Συνεδρίαση που κυριάρχησαν οι εναλλαγές προσήμων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έλλειψαν οι σημαντικές βοήθειες από τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τα νέφη ανησυχιών να κυριαρχούν και τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις που αφορούν το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, τις αυξανόμενες ανησυχίες για ύφεση, αλλά και τα νέα lockdowns στην Κίνα, λόγω Covid.
Στάση αναμονής και από τους περισσότερους traders, που περιμένουν τις αυριανές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αλλά και το ξεκίνημα των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου – α΄ εξαμήνου, με την αυλαία να ανοίγουν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.
Από την άλλη, σαφές ήταν το μήνυμα των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup ότι, «τα κράτη μέλη θα πρέπει να περάσουν από τα γενικά μέτρα στήριξης σε στοχευμένα, μόνο για ευάλωτους, παρά τον καλπασμό του πληθωρισμού. Θα πρέπει κάθε χώρα να κινηθεί με βάση τα δημοσιονομικά της περιθώρια και με το βλέμμα στη βιωσιμότητα του χρέους».
Παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες στο Χ.Α. και τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις - επιστροφές κεφαλαίου, στην παρούσα φάση η αποστροφή επενδυτικού κινδύνου και η φροντίδα διατήρησης του κεφαλαίου, λόγω του αρνητικού διεθνούς κλίματος, είναι αυτά που δείχνουν να έχουν πρωτεύοντα ρόλο, παραμερίζοντας ακόμα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώνονται.
Οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα, ωστόσο η αβεβαιότητα για το πώς θα διαμορφωθεί το οικονομικό περιβάλλον το β’ εξάμηνο 2022 και το α’ εξάμηνο του 2023, φαίνεται να οδηγεί στην αναβολή των τοποθετήσεων σε ελληνικές μετοχές.
Απόλυτα απογοητευμένοι δηλώνουν όλο και περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, διερωτώμενοι τι μέλλει γενέσθαι στο Χ.Α. και πόσο χειρότερα μπορεί να πάει ο τζίρος, αν φθάσει το «peak» των θερινών διακοπών.
Άλλωστε είναι κοινό μυστικό, ότι με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα, το μόνο που μπορεί να ελπίζει το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι η πλάγια κίνηση και το ελάχιστο ενδιαφέρον να εξαντλείται σε κινήσεις επιμέρους τίτλων.
Από την άλλη, η «ρηχότητα» της εγχώριας αγοράς, επέτρεψε στους λίγους σημερινούς αγοραστές, με τις πρωτοβουλίες που πήραν κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, να εξασφαλίσουν στον γενικό δείκτη όχι μόνο το θετικό πρόσημο, αλλά και το κλείσιμο σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας. Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω, έχουν ζητούμενο την διάρκεια.
«Το πρόγραμμα σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, η νέα έξαρση κρουσμάτων Covid στην Κίνα και οι ελλείψεις ενέργειας στην Ευρώπη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς η εγχώρια ειδησεογραφία δεν μπορεί να αντισταθμίσει την αρνητική τάση από το εξωτερικό», σημειώνει η Beta Sec.
«Περιμένουμε η αγορά να παραμείνει υπό πίεση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του υψηλού πληθωρισμού, αλλά και των νέων φόβων για τον τρόπο αντιμετώπισης του Covid από την Κίνα», αναφέρει η Eurobank Equities.
«Λόγω απουσίας σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την αρνητική τάση, περιμένουμε οι επενδυτές να παραμείνουν επιφυλακτικοί, λόγω των ενεργειακών και μακροοικονομικών ανησυχιών» αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Securities.
O ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 453,47 (-1,89%) και 472,87 μονάδων (+2,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 464,98 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,60%.
Ο ΓΔ κινήθηκε μεταξύ 783,52 (-0,77%) και 796,63 μονάδων (+0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 794,6 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,64%.
Ο τζίρος στα 50 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΕΕ (+2,15%), ΕΛΠΕ (+2%), ΚΟΥΕΣ (+2,56%), ΛΑΜΔΑ (+4,02%), ΜΟΗ (+2,15%), ΜΠΕΛΑ (+3,21%), ΑΛΦΑ (+1,87%), ΕΤΕ (+1,72% και ΕΛΧΑ (+1,31%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΥΡΩΒ (-1,47%) και ΤΕΝΕΡΓ (-1,03%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μπόρεσαν να σημειώσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές οι CENER (+5,47%) και ΕΚΤΕΡ (+1,83%).
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 5.617.282 ίδιες (ΚΟ) μετοχές του ΟΤΕ. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 442.483.326.