Μέχρι στιγμής η χρηματιστηριακή χρονιά έχει δύο πρόσωπα: Από το ξεκίνημα έως τις 23 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και από τότε έως σήμερα. Το ισοζύγιο κερδισμένων-χαμένων από εκείνο το χρονικό σημείο έχει μετατοπιστεί υπέρ των χαμένων: Οι 92 κερδισμένες μετοχές του Φεβρουαρίου έχουν περιοριστεί σε μόλις 50 στο τέλος Μάιου παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινείται σχεδόν στα ίδια επίπεδα από την αρχή του έτους. Επίσης, οι σημαντικές αποδόσεις που καταγράφηκαν στο ξεκίνημα της χρονιάς έχουν περιοριστεί και στην κορυφή της λίστας των εταιριών με τη μεγαλύτερη απόδοση παρατηρούνται εταιρίες που βρίσκονται σε καθεστώς δημόσιας πρότασης.
Η έκπληξη της χρονιάς είναι η επίδοση των διυλιστηρίων. Ο σχετικός κλαδικός δείκτης είναι ο μόνος που ως τώρα δεν καταγράφει απώλειες σε κανέναν από τους πέντε μήνες του 2022, ενώ τα συνολικά κέρδη ξεπερνούν το 14%. Ο λόγος πίσω από αυτή τη σταθερή και ισχυρή -τηρουμένων των συνθηκών- συμπεριφορά είναι αφενός το ευνοϊκό περιβάλλον στα περιθώρια διύλισης και η σημαντική αύξηση της ζήτησης στα καύσιμα κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης. Επιπλέον, η προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα αναγνωρίζεται πλέον από την επενδυτική κοινότητα καθώς οι δύο εταιρίες έχουν έμπρακτα ξεκινήσει την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου που αφορά την επέκταση τους στις ΑΠΕ.
Στον αντίποδα βρίσκονται τα τρόφιμα και οι εταιρίες κοινής ωφελείας. Πρακτικά μιλάμε για τη Coca Cola και τη ΔΕΗ οι οποίες για διαφορετικούς λόγους αλλά από κοινή αιτία πιέστηκαν σε αυτό το διάστημα. Η απώλεια εσόδων από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας και η έκτακτη φορολογία των κερδών έβαλαν τις δύο εταιρίες στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων λόγω του έντονου θεσμικού χαρακτήρα του χαρτοφυλακίου τους. Αντίστοιχα πίεση παρατηρείται και σε εταιρίες που έχουν υψηλό κόστος πρώτων υλών ή εξαρτώνται από παράγωγα προϊόντα πετρελαίου και μεταφορικό κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου στο ΚΡΙ-ΚΡΙ η μείωση στα λειτουργικά περιθώρια σε σχέση με το περυσινό α’ τρίμηνο ξεπέρασε τις 1000 μονάδες βάσης (10%) με τη μετοχή να καταγράφει απώλειες σχεδόν 27% από την αρχή του έτους. Αντίστοιχα η μετοχή της Τιτάν βρίσκεται 7% χαμηλότερα λόγω των επιβαρύνσεων από το ενεργειακό κόστος και από την υστέρηση των λειτουργικών κερδών κατά 17% στο α’ τρίμηνο. Σε ένα περιβάλλον μηδενικής συστημικής επίδρασης επομένως τα θεμελιώδη δικαιολογούν τους υστερήσαντες.
Από εκεί και πέρα το επενδυτικό κοινό φαίνεται προσανατολισμένο σε μετοχές παντός καιρού που δεν επηρεάζονται τόσο από το κόστος της ενέργειας και έχουν καλά μερίσματα (Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) ή έχουν ένα υποσχόμενο επιχειρηματικό πλάνο (Μυτιληναίος, Τερνα Ενεργειακή, Εθνική Τράπεζα, Eurobank). Οι μετοχές αυτής της κατηγορίας έδειξαν να επηρεάζονται λιγότερο από το αρνητικό κλίμα και η συμπεριφορά τους φαίνεται να εξαρτάται περισσότερο από την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων και το κόστος ευκαιρίας που περιέχουν τα αξιόλογα μερίσματα τους.
Όπως και να έχει η Ελληνική Αγορά συγκριτικά με τις ξένες αγορές στάθηκε ικανοποιητικά σε αυτό το χρονικό διάστημα δεδομένου ότι οι κυριότερες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές αγορές βρίσκονται χαμηλότερα κατά 9%. Ως τώρα οι ενδείξεις για το υπόλοιπο της χρήσης στις βασικές παραμέτρους της κερδοφορίας δε φαίνεται να αλλάξουν και αυτό θα έχει την ανάγνωση του στις μετοχές που θα υπεραποδίδουν. Αν όμως η πολεμική ένταση αποκλιμακωθεί και το ενεργειακό κόστος πέσει κάποια στιγμή στο υπόλοιπο της χρονιάς μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε τις εταιρίες που θα υπεραποδώσουν σε αυτές που είναι βαθιά υστερήσαντες ως τώρα. Αν...