Ο Σεπτέμβριος ήταν ο τρίτος χειρότερος μήνας για τον Γενικό Δείκτη στην μετά-πανδημίας εποχή, και μάλιστα σε ένα περιβάλλον πιέσεων στις διεθνείς αγορές. Κι ενώ οι μετοχές φωνάζουν για υψηλότερες αποτιμήσεις στο ταμπλό, η φωνή τους δεν φτάνει στα αυτιά των διστακτικών επενδυτών.
Εξαιρουμένων των μηνών του Οκτωβρίου 2020 (-8,84%) και Ιανουαρίου 2021 (-7,36%), ο Σεπτέμβριος κατέγραψε τις χειρότερες μηνιαίες απώλειες -6,26%. Εν αντιθέσει, οι διεθνείς δείκτες μεσοσταθμικά δεν είχαν αυτήν την εικόνα, διότι ο Σεπτέμβριος ήταν πραγματικά ο πιο «βαρύς» μήνας με τις πιο αρνητικές προσδοκίες, χωρίς να αμελείται το γεγονός ότι εκείνοι ανήλθαν περίπου 25% πάνω από τα υψηλά προ πανδημίας επίπεδα. Κι όλα αυτά, λόγω της επικείμενης παρέμβασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ -αρχικά- στο πρόγραμμα επαναγοράς των εγχώριων κρατικών ομολόγων για την αντιμετώπιση της πληθωριστικής μέγγενης.
Το αφήγημα αυτό έχει προεκτάσεις και στην πορεία του ΧΑΑ, υπό το πρίσμα της παρατηρηθείσας συσχέτισης αυτής με την αντίστοιχη των μεγάλων βασικών δεικτών. Έτσι, αφενός η επίδραση στην παγκόσμια οικονομία ως απότοκο της οικονομικής δραστηριότητας, αφετέρου η αυτοπροσδιοριζόμενη αποφυγή στοιχείων ενεργητικού «υψηλού ρίσκου» οδηγεί μοιραία στο συμπέρασμα της κρισιμότητας της περίπτωσης. Και στην περίπτωση που οι μεγάλοι δείκτες διατηρήσουν την πτωτικότητα των ημερών, το ΧΑΑ δεν έχει καμία τύχη, και φυσικά άδικα.
Διότι πολύ απλά, το μακροοικονομικό πλαίσιο της χώρας μας στο μέρος που της αναλογεί ως μέλος της ΕΕ, τα θεμελιώδη των εισηγμένων (ή έστω μιας μεγάλης ομάδας αυτών) και τα σημαντικά σε ποιότητα και ποσότητα κεφάλαια που είτε μετακινήθηκαν εγχώρια είτε εισήλθαν στο σύστημα με τον έναν (ΑΜΚ και ομολογίες) ή με τον άλλον (δημοσιονομική στήριξη) τρόπο, δικαιολογούν περαιτέρω συνέχιση του ανοδικού σεναρίου στο Χρηματιστήριο.
Ωστόσο, η αδιαφορία των αγοραστών είναι έκδηλη πολλές συνεδριάσεις τώρα. Και μην αμφιβάλλει κανείς: το πλαγιοκαθοδικό μοτίβο που παρακολουθούμε δεν οφείλεται σε έντονες ρευστοποιήσεις μεγάλης έκτασης, αλλά σε μειωμένη διάθεση για ανάληψη θέσεων ή υποστήριξη υφιστάμενων τέτοιων.
Το τελευταίο επιρρωνύεται τόσο από τη χαμηλότατη μέση συναλλακτική δραστηριότητα, όσο και από την αίσθηση στο ταμπλό, που προς το παρόν χαρακτηρίζεται από μια ενδογενή ανθεκτικότητα στους «ενδιαφέροντες» τίτλους ανεξαρτήτου κεφαλαιοποίησης ή κλάδου, ενώ παραδόξως έχουμε κι έναν υπομονετικό τραπεζικό κλάδο που δεν έχουμε συνηθίσει.
Επομένως, η εικόνα των τελευταίων ημερών στο ΧΑΑ είναι μικτή. Από τη μία, διατηρούμε ένα πτωτικό momentum, που οδηγεί στις 835 μονάδες, ως μεσοπρόθεσμη στήριξη στον πλαγιοανοδικό σχηματισμό.
Από την άλλη, έχουμε μια ορεξάτη αντίδραση που πάτησε καλά στις 870 και στοχεύει στις 895.
Θεωρούμε ότι το κλειδί μεσοπρόθεσμα είναι η περιοχή 895-900 μονάδων, διότι οριοθετεί το αρνητικό momentum που υφίσταται αυτήν τη στιγμή στο ΧΑΑ. Και πιθανότατα, μια διάσπαση αυτού θα συνοδευτεί από καλά νέα στην εγχώρια (που βρίθει τέτοιων) και στη διεθνή σκηνή (βλέπε Fed) με αντίστοιχη υπεραπόδοση δεικτοβαρών μετοχών, γιατί όχι και των τραπεζικών.
Ωστόσο, όσο ο πληθωρισμός έχει μεταμορφωθεί σε δαμόκλειο σπάθη στις ΗΠΑ, με τις τιμές των εμπορευμάτων - πρώτων υλών - καυσίμων - μεταλλευμάτων και τους μισθούς να είναι σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά, η πιθανότητα να μην ληφθούν σκληρά μέτρα είναι πολύ μικρή, και ίσως πλέον καθυστερημένη. Εξ ου και η αδυναμία των επενδυτών να ακούσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στο ΧΑΑ.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.