Η ανοδική διάσπαση του ψυχολογικού επιπέδου των 1.000 μονάδων, σήμανε πολλά όχι μόνο για τους 15.000 ενεργούς επενδυτικούς λογαριασμούς. Αλλά και τους αδρανείς επενδυτές, που μπορεί να απείχαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν είναι εντελώς αδιάφοροι για το Χρηματιστήριο. Σήμανε επίσης πολλά για τις χρηματιστηριακές εταιρείες, τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, αλλά και τις τράπεζες, αφού θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες εκτέλεσης, διαμεσολάβησης, συμβουλευτικής, διαχείρισης, υπηρεσίες νέων εκδόσεων, δημοσίων εγγραφών και άλλες.
Και έχει ενδιαφέρον πως η κατάκτηση των 1.000 μονάδων συνοδεύεται από επιχειρηματικά, χρηματιστηριακά και μακροοικονομικά δεδομένα, τα οποία αφ’ ενός δικαιολογούν και υποστηρίζουν την άνοδο των τιμών και αφ’ ετέρου υπόσχονται συνέχιση της τάσης.
Γράφημα 30 ημερών του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Deals και νέα
Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, οι αγορές που πραγματοποιούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, η ανάδειξη της Eurobank σαν μια από τις κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως στις πρακτικές ESG, η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat, η συμφωνία της Mytilineos με την Saint-Gobain, η έκδοση ομολόγου ΑΤ1 της Alpha Bank, η απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας από την Παγκρήτια Τράπεζα, η έκδοση ομολογιακού δανείου της Frigoglass, η αλλαγή σελίδας στη ΛΑΡΚΟ, η αύξηση του ποσοστού της Helikon Investments στην Eurobank, η συμφωνία προμήθειας καλωδίων της Hellenic Cables και η εξαγορά της GGSoft από την Entersoft είναι μερικές μόνο από τις ειδήσεις του τελευταίου διημέρου που πιστοποιούν πως το Χρηματιστήριο κινείται παράλληλα με την οικονομία. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που αναφέρονται είτε σε κερδοσκοπικό παιχνίδι, είτε σε κίνηση εν όψει των εκλογών.
H χρηματιστηριακή αγορά έχει μπροστά της δυο γεγονότα που μόνο θετικά μπορούν να την επηρεάσουν.
Επενδυτική βαθμίδα
Το πρώτο είναι η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα δώσει ένα τέλος στη μακρινή διαδρομή που είχε ξεκινήσει το 2012. H Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο ΒΒ+ της Fitch (27/01/2023), στο BB+ της S&P (22/04/2022), στο BB(high) της DBRS (18/03/2022) και στο Ba3 της Moody’s (0611/2020), ένα μόλις βήμα από την επίτευξη του στόχου.
H επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε από μόνη της σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου στις 1.250 με 1.300 μονάδες. Αφ’ ενός η αναβάθμιση αυτή θα απελευθερώσει ξένα κεφάλαια που επιθυμούν να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά αδυνατούσαν, διότι η Ελλάδα παρέμενε εκτός «επενδυτικών κριτηρίων». Αφ’ ετέρου η επενδυτική βαθμίδα θα αποκλιμακώσει το ύψος των επιτοκίων που δανείζεται το Δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των λογιστικών καταστάσεων, των κερδοφοριών και των αποτιμήσεων των εισηγμένων εταιρειών.
Αποεπένδυση ΤΧΣ
Το δεύτερο γεγονός είναι η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από τις μετοχικές συμμετοχές που κατέχει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η μεταβίβαση των μετοχών που ουσιαστικά βρίσκονται σε χέρια του Δημοσίου, αναμένεται να γίνει σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Τα deαls αυτά που θα οδηγήσουν στην είσοδο νέων ξένων ισχυρών στρατηγικών επενδυτών στη Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να μεταβάλλουν τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη.
Εκτός από αυτά τα δυο κομβικά για το Χρηματιστήριο γεγονότα, την πορεία της αγοράς θα την καθορίσουν τόσο ο σημαντικός αριθμός των deals που βρίσκονται σε εξέλιξη, όσο και η βελτιστοποίηση των οικονομικών μεγεθών στις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών. Μοναδικός αστάθμητος παράγοντας το εκλογικό και μετεκλογικό σκηνικό. Ωστόσο το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, δείχνει να μην υπερτιμά αυτό το ρίσκο.
Διαβάστε ακόμα: