«Το να παρακολουθείς μπογιά στον τοίχο να στεγνώνει, ίσως να έχει περισσότερο ενδιαφέρον από αυτά που συνέβησαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α.», ήταν η άποψη γνωστού παράγοντα της αγοράς και αλλοίμονο αν η πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ήταν μία «πρόγευση» για το τι θα επακολουθήσει στις υπόλοιπες συνεδριάσεις του Ιουλίου και πολύ περισσότερο το τι θα γίνει τον Αύγουστο στο ελληνικό χρηματιστήριο, που θεωρείται και το «peak» των διακοπών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, θα συνεχίσει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, όμως για να μπορέσει αυτή να φανεί ελκυστικότερη, πρέπει να αυξήσει την συναλλακτική της δραστηριότητα και να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα σε επιμέρους μετοχές.
Όλα δείχνουν ότι οι διεθνείς αγορές θα παραμείνουν νευρικές, σε μια προσπάθεια να προβλέψουν την ένταση και τη χρονική διάρκεια μιας περιόδου στασιμοπληθωρισμού, που για ορισμένους έχει ήδη ξεκινήσει και για άλλους θα ξεκινήσει τον προσεχή χειμώνα και αυτό το τελευταίο προαναγγέλλεται από όλο και περισσότερους επενδυτικούς οίκους.
Μάλιστα ορισμένοι παράγοντες της αγοράς, «προχωρούν ένα βήμα παρακάτω», προβλέποντας πως «ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού θα θέσει σε πολιτική δοκιμασία σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ενδεχομένως την εικόνα ενότητας και αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Στο χαμηλότερο επίπεδο από την κατάρρευση της Lehman Brothers, μείωσαν οι μεγάλοι επενδυτές τις θέσεις τους σε μετοχές. Οι διαχειριστές funds μείωσαν αυτόν τον μήνα την καθαρή ‘overweight’ θέση τους στις μετοχές, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ ενίσχυσαν επίσης τις θέσεις μετρητών σε υψηλό 21 ετών και στο 6,1% των υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού», σύμφωνα με έρευνα της Bank of America σε 259 διαχειριστές επενδύσεων με συνδυασμένο ενεργητικό $722 δισ.
Από την άλλη η προσοχή των ενεργών επενδυτών, εντός και εκτός των τειχών, θα παραμείνει επικεντρωμένη στις ανακοινώσεις – κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξάνει τα επιτόκια, μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στον στόχο του 2%», διαμήνυσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στον γερμανικό όμιλο Funke Mediengruppe.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, συνολικά 75 κεντρικές τράπεζες, περίπου οι τρεις στις τέσσερις από αυτές που παρακολουθεί το Ταμείο, έχουν αυξήσει τα επιτόκιά τους από τον Ιούλιο του 2021 κατά μέσο όρο 3,8 φορές. Η μέση αύξηση των επιτοκίων στις αναπτυγμένες οικονομίες ήταν 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ για τις αναπτυσσόμενες ήταν σχεδόν διπλάσια (3 μονάδες). Μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η Ιαπωνία είναι η μόνη από τις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες που δεν έχει προχωρήσει σε περιοριστική νομισματική πολιτική.
Υπενθυμίζεται η συνεδρίαση της Fed την προσεχή Τετάρτη, όπου πιθανολογείται νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν το σενάριο για αύξηση 1%.
«Θετικά για το αξιόχρεο των τραπεζών της ευρωζώνης είναι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ και το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε για τη συγκράτηση των spreads», σύμφωνα με την Moody's.
Ο οίκος εξηγεί ότι «η αύξηση των επιτοκίων θα στηρίξει όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, επειδή έχουν μεγαλύτερο ποσοστό δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια σε σχέση με τις τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης και είναι περισσότερο εξαρτημένες από τις καταθέσεις για τη χρηματοδότησή τους».
Από την άλλη, το Χ.Α. καλείται να απαντήσει πώς η Ελλάδα και η ελληνική αγορά θα εξαργυρώσουν τα πολλά θετικά που συγκεντρώνουν.
Το επιφυλακτικό σενάριο δείχνουν να έχουν υιοθετήσει οι ξένοι παίκτες στο Χ.Α., παραμένοντας σε θέση θεατή και αυτό επιβεβαιώνεται από τους χαμηλούς ημερήσιους τζίρους.
Έτσι οι αγοραστές είναι ελάχιστοι και αρκετές μετοχές εταιρειών στηρίζονται από τις αγορές ιδίων, που έχουν ενεργοποιήσει αρκετές εισηγμένες.
Εννοείται ότι σε περίπτωση θετικής έκπληξης, που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα, αυτή θα τύχει θετικής υποδοχής και θα ενεργοποιήσει ένα σημαντικό «relief rally».
«Οι πάντες περιμένουν ένα βαρύ χειμώνα, με τη διαφορά ότι όταν όλοι περιμένουν κάτι αυτό δεν έρχεται, τουλάχιστον στον βαθμό που αναμένεται. Το μέλλον θα μας δείξει ποιοι ήταν στη ‘σωστή όχθη’. Το μόνο σίγουρο είναι ότι διαλέγοντας εταιρείες με καλά μεγέθη και growth δύσκολα θα χαθούν λεφτά», τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο ΔΤΡ κινούμενος μεταξύ 491,48 (-1,26%) και 502,10 μονάδων (+0,88%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 494,65 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,62%.
Η ίδια συμπεριφορά και από τον ΓΔΧΑ που κινήθηκε μεταξύ 833,65 (+0,44%) και 826,36 (-0,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 828,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.
Ο τζίρος βυθίστηκε στα 31,5 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΠΕΙΡ (+1,10%), ΕΥΔΑΠ (+1,45%), ΚΟΥΕΣ (+1,60%), ΛΑΜΔΑ (+3,25%) και ΜΥΤΙΛ (+1,79%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΤΕ (-2,85%), ΟΛΠ (-2,90%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,25%) και ΣΑΡ (-2,95%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μπόρεσαν να σημειώσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές οι ΙΝΛΟΤ (+12,07%), ΙΝΤΚΑ (+3,23%), ΟΤΟΕΛ (+3,09%), ΜΙΓ (+2,47%) και ΕΠΣΙΛ (+1,89%).
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΟΛΠ (-2,90%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,628 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, (καθαρό ποσό: 0,5966 ευρώ ανά μετοχή).
Επίσης, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 93.750 νέες (KΟ) μετοχές της Παπουτσάνης (+0,40%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 5 στελέχη της εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής 1,00 ευρώ. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 27.098.594.