Χαμηλές επιδόσεις παρουσιάζει στο ξεκίνημα της χρονιάς η συναλλακτική δραστηριότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι πρώτες 40 ημερολογιακές ημέρες δεν έχουν φέρει κάποια ουσιώδη μεταβολή στην συναλλακτική κίνηση, αντιθέτως δείχνουν συνέχιση της υποτονικής διάθεσης.
Αν και η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα είναι αμετάβλητη σε σχέση με την περυσινή χρονιά (65 εκατ. ευρώ) ο Ιανουάριος έτρεξε με μείωση 15% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 και 27% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Ο Φεβρουάριος ως τώρα όχι μόνο δεν έχει δείξει ανάλογη εικόνα αλλά εμφανίζει μεγαλύτερη επιβράδυνση σε σχέση με τον περυσινό Φεβρουάριο (-23,4%) και ακόμα μεγαλύτερη με τον Ιανουάριο (-45%). Να ποιο είναι το ταμείο μέχρι και την προχθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ.
- Ο FTSE-25 πραγματοποιεί το 94,8% των συνολικών συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι οι 131 εταιρείες που βρίσκονται σε κανονική διαπραγμάτευση μοιράζονται το υπόλοιπο των 3,4 εκατ. ευρώ που απομένει μετά την αφαίρεση του μερίδιου των εταιρειών του FTSE-25 από τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές. Το μερίδιο των συστημικών τραπεζών στις συναλλαγές παραμένει ψηλό και είναι σχεδόν το 1/3 του συνόλου (34%). Η Εθνική Τράπεζα είναι ως τώρα η μετοχή με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών του ΧΑ που προσεγγίζει το 13,3% του συνόλου της Αγοράς. Από τις μη τραπεζικές ο ΟΤΕ έχει την μεγαλύτερη αξία με μερίδιο 11,2% στις συναλλαγές του ΧΑ.
- Από τις 131 μετοχές που δεν ανήκουν στο δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 63 έχουν μέση αξία συναλλαγών μικρότερη των 100.000 ευρώ. Ακόμα και η ελπιδοφόρα νέα εισαγωγή της Interlife δεν απέσπασε κάποιο ενδιαφέρον - παρόλο που είθισται στις νέες εισαγωγές - πραγματοποιώντας συναλλαγές που σε μέση ημερήσια αξία δεν ξεπερνούν τα 8.000 ευρώ. Κάτω από 1.000 ευρώ συναλλαγές την ημέρα κατά μέσο όρο πραγματοποιούν 32 μετοχές. Με τις προμήθειες του μπες/βγες, τα μεταβιβαστικά και το φόρο συναλλαγών είναι απορίας άξιο τι είδους πινακίδια βγαίνουν.
- Από τις 4 Δεκεμβρίου του 2020 έχει να κάνει συναλλαγές η κοινή μετοχή της 3Α. Το οποίο σημαίνει ότι ακόμα στο ταμπλό δεν έχει κάνει «σεφτέ» για το 2021. Η μετοχή με τις λιγότερες συναλλαγές το 2021 και την μικρότερη αξία συναλλαγών είναι η Euroxx, με μόλις 10 μετοχές και αξία 11,2 ευρώ. Βέβαια η συγκεκριμένη μετοχή διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά όπου τα πράγματα είναι διαφορετικά λόγω της μειωμένης ελεύθερης διασποράς.
- Η μετοχή της Interwοod (Ξυλεμπορία για τους παλαιούς της Σοφοκλέους) οδηγεί την κούρσα των αποδόσεων στην φετινή χρονιά με απόδοση 104%. Παρόλα αυτά η συναλλακτική παρουσία στο ταμπλό δεν είναι η ανάλογη αφού έχει πραγματοποιήσει κοντά στις 70.000 συναλλαγές σε τεμάχια ανοίγοντας στις 19 από τις 26 συνεδριάσεις του 2021. Η αξία των συναλλαγών της φέτος για τον διπλασιασμό της τιμής δεν είναι μεγαλύτερη από 15 χιλιάδες ευρώ. Με αυτά τα 15 χιλιάρικα ωστόσο η αποτίμηση της ανέβηκε από τα 5,5 εκατ. ευρώ στα 11 εκατ. ευρώ. Η προνομιούχος μετοχή της εταιρείας (ναι υπάρχει ακόμα) έχει ανοίξει φέτος σε 5 συνεδριάσεις έχοντας μια πιο… συντηρητική πορεία με άνοδο 30%.
Ένα μεγάλο μέρος της συναλλακτικής ένδειας αποδίδεται και στην φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, για αγορές μετοχών, νομισμάτων και εσχάτως κρύπτο. Επαγγελματίας του χώρου σχολίαζε ότι πλέον η ενασχόληση με το ΧΑ μοιάζει «σαν να κολυμπάς ανάποδα στο Νιαγάρα». Η ευκολία πλέον της πρόσβασης στις ξένες αγορές, το χαμηλό κόστος και οι αποδόσεις είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την ελκυστικότητα του ΧΑ ως οργανωμένη αγορά.
Επιπλέον, η πλειοψηφία των επενδυτικών κεφαλαίων θέτουν ως προϋπόθεση ελάχιστα όρια συναλλαγών που τους εξασφαλίζουν συγχρονισμό στις κινήσεις τους χωρίς να προκληθούν ακραίες μεταβολές στις τιμές επιτείνοντας έτσι το φαινόμενο της απομάκρυνσης των θεσμικών κεφαλαίων από το ΧΑ. Ας ελπίσουμε ότι το ξεκίνημα του 2021 δεν θα αποτελέσει οδηγό για την υπόλοιπη χρονιά.