Συνεδρίαση αντίδρασης, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας για το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Χ.Α. να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum των διεθνών αγορών, καθώς όλο και περισσότεροι από τους ενεργούς επενδυτές, τείνουν να πιστέψουν πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed θα είναι λιγότερο επιθετική, απ’ ότι αρχικά προβλεπόταν (τα επιτόκια ήδη βρίσκονται στο 1,5%) και αυτό σπεύδουν να το «εξαργυρώσουν» στα χρηματιστηριακά ταμπλό.
Ελλείψει σημαντικής εγχώριας ειδησεογραφίας, η προσοχή των λίγων ενεργών επενδυτών, θα παραμείνει στραμμένη στις διεθνείς αγορές και κυρίως στην Πέμπτη 21 τρέχοντος, καθώς ολοκληρώνεται το 10ημερο των τεχνικών ελέγχων στον «Nord Stream 1» και θα φανούν οι επιδιώξεις της Μόσχας, αλλά και οι πιθανότητες ενεργειακού σοκ στην Ευρώπη, ενώ η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την επιτοκιακή της πολιτική.
Όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. και ανεξάρτητα από πιθανά ανοδικά διαλείμματα, όλο και περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι «η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να αλλάξει βηματισμό, ούτε και συναλλακτικούς όγκους, βραχυπρόθεσμα η πτωτική της διάθεση παραμένει σε πλήρη ισχύ και οι επιμέρους κινήσεις σε ελάχιστους τίτλους, απλά δεν επιτρέπουν να μηδενίσει το ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η επιφυλακτική τάση ενισχύεται και από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι πιέσεις που μπορεί να επιστρέψουν στα ιταλικά ομόλογα, θα επηρεάσουν και τα ελληνικά spreads».
Με τα παραπάνω δεδομένα, παρά πολλά θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, όσον αφορά το εργαλείο για τον κατακερματισμό των αποδόσεων.
Δυστυχώς το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει συναλλακτικά απονευρωμένο και μερικώς αποστασιοποιημένο από τις διεθνείς αγορές και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια εγχώρια και ξένα, παραμένουν διστακτικά και σε ρόλο θεατή, η δηλώνουν παρουσία στην πλευρά των πωλητών.
Παρά την αυξημένη κινητικότητα σε deals και ενώ ξεμπλοκάρουν όλο και νέα έργα, οι τζίροι στο Χ.Α. παραπέμπουν σε Αυγουστιάτικες διακοπές και το τελικό ημερήσιο πρόσημο, βοηθούσης και της “ρηχότητας” της αγοράς, εξαρτάται από τις λίγες πρωτοβουλίες που παίρνουν αγοραστές, ή πωλητές σε συγκεκριμένους δεικτοβαρείς τίτλους.
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους επαγγελματίες του χώρου, είναι πως η εγχώρια αγορά δεν δείχνει τη διάθεση να προεξοφλήσει την τόνωση της οικονομίας από το Ταμείο Ανάπτυξης (υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, σε όρους ως προς το ΑΕΠ, κερδίζει το μεγαλύτερο μερίδιο από την άποψη αξίας δανείων και επιχορηγήσεων) και οι περισσότεροι από τους ενεργούς κωδικούς έχουν επιλέξει σαν βασικότερη επενδυτική τακτική, την διαφύλαξη του εναπομείναντος κεφαλαίου, μετά την νέα συντριβή των αποτιμήσεων στο τραπεζικό ταμπλό, με την ορατότητα να παραμένει χαμηλή από το φθινόπωρο και μετά.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο ξεκινάει η A.M.K. της Alpha Trust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ, ενώ στις 20/7 είναι η έναρξη της δημόσιας προσφοράς για το ομόλογο 7ετους διάρκειας ύψους έως 100 εκατ. ευρώ της "CPLP SHIPPING HOLDINGS PLC", μέλος του ομίλου Capital Product Partners L.P., με καταληκτική ημερομηνία την 22/7/2022.
“Είμαστε σε μία φάση με την ψυχολογία στο ναδίρ, με τους περισσότερους να περιμένουν ένα πολύ δύσκολο χειμώνα. Φαίνεται ότι σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχουμε πολιτικές ανακατατάξεις και θα δούμε ακόμα περισσότερες το επόμενο διάστημα. Η ΕΚΤ εκτός από τον νέο κύκλο αύξησης επιτοκίων, θα κάνει ότι χρειαστεί για να μην προβληματιστεί η σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ στον τουρισμό, γεγονός που θα την βοηθήσει να πάρει πίσω, μέρος της ζημιάς λόγω του πολέμου”, σύμφωνα με την εκτίμηση της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Από την άλλη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξένων διαχειριστών, «οι περιφερειακές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, θα παραμείνουν πιο «ευαίσθητες’ σε αρνητικές αναθεωρήσεις κερδών και υψηλότερα επιτόκια, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια» και συστήνουν «sell the rallies, μέχρι να υπάρξουν εντυπωσιακές αλλαγές στα ανοιχτά μέτωπα ανησυχιών».
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΔΤΡ, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 463,46 μονάδες (+3,18%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 459,54 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,31%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο ΓΔ, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 804,78 μονάδες (+1,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 804,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,21%.
Ο τζίρος οριακά ψηλότερος από τα 29 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΤΕ (+3,01%), ΕΥΡΩΒ (+3,44%), ΑΔΜΗΕ (+2,16%), ΑΡΑΙΓ (+3,36%), ΚΟΥΕΣ (+3,08%) και ΟΤΕ (+2,28%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΠΑΠ (-2,4%, απέκοψε μικτό μέρισμα ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή, καθαρό ποσό: €0,475 ανά μετοχή).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μπόρεσαν να σημειώσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές οι ΙΝΤΚΑ (+6,41%) και CENER (+4,33%).
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Ελινόιλ ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,0737 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, (καθαρό ποσό: €0,070015 ανά μετοχή).