγκριτικά με πολλές προηγούμενες.
Το αγοραστικό σήμα σε αυτήν την περίπτωση έχει αφενός καθαρό στόχο, πέριξ των 940 μονάδων που συνιστούν τόσο το άνω όριο του προαναφερθέντος μεσοπρόθεσμου σχηματισμού
όσο και τα εμβληματικά προ πανδημίας υψηλά επίπεδα, που έχουν σημαντική ψυχολογική σημασία για τη συνέχεια.
Όσον αφορά στον τραπεζικό δείκτη, δύο στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε είναι η παρατηρηθείσα πολύ συμπαγή συμπεριφορά του σε όλο το διορθωτικό σκέλος του Οκτωβρίου, και η σημερινή υπεραπόδοσή του σε σχέση τόσο με τις περασμένες συνεδριάσεις όσο και συγκριτικά με τον Γενικό Δείκτη (+2,3% έναντι +0,69%).
Το παραπάνω θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία εφόσον παρατηρηθεί και κάποια αξιόλογη αύξηση τζίρου (σήμερα μόλις 18,68 από τα 61,5 εκατ. ευρώ), κάτι που από μόνο του δεν είναι διόλου ανησυχητικό για τη συμπεριφορά του ταμπλό, καθώς υπονοείται ικανοποιητική διάχυση της ρευστότητας σε πλήθος τίτλων (13 μετοχές απορρόφησαν πάνω από 1 εκατ. ευρώ).
Αναλύοντας περαιτέρω ένας από τους δύο πρωταγωνιστές ήταν η μετοχή της ΕΤΕ, τόσο από άποψη απόδοσης (+3,23%) όσο και από άποψη συναλ/κης δραστηριότητας (6,67 εκατ. ευρώ). Ο έτερος ήταν αυτή του ΟΠΑΠ με 9,61 εκατ. ευρώ.
Για τη συνέχεια, αναμένουμε τη συμπεριφορά στη Wall Street, διότι πρώτον επηρεάζει ισχυρά και εμάς, και δεύτερον βρίσκεται σε κρισιμότατο σημείο όπου κυριαρχούν οι αντίρροπες δυνάμεις της - μέτριας προς το παρόν - παρέμβασης της Fed για τον επίμονο πληθωρισμό και της δυναμικής των εταιρικών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου που σταδιακά δημοσιεύονται και που δίνουν νέο έρεισμα για τοποθετήσεις.
Προς το παρόν, οι Αμερικανοί χαιρετίζουν το δεύτερο και η ενδυνάμωση των καταστάσεων αποτελεσμάτων χρήσης των εισηγμένων δίνουν αφορμή να αψηφήσουν το πρώτο. Ο S&P 500 πάει για κλείσιμο της καλύτερης εβδομάδας του διμήνου και μάλιστα εκτρέποντας το... παλλιρροϊκό κύμα του tapering, προσθέτοντας πινελιές αισιοδοξίας.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.