Ο Οκτώβριος εξέπληξε θετικά και η Ελληνική Αγορά ακόμα θετικότερα αφού μία συνεδρίαση πριν το τέλος του έχει την καλύτερη μηνιαία απόδοση φέτος με συνολικά κέρδη από το τέλος Σεπτεμβρίου σχεδόν 8%
Τα καλά νέα από την εταιρική κερδοφορία έχουν δημιουργήσει θεμελιώδεις αναστολές στους επενδυτές, καθώς η αίσθηση των φθηνών αποτιμήσεων επιβεβαιώνεται από την εικόνα της χρήσης και στο γ’ τρίμηνο. Ωστόσο το ενδιαφέρον έχει περιοριστεί, ένδειξη περισσότερο αναμονής και λιγότερο κόπωσης, αφού η αγορά εκτός από τα αποτελέσματα αναμένει και νέα από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών.
Κεντρικό γεγονός την εβδομάδα που ξεκινάει είναι η συνεδρίαση της FED και η απόφαση για τα επιτόκια την προσεχή Τετάρτη (20:30). Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει αύξηση 75 μονάδων βάσης, ωστόσο το ζητούμενο παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής στο προσεχές μέλλον.
Μέχρι στιγμής τα δεδομένα δεν δείχνουν κάποια αποκλιμάκωση στο μέτωπο του πληθωρισμού ή είσοδο σε βαθιά ύφεση για την αμερικανική οικονομία αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ακόμα αύξηση 75 μονάδων βάσης στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς (14 Δεκεμβρίου) και διατήρηση των συνθηκών πιστωτικής σύσφιξης. Παρόλα αυτά οι ενδείξεις κορύφωσης που παρατηρούνται στις αγορές ομολόγων ενδεχομένως να υπαγορεύουν έναν ηπιότερο ρυθμό αύξησης με μεγαλύτερα διαλείμματα ανάμεσα στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Σε κάθε περίπτωση με την αγορά να έχει ήδη τιμολογήσει επιτόκια της τάξεως του 5% για το α’ εξάμηνο του 2023 οποιαδήποτε ένδειξη προς έναν ηπιότερο ρυθμό αύξησης θα ενισχύσει το ράλι των μετοχών που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου και το οποίο βρήκε πρόσφορο έδαφος στα ως τώρα συμπαθητικά δεδομένα της κερδοφορίας του γ’ τριμήνου: Από τις 170 εταιρίες (34%) του S&P που έχουν ανακοινώσει μεγέθη η κερδοφορία είναι μειωμένη 3,2% με αύξηση τζίρου 9,7%. Το 77% των εταιριών έχουν ανακοινώσει κερδοφορία υψηλότερη από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρά το διστακτικό τέμπο στις διακυμάνσεις του έκανε την υπέρβαση διασπώντας ανοδικά τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών διατηρώντας τις τιμές του για τέσσερις συνεδριάσεις υψηλότερα από το σημείο καμπής. Η προσεκτική διόρθωση που ακολούθησε ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς οι ταλαντωτές έφθασαν ως τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου. Ιδανικά οι αγοραστές δεν θα ήθελαν να δουν το Γενικό Δείκτη να επιστρέφει σε κλείσιμο κάτω από τις 850 μονάδες αφού θα αναιρούσε την όποια θετική δυναμική περιέχει η διατήρηση της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης.
Ακόμα και με αυτές τις χαμηλές μέσες ημερήσιες συναλλακτικές συνθήκες ο Γενικός Δείκτης διεκδικεί με αξιώσεις την επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε και η πτωτική κίνηση στα μέσα Αυγούστου. Δεν θα είναι εύκολο καθώς ο σκληρός πυρήνας της καθοδικής κίνησης είναι η ζώνη μεταξύ 860 – 880 μονάδων, στην οποία οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ήταν μεταξύ 60 και 90 εκατ. ευρώ.