Τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης καταγράφοντας την πιο αρνητική εβδομαδιαία επίδοση από τις 13 Μαρτίου του 2020. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριαρχεί κάθε άλλης εξέλιξης καθώς τα απόνερα στο πεδίο οικονομίας έχουν καταλυτική επίδραση στην ψυχολογία της Αγοράς με σημείο αναφοράς όσα διαδραματίζονται στο ενεργειακό μέτωπο.
Τα χρηματιστηριακά κέρδη της χρονιάς εξανεμίστηκαν, οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει περί τα 11 δισ. ευρώ από τα ψηλά τους χωρίς να υπάρχει ορατό σημείο αποκλιμάκωσης της έντασης. Υπό αυτές τις συνθήκες οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας της περυσινής χρονιάς έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, η προστασία του κεφαλαίου έχει γίνει προτεραιότητα και οι διεθνείς εξελίξεις υπαγορεύουν την τάση εντός και εκτός των τειχών. Ο πανικός έχει επιστρέψει μετά από δύο χρόνια απουσίας στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια καθώς «κάθε ημέρα είναι μια καινούργια ημέρα» υπό την έννοια των πρωτόγνωρων –για μια ακόμα φορά- καταστάσεων που επικρατούν σε κομβικούς τομείς της οικονομίας.
Το μίγμα πληθωρισμός σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τιμές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ είναι αυτή τη στιγμή το βασικό οικονομικό πρόβλημα που η Ευρώπη καλείται να λύσει χωρίς -μέχρι τώρα- να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και τη διάρκεια που ενδεχομένως να χρειαστεί για να θεωρηθεί η κατάσταση διαχειρίσιμη.
Μέχρι να δοθούν κάποιες πειστικές απαντήσεις τα πάντα μπαίνουν σε μια καθοδική αναθεώρηση: Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, κερδοφορία εταιριών, επιχειρηματικές συμφωνίες κλπ. Οι αγορές είθισται να ενσωματώνουν πάντα τα πιο απαισιόδοξα σενάρια στις τιμές ακολουθώντας μια συντηρητική λογική και να χτίζουν όταν υπάρξει αναίρεση των αρνητικών προσδοκιών. Αυτό εξηγεί πολλά από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα Χρηματιστήρια.
Η διαγραμματική εικόνα παρέμεινε υπό πίεση με τους ταλαντωτές να μπαίνουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών για πρώτη φορά σε ημερήσια βάση μετά τον Ιούλιο του 2021. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον τεχνικά σε καθεστώς πτωτικής αγοράς μετά τη διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών την περασμένη Τετάρτη ολοκληρώνοντας μια διαδρομή ανοδικής αγοράς που ξεκίνησε από τις 13 Νοεμβρίου του 2020. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα έχει απομείνει μόνο το οχυρό των 810 μονάδων πριν μιλήσουμε για ολική αντίστροφή κλίματος και καθολική διαφυγή της Αγοράς από τις κοντινές της στηρίξεις.
Κατά τα λοιπά η ετυμηγορία των βραχυπρόθεσμων κινητών μέσων και του MACD έχει γυρίσει απαισιόδοξη, ενώ οι όγκοι που παρατηρήθηκαν σε καθαρά πτωτικές συνεδριάσεις ήταν ιδιαίτερα φορτισμένοι πηγαίνοντας ισχυρά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, δείγμα της έντασης των πωλήσεων. Λόγω των υποτιμήσεων θα αναμέναμε την Αγορά να επιβραδύνει το ρυθμό της και ενδεχομένως να επιχειρήσει κάποια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις τηρουμένων των ακραίων αναλογιών πτώσης που έχουν προηγηθεί, ωστόσο επισημαίνουμε ότι σε ακραίες υποτιμήσεις δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η εκδήλωση μιας αντίδρασης είναι και το τέλος της πτώσης.