Την αύξηση του βασικού επιτοκίου αναφορά κατά 0,25% σύντομα, ενδεχομένως μετά την πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου καθώς επίσης και τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών ( FED) χθες το βράδυ. Η κίνηση δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς η FED προσπαθεί να «απαντήσει» στον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Θα είναι η πρώτη φορά μετά από τον Δεκέμβριο του 2018.
Η επιτροπή επισήμανε ότι η μηνιαία αγορά ομολόγων της κεντρικής τράπεζας θα ανέλθει σε μόλις 30 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να τελειώσει τον Μάρτιο, ίσως και την ίδια στιγμή που θα αυξηθούν τα επιτόκια. Στην ουσία, οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν εμπεριείχαν την «δυσάρεστη» έκπληξη» και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η επενδυτική κοινότητα στο δρόμο προς το Μάρτιο.
Είναι σαφές ότι η μεταβλητότητα από εδώ και στο εξής δεδομένων των συνθηκών, θα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας των αγορών.
Σαν να ήθελαν να προκαταλάβουν την απόφαση της FED ,οι αγοραστές βροντοφώναξαν «παρών» στην χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας με εκρηκτική κίνηση του Τραπεζικού κλάδου που προσέφερε ένα εντυπωσιακό gap-up στην διαγραμματική πορεία του προς τον επόμενο στόχο των 670 μονάδων .
Ο Γενικός δείκτης υπερέβη εκ νέου τον πήχη των 930 μονάδων, δημιουργώντας ελπίδες για προσέγγιση –και γιατί όχι υπέρβαση- του υψηλού των 960 μονάδων. Το ενδιαφέρον των αγοραστών αποδείχθηκε εκτεταμένο σε όλο το εύρος της αγοράς με συνέπεια μόνο δυο τίτλοι του FTSE-XA/Large Cap να παραμένουν σε αρνητικό έδαφος ( Τιτάνας και Ελλάκτωρ).
Η δυναμική συγκεκριμένων τίτλων που διαφαίνεται στις ανοδικές συνεδριάσεις αποτυπώνουν ένα πλέγμα ειδήσεων και αναφορών ξένων Οίκων που δεν αφήνουν αδιάφορους τους επενδυτές, δημιουργώντας μια θετική εικόνα για την ελληνική αγορά, παρά τις γενικότερες ανησυχίες των διεθνών επενδυτών, για τις νομισματικές πολιτικές, τις πιέσεις του πληθωρισμού και για το ποια θα είναι η διάρκειά τους και τα προβλήματα ενέργειας και εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σήμερα ο CEO και Πρόεδρος της JP Morgan Jamie Dimon θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό με αντικείμενο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την παρουσία της JP. Morgan στην Ελλάδα, που η ενίσχυσή της επικυρώνεται με τη πολύ πρόσφατη συμφωνία με την Viva Wallet και την απόκτηση ενός πακέτου μετοχών της τάξεως του 49%, που κατά τα φαινόμενα αποτελεί στρατηγική κίνηση στις πληρωμές σε ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σε μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.
Θυμίζουμε ότι η συμφωνία της J.P. Morgan με τη Viva Wallet έγινε μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της πρώτης να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με την Volkswagen Financial Services AG, με σχέδιο να αποκτήσει ένα ποσοστό ελέγχου κοντά στο 75% στην πλατφόρμα πληρωμών της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον κομμάτι στο πάζλ της «αυριανής» ημέρας για την ελληνική οικονομία, πρόσθεσε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε συνέντευξή του πού θίγει όλα τα θέματα που την αφορούν άμεσα : Ανάπτυξη, κατώτατος μισθός, πληθωρισμός και κυρίως η εκτίμησή του για το πότε η χώρα μας θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα αποτέλεσαν τα κύρια σημεία της παρέμβασής του.
«Η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα σίγουρα το 2023, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει προς το τέλος του 2022, δήλωσε ο διοικητής, ενώ είπε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΤτΕ δείχνουν ρυθμό ανάπτυξης 8,5% έως 9% για το 2021 και εφικτό έναν ρυθμό 4,5% έως 5% για φέτος. «Να σας δώσω ένα παράδειγμα: αυτή τη στιγμή γύρω στα 100 περίπου funds - κεφαλαιακοί οργανισμοί - ασχολούνται με την Ελλάδα. Όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, θα γίνουν 1.000. Άρα, καταλαβαίνετε ότι θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την προσέλκυση επενδύσεων, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, συμπλήρωσε.
Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται μετά και τη μακρά περίοδο των μνημονιακών χρόνων σε διαφορετική φάση, καθώς προσπαθεί να επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων ειδικά σε σύγκριση με αυτές των διεθνών αγορών παραμένουν ελκυστικές. Το μεγάλο της πρόβλημα, το διογκωμένο δημόσιο χρέος, θα μειωθεί κυρίως με την αύξηση του παρονομαστή σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμιστικές τομές που οφείλει να ακολουθήσει η χώρα.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Ο δείκτης επανήλθε δυναμικά πάνω από τις 930 μονάδες, χωρίς να επισκεφτεί την στήριξη των 904 μονάδων και επιστρέφει στο δρόμο προς τα υψηλά των 960,88 μονάδων. Όσο η αγορά κινείται πάνω από την στήριξη των 880 μονάδων απ΄ όπου διέρχεται και ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών, η τάση παραμένει ανοδική. Πρώτη σημαντική στήριξη οι 904 μονάδες σημείο απ όπου διέρχεται και ο απλός κινητός μέσος των 50 ημερών. Στις 55 μονάδες ο ταλαντωτής Rsi 14.