Μολονότι η τρέχουσα συγκυρία στις αγορές με τον καταιγισμό της πτώσης δεν μοιάζει με καμιά άλλη στο παρελθόν, ακυρώνοντας νόρμες και σταθερές δεκαετιών, ξαναγράφοντας τα βιβλία με το ιστορικό πτώσεων και πρωτοφανών κρίσεων, η αλήθεια είναι ότι - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα - στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχει υπερβολή στην πτώση και στην ισοπέδωση.
Χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει το timing της ενδεχόμενης αντίδρασης, η αλήθεια είναι ότι σύσσωμη η αγορά βρίσκεται σε ακραία υπερπώληση, τέτοια που δεν συναντάται πολλές φορές στα χρονικά των αγορών.
Μόνο την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε το 1/5 της αξίας του σε επίπεδο Γενικού Δείκτη (-19,39%), καθιστώντας το περασμένο πενθήμερο ένα από τα χειρότερα των τελευταίων πολλών ετών.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα 19,39%, ο FTSE 25 έχασε 20,18%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -22,27%, ενώ η Mid Cap έχασε 19,48%! Ήταν η απόλυτη εβδομάδα πανικόβλητης πτώσης, με σπάσιμο margins και πρωτοφανή ενεργοποίηση του ΑΜΕΜ (Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας).
Παρ’ ότι τα δύσκολα με τον κορονοϊό είναι μπροστά, τόσο από πλευράς κρουσμάτων και διαχείρισης της κρίσης από την πολιτεία αλλά και την κοινωνία, όσο και από πλευράς επιπτώσεων στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει ένα τεράστιο μέρος της ζημιάς που έχει γίνει – ή μένει να γίνει από τον καταστροφικό ιό.
Φυσικά, το κυριότερο πρόβλημα αυτή την «τυφλή» περίοδο, είναι η πλήρης αδυναμία προσέγγισης της κατάστασης σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, πλην της βεβαιότητας ότι το χτύπημα – νομοτελειακά – θα είναι τεράστιο και θα «χτυπήσει» και το ΑΕΠ της χώρας.
Όμως, μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε από τα υψηλά 5ετίας στα χαμηλά… 4ετίας, «καίγοντας» εξαιρετικά γρήγορα μια κεφαλαιοποίηση περίπου 25 δισ. ευρώ, ακυρώνοντας και με το παραπάνω όλο το ράλι του 2019, έτος όπου το Χ.Α. κέρδισε κεφαλαιοποίηση 16,4 δισ. ευρώ ή ποσοστό 50% σε επίπεδο Γ.Δ., πετυχαίνοντας την κορυφαία επίδοση στον κόσμο.
Πάντως, ένα από τα στοιχεία που ίσως δείχνει ότι αρχίζει και… στεγνώνει η διάθεση για χειμαρρώδεις νέες ρευστοποιήσεις, είναι το γεγονός ότι ενώ το πρώτο 12ήμερο της πρόσφατης ισοπεδωτικής πτώσης έγινε με τζίρους σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ (φτάνοντας έως τα 182 εκατ.), οι τελευταίες τρεις συνεδριάσεις είχαν τζίρο αρκετά μικρότερο των 100 εκατ. ευρώ, με τη συνεδρίαση της Παρασκευής να έχει τζίρο στα 80,9 εκατ. ευρώ.
Ζαχαράκης (Fast Finance): Υπάρχει αρνητική υπερβολή
Έχει ενδιαφέρον η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη που στη χθεσινή εβδομαδιαία ανάλυσή του, επισημαίνει κάποιες ακραίες υπερβολές, αλλά και τις δυνατότητες αντίδρασης.
Ο ίδιος τονίζει πως «όταν η αγορά χάνει το 20% της αξίας της μέσα σε μία εβδομάδα με τον τραπεζικό κλάδο να δοκιμάζει και πάλι τις τιμές των ιστορικών του χαμηλών, μιλάμε για τον απόλυτο πανικό. Το χρηματιστήριο καλώς ή κακώς έχει προεξοφλήσει το χειρότερο σενάριο για την οικονομία, όμως το πρόβλημα με την κρίση είναι ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η ζημιά που θα προκληθεί στο μέλλον.
Τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να διαφαίνεται το μέγεθος της ζημιάς. Το μόνο θετικό που φαίνεται στην παρούσα, είναι η ύφεση του κορονοϊού που παρουσιάζει η Κίνα τις τελευταίες ημέρες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εφάρμοσε εγκαίρως μέτρα γεγονός που θα βοηθήσει πιο γρήγορα σε ύφεση».
Ποιες μετοχές θα αντιδράσουν
Η άποψη του κ. Ζαχαράκη είναι πως «σύντομα οι τίτλοι εταιρειών που πιέστηκαν και η κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει τα οικονομικά τους δεδομένα, θα αρχίσουν να αντιδρούν πρώτες στην αγορά κλείνοντας την ψαλίδα της πτώσης. Εταιρείες τροφίμων, utilities και πολλές ακόμα εταιρείες πιθανότατα να μην επηρεαστούν καθόλου από την όλη κατάσταση. Από την άλλη οι αδάνειστες και με ρευστότητα επιχειρήσεις, θα ωφεληθούν σημαντικά από την όλη κατάσταση», τονίζει ο χρηματιστής.
Σύμφωνα με τον CEO της Fast Finance «μεσοπρόθεσμα η αγορά έχει γυρίσει πτωτική, παρόλα αυτά το επόμενο διάστημα το πιο πιθανό είναι να δώσει μία σημαντική διόρθωση της πτώσης διορθώνοντας την υπερβολή του τελευταίου διαστήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα δώσει την ευκαιρία στους έχοντες τίτλους να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και παράλληλα μπορεί να δώσει σημαντικά κέρδη σε αυτούς που τοποθετούνται σε καλές εταιρείες στην διάρκεια της πτώσης»
Τεχνικά δεδομένα
Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «σε ημερήσια γραφήματα είναι νωρίς πάρουμε κάποιο αγοραστικό σήμα με τα ωριαία γραφήματα σε δείκτες και στην πλειονότητα των μετοχών να μας έχουν δώσει αγοραστικά σήματα με stop το χαμηλό της αγοράς».
Για το Γενικό Δείκτη τονίζει πως πλέον βλέπει τιμές που είχε το 2016 αλλά και το 2012, όμως σε κάθε περίπτωση η επαναφορά πάνω από τις 600 μονάδες είναι καθοριστική. Στον αντίποδα, σημειώνει πως μια διάσπαση των 538 μονάδων μπορεί να δώσει συνέχιση της πτώσης έως τις 500 μονάδες αλλά και τις 450 μονάδες που είναι το χαμηλό του 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο «η αγορά είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να κινείται με μεγάλες ταχύτητες και μεγάλες μεταβολές, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή.