Ήταν Δεκέμβριος του 2014 που η αγορά μετά την καταγραφή του υψηλού του Μαρτίου του 2014 και με δεδομένο το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και το τι πολιτικές εξελίξεις θα πυροδοτούσε είχα ξεκινήσει ήδη την πτωτική του πορεία για τις 420 μονάδες του 2016. Ο επενδυτικός φόβος ήδη ήταν διάχυτός με τα αρνητικά νέα του επόμενου διαστήματος να επιταχύνουν την πτώση και την πώληση μετοχών δίχως αύριο.
Έτσι η αγορά μέσα σε 2 μόλις χρόνια από τις 1.390 βρέθηκε στις 420 μονάδες χάνοντας το 70% της αξίας σε τιμές Γενικού δείκτη. Η αλήθεια είναι εφόσον βγάλουμε εκτός τον τραπεζικό ,ότι το πραγματικό χαμηλό γράφτηκε τον Ιούνιο του 2012 με το 2016 απλά να το επιβεβαιώνει.
Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε με την αγορά πλέον να κοιτά στα μάτια και πάλι τις 1.000 μονάδες που είναι σαν επίπεδο και τεχνικό και ψυχολογικό συνάμα. Παρατηρώντας πιο λεπτομερώς τους επιμέρους κλάδους και μετοχές πολλές εξ αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει μία μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία εδώ και μεγάλο διάστημα ,ενώ μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι τίτλοι μπαίνουν σε μακροπρόθεσμη τάση.
Μην ξεχνάμε ότι πολλοί ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετηθεί μακροπρόθεσμα στην αγορά. ενώ μόνο το 2021 μπήκαν αρκετά δισ. ευρώ σε ΑΜΚ. Από την άλλη οι ξένοι οίκοι σταθερά «παίζουν» πρώτο θέμα την Ελλάδα με την HSBC τελευταίο πρόσφατο παράδειγμα που έδωσε ακόμα ένα overweight για τις ελληνικές μετοχές. Άλλωστε μπροστά μας το επόμενο διάστημα αργά ή γρήγορα θα μπούμε σε επενδυτική βαθμίδα.
Αν κάποιος μας έλεγε το 2008 ότι ο ΓΔ το 2012 θα γράφει τιμές κάτω από τις 500 μονάδες δύσκολα κάποιος θα πίστευε ή θα πόνταρε σε αυτό. Έτσι λοιπόν καλό θα είναι να μην μπαίνουμε στο σκεπτικό για το τι είναι ψηλά ή χαμηλά, μιας και η αγορά πάντα κάνει τα δικά της, αφήνοντας τους περισσότερους άναυδους. Αρκεί μια ενδελεχή μελέτη σε καλές εταιρίες και με βοήθεια την τεχνική ανάλυση ή η τοποθέτηση επένδυσης σε αμοιβαίο κεφάλαιο ή λογαριασμό διαχείρισης για να μπορέσει κάποιος να τοποθετηθεί σε μία αγορά που δύσκολα θα βρούμε λόγο να μην ανατιμηθεί τα επόμενα χρόνια.
Τις τελευταίες μέρες είδαμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο αυτονομήθηκε σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Έτσι λοιπόν καλό θα ήταν να μην μπαίνουμε στη διαδικασία σύγκρισης αγορών και ειδικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μιας και είναι σίγουρο ότι θα διαψευστούμε. Είναι λογικό σε βάθος χρόνου και από τη στιγμή που η ανάπτυξη πετύχει τους στόχους της, αλλά και ξεπεράσει παρασάγγας άλλες οικονομίες, το ελληνικό χρηματιστήριο να υπεραποδώσει ή και να είναι σαφώς πιο αμυντικό στις πτώσεις των ξένων.
Άλλωστε αρκεί να θυμηθούμε το τι συνέβη στο χρηματιστήριο της Κίνας όταν αυτή έτρεχε με 10% ανάπτυξη σε σχέση με τους υπόλοιπους ή τι συνέβη στο ελληνικό χρηματιστήριο τις καλές εποχές της δεκαετίας του 90 και ειδικά μετά την υποτίμηση του 1998. Είναι δεδομένο ότι και οι οικονομίες κάνουν μικρούς και μεγάλους κύκλους και όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στο ξεκίνημα ενός μεγάλου ανοδικού κύκλου που σταδιακά θα φέρνει νέα κεφάλαια, τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και την χρηματιστηριακή αγορά.